Stilla natt, heliga natt – låt ditt sanna jag vakna

0
366
Foto: Foundry, Pixabay.com

I världen runt omkring oss pågår tvedräkt och splittring där grupp ställs mot grupp i ett alltmer hårdnande klimat. Julens budskap är glädje och frid. Den omtyckta psalmen ”Stilla natt” enade de stridande soldaterna vid Västfronten och gav julefrid under julhelgen 1914. Förhoppningen är att påminnelsen om detta än idag har förmågan att skapa eftertanke och ena.

EN BETRAKTELSE AV KERSTI WISTRAND

Samtidigt som dagarna blir längre och ljuset återvänder är julen nu här. Dess budskap är kärlek, glädje, frid och hopp samt en början på nya möjligheter: ett barn, ett ”Kristusfrö”, varder oss fött.

Men världens nätter är allt annat än ”stilla och heliga”. Runt omkring oss pågår tvedräkt och splittring där grupp ställs mot grupp i ett alltmer hårdnande klimat. Främmande makt försöker ta över genom att så splittring och söndring och massmedia följer lydigt dess spår genom att underblåsa, skrämma och förblinda; ställa vaccinerade och ovaccinerade grupper mot varandra. På så sätt döljs den verkliga agendan och vad som sker bakom kulisserna. Under falsk täckmantel stramas människors frihet åt mer och mer med tvångslagar och polisiär/militär makt godkänd av regeringar i stater där demokratin nu allt mer naggas i kanten.

Innerst inne är vi dock alla människor tillhörande samma mänsklighet; systrar och bröder, delar av samma helhet oavsett olika uppfattning och inställning. Livet – ett heligt band – förenar oss alla.

Julpsalmen ”Stilla natt, heliga natt” med sin stämningsfulla melodi och text påminner oss om att vi är barn av evigheten. För en stund får den oss att höja blicken från det vardagliga och visa oss ett större och mer andligt perspektiv, någonting som inger hopp och förtröstan. Ett inre barn varder oss fött. Och förmodligen var det detta som hände vid Västfronten julaftonen 1914 då en tysk soldat upphov sin tenorstämma och började sjunga ”Stilla natt, heliga natt”. Sången spred sig bland alla soldater som började sjunga unisont på sina egna språk.

Stridande soldater på ömse sidor om skyttegravarna trotsade sina befäl, lade ned vapnen, steg upp på Ingenmansland, skakade hand och mötte varandra som de empatiska medmänniskor de i innerst inne var. I denna vapenvila umgicks och förenades tyskar och engelsmän/fransmän under hela julhelgen. Vetskap om julens budskap och julfrid och tankarna på familjerna där hemma förenade dem alla. Trots aggressiv krigspropaganda och trots officiella förordningar från högre befäl kunde soldaterna inte undertrycka sina känslor för julfriden. Man har beräknat att 2/3 av Västfronten respekterade julens vapenvila.

Tydligen motsatte sig arméledningen vapenvilan häftigt eftersom den påverkade soldaternas disciplin och moral. Då delar av ledningen återvände efter julledigheten hemma hos sina familjer återupptogs striderna igen och de soldater som tidigare skakat hand, bytt cigaretter och spelat kort eller fotboll med varandra började åter döda varandra – uppenbarligen mot sin egen innersta vilja.

Det inträffade ansågs vara en skam som sänkte stridsviljan och disciplinen. Stridsmetoderna ändrades så att de i frontlinjen tvingades in i konstant aggression genom att stridsvagnar och artillerield flyttades fram. Det var bara att lyda eller arkebuseras.

Den unge engelske soldat som skrivit brev hem till sina föräldrar om tilldragelserna fick sig en ordentlig avhyvling och blev ansvarig för att den tillfälliga vapenvilan kommit ut i den engelska pressen. Hans far hade nämligen överlämnat brevet till Daily Mail.

Här följer nu berättelsen om vad som hände under julvapenvilan.

Foto: Daily Mail 31 december 1914: Julvapenvila vid Fronten

Västfronten 24 december 1914

Fyra års krig (1914 – 18) förvandlade Flandern i Belgien till ett mardrömslandskap med gyttjiga skyttegravar med mängder av vattenfyllda granathål. Kyla, fukt, försök att sova i drypande underjordiska bunkrar av lera och stöttande bräder, skämd mat, råttor, stank från lik, skräck, ångest och hemlängtan.

Västfronten sträckte sig genom Belgien – Frankrike och ned till Schweiz. På ömse sidor grävde arméerna under fyra års tid ned sig i skyttegravar med inalles fem miljoner soldater. Båda sidor försökte bryta igenom fiendelinjerna men misslyckades. En sönderskjuten, öde landremsa 50 – ca 1000 meter bred låg emellan skyttegravarna. Den kallades ”Ingen mans land”. Det var ett stillastående vansinneskrig, beordrat av mäktiga ledare och högre befäl. Vansinnesattacker genom ingenmansland mot motsatta sidans skyttegravar, rakt mot kulspruteeld och med enorma förluster för båda sidor.

