Joddling

1
1733

Varför inte lära sig joddla? I Graz i Österrike kan man gå på sommarkurser i joddling. Forskare där har nämligen upptäckt att den som utövar joddling med dess speciella andningsteknik är mindre spänd och stressad. Här kan du läsa lite om joddlingens historia.

TEXT: Kersti Wistrand

Under 2000-talet har man man i Graz i Österrike forskat kring joddlingens påverkan på lungor och andning och insett de välgörande effekterna för hälsan. Sedan dess ordnar man sommarkurser i joddling i Graz. De är alltid fullbokade.

Tysken Franzl Lang är känd som joddelkungen, LÄNK  . Hösten 2018 startade en konst- och yrkeshögskola i schweiziska Lucern två- och treåriga utbildningar i joddling för dem som vill gå i hans fotspår. I utbildningen ingår bl.a. röstteknik, musikteori och historia. [1]

Föreställningen att joddlingen har kommit från en kultur och har spritts över jorden stämmer emellertid inte. Troligen har joddlingen uppstått på många platser på jorden oberoende av varandra.

När det gäller den europeiska joddlingen går tankarna osökt till Schweiz, Österrike och södra Tyskland, där joddlingen användes att sända budskap mellan alptopparna eller att ropa in kreaturen. I likhet med de svenska fäbodstintornas kulning har den sina rötter i vallvisorna. Joddlartekniken är bra att att använda då man behöver kalla på kossorna eller kommunicera över långa avstånd.

Det är vanligt att barn redan i sexårsåldern blir förda upp i bergen där de får påbörja sin utbildning i joddlingens konst.

Det speciella med joddlingen är att man slår över mellan fullröst och falsett med ett litet ”klick”. Här kan du lyssna till en joddlande ukrainsk flicka,11 -åriga Sofia Shkidchenko: LÄNK:

Men joddlingen förekommer också i gamla amerikanska cowboysånger. Här kan du lyssna till ”Yodeling Slim” Clark (1917 – 2000) som sjunger The Old Chisholm Trail:

Hur kom joddlingen in i cowboysångerna?

Varifrån kommer cowboyernas joddling? Låt oss gå tillbaka i historien.

Amerikansk joddling har två källor: en tradition från joddling i Västafrika och en från Alperna. De afroamerikanska slavarna förde med sig sina traditioner och läten till Nordamerika. De använde sig av dem på bomullsfälten och hade olika läten för varje person. Som slavar fick de även amerikanska namn men detta var ett sätt att behålla något av sin ursprungliga identitet.

Den andra källan härstammar alltså från Alperna. 1822 ägde ett möte rum mellan den österrikiske kejsaren Franz I och den ryske tsaren Alexander I i en avlägsen dalgång i tyrolska Alperna. På programmet stod musikunderhållning av lokalbefolkning. De två regenterna imponerades storligen av de fyra joddlande bröderna Rainer, bondsöner klädda i folkdräkter. De gavs därmed ekonomiska möjligheter att turnera i Europa och även i USA, dit de anlände 1834 och kom att inspirera en del sjungande cowboys. [2]

Under samma decennium skapade etiopier bosatta i USA teaterstycken där de parodierade och skämtade om den amerikanska medelklassens seder och klädsel. De imiterade även bröderna Rainer och deras sånger. [2]

I början av 1900-talet for olika kringresande varietéer genom den amerikanska kontinenten. De stannade upp för att sälja någon undergörande mirakelmedicin och med sig hade de musiken som ett sätt att ge underhållning och locka till sig köpare. Ofta hördes countrymusik, en blandning av olika musikstilar från afroamerikanska slavarnas gospel, cowboys, hillbillies m. fl. Texterna var sprungna direkt från hjärtat och handlade om glädje och sorg, folkdans, järnvägar, flodbåtar och kreaturshjordar. I musiken ingick dulcimer-instrumenten, den afrikanska banjon och fiolerna.

Musiken var alltså där för att sälja produkten. När radion så småningom kom tog den över samma idé och förstärkte den. Samtidigt innebar radion en revolution för spridningen av countrymusiken. Mellan reklaminslagen spelades musik och intresset föll nu på att spela in grammofonskivor med olika lokala förmågor. En av dessa var järnvägsarbetaren Jimmie Rodgers (1897 – 1933), den förste sångaren som joddlade på skiva och som stort slog igenom och blev föregångare till den countrymusik som bygger på den afroamerikanska bluesen samt joddling. Hans sånger sjungs än idag, bl.a.av Bob Dylan.

Jimmie Rodgers sjunger ”The singing Brakeman” i väntan på ett tåg, Blue Jodel, 1929.

