Låt ditt eget ljus lysa och du låter andras ljus lysa

0
1363


Häromkvällen gick filmen Coach Carter igen och jag hann inte rekommendera den men lägger ändå upp ett citat som är värt att läsa några gånger.

TEXT BÖRJE PERATT
Originalartikel på Coacha Unga länk

”Vår djupaste rädsla är inte att vi är otillräckliga. Vår djupaste rädsla är att vi är mäktiga över alla mått. Det är vårt ljus, inte vårt mörker som mest skrämmer oss. Att spela liten gynnar inte världen. ”Det är inget upplyst om att krympa sig själv i tron att andra människor ska känna sig mer säkra runt dig. Det är menat att vi alla ska lysa som små barn gör. Det gäller inte bara några av oss; det gäller oss alla. Och när vi låter vårt eget ljus lysa, ger vi omedvetet andra människor tillåtelse att göra detsamma. När vi befrias från vår egen rädsla, frigör vår närvaro automatiskt andra.” (Citat ur Filmen Coach Carter)

Coach Carter är en amerikansk biografisk dramafilm från 2005 regisserad av Thomas Carter. Filmen är baserad på den sanna historien om baskettränare Ken Carter (spelad av Samuel L. Jackson), som skapade rubriker 1999 då han stängde av sitt obesegrade basketbollslag på Richmond High School på grund av deras dåliga akademiska resultat. Konflikten med föräldrar, lärare och samhället ledde trots allt till att laget ställde sig bakom sin tränare och började plugga i den av Coach Carter bannlysta sporthallen.

Filmen ställer frågan om vad som är viktigast, utbildning eller idrott.

Börje Peratt

Coach Carter på engelska Wikipedia Länk

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.