Gräns en överraskande film!

0
1513
Scen ur filmen Gräns Foto: Nadim Carlsen
Scen ur filmen Gräns Foto: Nadim Carlsen

Filmen Gräns är en svensk produktion som är värd att ses. Två dagar kvar (till 30 sept 2019) på SVT-play.

TEXT BÖRJE PERATT
Gräns – en överraskande film om gränsöverskridande sinnen Länk

SVT -play bjöd på visning av filmen Gräns i regi av långfilmsdebuterande Ali Abbasi och med Eva Melander i huvudrollen som tullare i en hamn där Finlandsbåtar lägger till. Egentligen kan man räkna upp hela ensemblen och ge deras rolltolkningar högsta betyg vilket naturligtvis också måste vara Ali Abbasis förtjänst.

Sminket (22 proffs) var värt en Oscar men den kategorin var kanske inte möjlig även om filmen blev Oscars-nominerad. Vid premiärvisningen i Cannes vann Gräns den nästa tyngsta klassen: Un Certain Regarde.

Historien

Baserad på John Ajvide Lindqvists novell handlar om en kvinna, Tina, som har ett annorlunda utseende och bor ute i skogen med en man som hon inte har något gemensamt med. Jag överger dock att skildra mer av historien som publiken bör se utan för mycket pekpinnar eller förklaringar. Det som förutom berättelsen fascinerade var skildringen av kvinnans egenskaper både sinnliga och fysiska. Det visar sig att hennes bakgrund gett förmåga att ”lukta” sig till människors känslor. När hon finner en likasinnad som hon plockar in under tjänsteutövning i tullen så ställs allt på ända, en ny värld öppnar sig och djuriska sidor blir alltmer framträdande.

Se den 2 dagar kvar ! https://www.svtplay.se/video/23339018/grans

Börje Peratt

På IMDb heter filmen Border

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.