Ida M. Tarbell, ca. 1905-1945 – Library of Congress, Prints and Photographs Division, Harris & Ewing Collection

Ida Tarbell var en amerikansk journalist och författare född den 5 november 1857 i Erie County, Pennsylvania. Hon var den enda kvinnan i sin examensklass vid Allegheny College 1880. Ida Tarbell blev en pionjär för grävande journalistik och kritisk granskning. Tarbell avslöjade orättvis praxis vid Standard Oil Company, vilket ledde till ett beslut i USAs högsta domstol om att förbjuda och bryta sådant monopol.

TEXT OCH ÖVERSÄTTNINGAR BÖRJE PERATT
Ida Tarbell upplagd på Vetamera

”Det föddes i mig ett hat mot privilegier, privilegier av vilket slag som helst. Det gjorde mig riktigt omtöcknad, för att vara ärlig, men det var ändå bra att vid 15 års ålder ha en bestämd plan baserad på de saker jag sett och hört, redo för en framtida plattform för social och ekonomisk rättvisa om jag någonsin skulle vakna upp för mitt behov av det.” Ida Tarbell


Ida Tarbell, amerikansk journalist och författare
Född 5 November 1857 i Village of Hatch Hollow, Erie County, Pennsylvania
Död 6 januari 1944 Bridgeport, Connecticut

Tarbell är mest känd för sin bok från 1904, The History of the Standard Oil Company. Boken publicerades först som en serie artiklar i McClure’s Magazine från 1902 till 1904. Artikelserien har av historikern J. North Conway kallats ett “mästerverk av undersökande journalistik” [1] och boken med samma namn som artikelserien har av historikern Daniel Yerginsamt upphöjts till “den enskilt mest inflytelserika boken om affärsmetoder som någonsin publicerats i USA”. [2] Publikationerna skulle bidra till upplösningen av Standard Oil-monopolet och medverkade till att inleda The Hepburn Act från 1906, Mann-Elkins Act, inrättandet av Federal Trade Commission (FTC) och Clayton Antitrust Act.

Nedanstående text från: Ida Tarbell Biography Biography.com
Publisher A&E Television Networks
Original Published Date April 2, 2014
Översatt av Börje Peratt 24 sept 2020

Uppväxt
Ida Minerva Tarbell föddes den 5 november 1857 i den oljerika regionen i nordvästra Pennsylvania. Hennes far var oljeproducent med eget raffinaderi vars försörjning – liksom för många andra i området – påverkades negativt av ett fastställande av en låg ersättningsnivå från 1872 som sammanställdes av Pennsylvania Railroad och John D. Rockefellers Standard Oil Company. Rockefeller som arbetade under sken av South Improvement Company svälte på detta sätt ut sina konkurrenter. Som ett resultat av deras taktik tvingades många av de mindre producenterna att sälja till Standard Oil, och de flesta som inte sålde – inklusive Tarbells far – kämpade för att hålla sina affärer flytande. Att bevittna effekterna av dessa händelser på sin familj och andra vänner lämnade ett djupt intryck på den unga flickan som skulle det visa sig blev avgörande för hennes inriktning senare i hennes yrkesliv.

Utbildning
Tarbell gick på Titusville High School och tog examen med högsta betyg 1875. Året därpå skrev hon in på Allegheny College, där hon genomgick studier i biologi men också började utveckla ett starkt intresse för att skriva. Hon examinerades som den enda kvinnan i sin klass 1880 och tog ett lärarjobb i Ohio. Men efter två år slutade hon sin tjänst i strävan efter en skrivkarriär.

‘Chautauquan’ och ‘McClure’
När hon återvände till Pennsylvania blev Tarbell bekant med redaktören för en liten tidning som heter The Chautauquan och hon erbjöds ett jobb för tidskriften. Hon hade olika befattningar innan hon blev chefredaktör. År 1890 lämnade hon dock både tidningen och landet och flyttade utomlands till Paris för att genomföra doktorandstudier vid Sorbonne och College de France.