Jimmie Rodgers

Jimmie Rodgers föddes 1897 i Meridian, Mississippi. Hans mor dog då han var sex år gammal och han överlämnades då i sin ogifta mosters vård, medan fadern mestadels var borta i arbeten som förman vid byggandet av järnvägar. Jimmie skolkade från skolan och spelade hellre tärning med traktens skoputsare och barberare. Han lyssnade till deras historieberättande och tittade gärna på stumfilm. Han började tidigt spela mandolin, gitarr och banjo. Det senare instrumentet infördes från Afrika av slavarna. [3]

Så vann den unge Jimmie en sångtävling och rymde hemifrån med en kringresande varieté, men nu ingrep hans far och satte honom i olika arbeten vid järnvägen. Där bar han till en början vatten till de svarta arbetarna och lärde sig snart deras sånger.

Jimmie Rodgers gifte sig och fick barn vid 21 års ålder. Frun menade att han ”hade hål i fickorna” och att alla pengar rann ut till konsertbiljetter och grammofonskivor. Under något år spelade han i en kringresande föreställning, men järnvägsarbetet gav bättre lön. När Jimmie Rodger gick tillbaka till det ådrog han sig emellertid TBC, som då var obotligt. Denna sjukdom ändade hans liv då han endast var 35 år. Men innan dess nådde han stor berömmelse genom sina många skivinspelningar där han ofta sjöng blues med refränger med joddling, något som då var tämligen okänt.

Skivorna spelades på radio över hela USA och Rodgers kom att kallas ”the Blue Yodler”. 1928 kom en låt med titeln ”Blue yodel” ut. Det blev succé direkt. Hans röst, känsla och framförande saknade motstycke och texterna var lätta att ta till sig för lyssnarna. Året efter släpptes fler låtar, bl.a. ”The Brakemans (tågbromsarens) blues” samt ”Blue yodel no 2.” Tillsammans med sin svägerska skrev han ett hundratal sånger, många fortfarande sjungna än idag. [3]

Några andra kända joddlare

Clifford Raymond ”Cliff” Carlisle (1904 – 1983) var country- och bluesmusiker samt joddlare i Jimmie Rodgers anda med en karriär som sträckte sig från 1920-talet till början av 1950-talet då han drog sig tillbaka. Han uppträdde ofta med brodern Bill Carlisle.

Några andra kända joddlare var Hank Williams (1923 -53) och Slim Whitman (1923 – 2013).

Den första amerikanska sångerskan som joddlade hette Patsy Montana. Hon framförde sin låt ”I want To Be A Cowboy´s Sweetheart” för första gången 1935. Hennes skiva blev mäkta populär och sålde i en miljon exemplar: LÄNK En annan joddlande sångerska var Carolina Cotton (1925 – 1997) LÄNK  . Jennifer Epps, Judy Coder och Lori Beth Brooke är några joddlande kvinnor i dagens USA, LÄNK

Här kan du lyssna till den manlige joddlaren Elton Britt (1942 – 1970), LÄNK 

Donnie Winters är bosatt i Nashville. Fadern Don Winters var sångare och förnämlig joddlare som lärde Donnie joddla när han var fem år och är känd för bl.a. ”The joddling king” och ”Rosita”, LÄNK  .

Under 1950-talet delade cowboysångerna upp sig i två olika grenar: westernmusik respektive countrymusik och joddlingen försvann från countrymusiken.

Moderna joddlingsstilar i dagens Schweiz

I dagens Schweiz finns ett stort spektrum av olika joddlingsstilar, bl.a. en del undergroundstil. Erica Stucker som är född i Kalifornien, flyttade hem till Schweiz och använder sig av en ”rå” sång, där hon skriker mot de kalla bergen, s.k. ”hårdrockjoddling”.

Christine Lauterburg joddlar också annorlunda, mer kreativt och svängigt: ”landstreichmusik”. Här kan du lyssna till lite mer modern joddling: LÄNK 

Christian Zehnder har rest runt i Afrika för att hitta joddlingens rötter. Den afrikanska pygmésången är t.ex. tonbildningsmässigt släkt med joddlingen.

Medan våra samer jojkar bergen försöker Zehner fånga bergens inneboende sånger genom att använda överljudstoner:

Kersti Wistrand

Referenser: 1) https://www.bbc.com/news/world-europe-42877230
2) https://www.zocalopublicsquare.org/2016/12/27/alpine-yodeling-mutated-american-blackface-minstrelry/chronicles/who-we-were/ 3) https://www.svtplay.se/video/24628813/countrymusikens-historia/countrymusikens-historia-radions-revolution-borjan-1933 samt diverse youtubevideos.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.