Natten mot den 24 december 1914 sken fullmånen över det krigshärjade landskapet i Flandern. Strålkastare förstärkte skuggorna av kvarlämnade kroppar i ingenmansland. Ingen vågade visa sig utan låg och tryckte i skyttegravarna. Kriget hade pågått under fem månader och förlusterna var stora på båda sidor. Det var juletid och alla längtade efter fred och att få komma hem. Spontant började någon ropa och så satte sjungandet igång på ömse sidor, först som jargonger och förolämpningar, där engelsmän/fransmän och tyskar sjöng mot varandra.

Så plötsligt hörs en känd julsång ljuda. Länk YouTube En tysk välsjungande soldat börjar med stark röst sjunga ”Stilla natt, heliga natt”. Det blir helt tyst en stund, men snart stämmer alla soldater längst båda sidor av skyttegravarna in i ”Allt är frid” och julpsalmen sprider sig längst fronten. Alla är trötta på kriget och psalmtexten riktar deras tankar mot ett hinsides, men ändå närliggande mål.

Stilla natt, heliga natt,
Stjärnan blid
Skiner på barnet på stallets strå
Och de vakande fromma två
Kristus till jorden är kommen
Oss är en frälsare född
Stora stund, heliga stund!
Änglars här
Slår sin rund
Kring de vaktande herdars hjord
Rymden ljuder av änglars ord:
Kristus till jorden är kommen
eder är frälsaren född. 

Stilla natt, heliga natt!
Mörkret flyr, dagen gryr
Räddningstimmen för världen slår
Nu börjar vårt jubelår
Kristus till jorden är kommen
Oss är en frälsare född.”

(ursprung: Tyskland, svensk text: Carl Oscar Mannström)

Så börjar soldaterna stiga upp på ingenmansland utan vapen, gå emot varandra och skaka hand. Det hela är en spontan, mänsklig reaktion. Tyskar och engelsmän röker cigaretter tillsammans och idkar byteshandel med de julgåvor de fått. De begraver sina döda och organiserar t.o.m. fotbollsmatcher under de kommande dagarna.

Denna spontana vapenvila kommer att vara över jul och nyår, men tystas ned av befälen, som återvänt till fronten från sitt julfirande och som först sett mellan fingrarna. Soldaterna tvingas att återuppta striderna. Överlevande soldater har efter krigets slut berättat om detta tillfälliga vapenstillestånd.

Nedan kan du se en video om julvapenvilan:;

Massmedias agerande

Då liksom nu ingår majoriteten av media i statens propagandamaskineri och går deras ärenden. I Storbritannien hade media och regeringspropaganda t.ex. skapat en bild av tyska soldater som blodtörstiga fiender, satanister och hänsynslösa mördare. Man kan förmoda att motsvarigheten skedde i tysk press.

I januari 1915 började julvapenvilan dyka upp i pressen på ömse sidor av Västfronten på grund av sitt enorma nyhetsvärde och klirr i kassan genom ökade försäljningsupplagor. Läsarna trodde först inte sina öron men övertygades av de foton som var tagna samt de soldatbrev som publicerades.

Även den tyska pressen uppmärksammade tilldragelsen men medan media väster om Västfronten länge beskrev det hela som en unik legend, plånades historien ut i Tyskland under 20- och 30-talen då stridsmoralen inom befolkningen åter igen skulle höjas.

Massmedias roll i att påverka folkmassorna kan inte nog uppmärksammas i våra dagar. Ett historiskt perspektiv kan hjälpa oss att öppna ögonen. Har du t.ex. tänkt på följande:

Just nu vintern 2021–22 är det återigen viktigt att hela tiden basunera ut att den årliga influensan är tillbaka medan den var helt försvunnen ur all statistisk rapportering under föregående år.  knöts istället alla dödsfall till covid-19. Nu beskrivs återigen verkligheten med den närvarande vanliga vinterinfluensan som skördar många äldres liv. Vad är agendan bakom? Är det så att influensan ”glömdes” 2020–21 för att istället skrämma med höga antal covidfall och nu när så många är vaccinerade måste man visa på förminskade dödstal? Tänk till och se vad som kan vara på gång!

Julpsalmen ”Stilla natt” skänkte fred och frid i ett krig under julen 1914. Hur hade inte världen sett ut idag om denna stilla natt fått följas av stilla och heliga nätter även i fortsättningen? Nätter och dagar då mänskligheten upplevt “gudagnistan” och barnet inom sig och vägrat låta sig förslavas under galen främmande makt och galna ledare?

Kersti Wistrand

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.