I Paris fortsatte Tarbell att arbeta som journalist och bidrog med artiklar till amerikanska tidskrifter. Hennes verk fick så småningom uppmärksamhet hos Samuel McClure, grundare av den illustrerade månatliga McClure’s Magazine, som innehöll både politiska artiklar och serietryck av litterära verk. Tarbell trivdes på McClure och författade under sin tid med tidskriften många framgångsrika verk, inklusive populära biografier om Napoleon och Abraham Lincoln. Men det var när Tarbell bestämde sig för att förkovra sig i sitt eget förflutna som hennes författarskap skulle uppnå sin största effekt.

Historien om Standard Oil
Liksom många unga journalister under hennes tid hade Tarbell blivit oroad över hur monopol och truster tog över och saboterade fri företagsamhet. År 1900 föreslog hon en serie artiklar där hon skulle använda sina erfarenheter från barndomen. Upphovet var South Improvement-skandalen (Clevelandmassakern). För att formulera sina analyser och slutsatser tillbringade hon de närmaste åren djupt nedsänkt i efterforskning rörande Standard Oil Company och John D. Rockefellers affärsmetoder.

Med titeln The History of the Standard Oil Company, publicerades den första delen på McClure Magazine 1902 och den blev så omedelbart uppmärksammad och spridd att det som ursprungligen planerades som en tredelad serie utvidgades till ett 19-delat verk. I den avslöjade hon Standard Oils ofta tvivelaktiga metoder, inklusive de dramatiska effekterna som på så omvälvande sätt hade skadat hennes familj och andra familjer i deras område årtionden tidigare. Den sista delen av artikelserien publicerades i oktober 1904, då den samlades och gavs ut i en bok med samma titel.

Tarbells uttömmande studie gav inte bara upphov till en ny stil av undersökande journalistik som ibland kallades “muckraking” (avslöja oegentligheter, “skandalpress”) utan var också avgörande för demonteringen av Standard Oil Company-monstret, som ändå var fast besluten att ta strid mot Shermans Antitrust Act.

Tarbell lämnade McClure’s 1906 och skrev de närmaste nio åren för American Magazine, där hon blev delägare och medredaktör. Hon författade också många längre verk, inklusive The Business of Being a Woman (1912) och The Ways of Women (1915), vars traditionella uppfattningar om könsroller satte henne i opposition till den suffragistiska rörelsen under samma tid. Tarbells mindre kontroversiella produktioner inkluderar flera omfattande böcker om Abraham Lincoln och hennes självbiografi från 1939, All in the Day’s Work. Hon förblev också ansluten till politik under större delen av sitt liv och deltog i industrikonferensen under Woodrow Wilsons administration och Warren Hardings arbetslöshetskonferens.

Arvet efter Ida Tarbell
Ida Tarbell insjuknade i december 1943, vid 86 års ålder, efter en tid fick hon lunginflammation då hon vårdades på sjukhus i Bridgeport, Connecticut. Hon dog där den 6 januari 1944.

Som ett erkännande av sina prestationer infördes Tarbell år 2000 i National Women’s Hall of Fame, och två år senare hamnade hon på ett frimärke som en del av en United States Postal Service frimärksserie till minne av kvinnliga journalister. Hennes historia om Standard Oil Company står som ett av de viktigaste journalistiska verken på 1900-talet./

Referenser

1) Conway 1993, p. 211.
2) Yergin 1991, p. 89

Källor

1) The Biography.com website URL https://www.biography.com/writer/ida-tarbell
2) Ida Tarbell articles
3) Ida Tarbell: The Woman Who Took On Standard Oil
4) Engelska Wikipedia Ida Tarbell

Böcker

1) Tarbell, Ida M. All in the Day’s Work. New York, NY: The Macmillan Co., 1939.
2) Brady, Kathleen. Ida Tarbell: Portrait of a Muckraker. New York, NY: Seaview/Putnam, 1984.
3) Tarbell, Ida M. The History of the Standard Oil Company. Vol. 2. New York, NY: McFarland & Co, 1905. Link.
4) Tarbell, Ida M. The History of the Standard Oil Company. Vol. 1. New York, NY: McClure, Phillips & Co., 1905. Link.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.