Världsomfattande skolstrejk för klimatet

5
1031
Thunberg strj samlar tusentals för klimatet Skärmdum SVT rapport
Thunberg strejk samlar tusentals för klimatet Skärmdum SVT rapport

Thunberg strj samlar tusentals för klimatet Skärmdum SVT rapport
Thunberg strejk samlar hundratusental för klimatet. Skärmdum SVT rapport

1,4 miljoner skolungdomar i 125 länder skolstrejkade och demonstrerade för klimatet igår, den 15 mars. De ville sätta press på politikerna. Initiativet kom från Greta Thunberg, 16 år, som varje fredag sedan skolstarten 2018 strejkar på Mynttorget i Gamla Stan. Hon är nu även nominerad till Nobels Fredspris.


TEXT: KERSTI WISTRAND

Det är fredag morgon den 15 mars. Ett hundratal journalister flockas runt Greta Thunberg där hon står i duggregnet framför Gamla Riksdagshuset i Stockholm, en plats hon stått på varje fredag sedan skolstarten hösten 2018. De lyssnar uppmärksamt på vad hon har att säga. Denna allvarliga flicka med de långa flätorna som blivit världsberömd sedan hon framträtt på klimatkonferenser. Det ska vara ett barn eller ungdom för att få denna mediala uppmärksamhet samt PR och hjälp att sprida budskapet:

– ”Vi befinner oss i en existentiell kris som har ignorerats i decennier, säger hon med stadig röst och blicken riktad rakt in i kamerorna. Om vi inte agerar nu kan det vara för sent. Därför skolstrejkar vi. `Varför?´ frågar sig många. Ja, varför ska vi utbilda oss till en framtid som snart kanske inte finns? skulle jag vilja svara. Konsekvenserna kommer att bli fruktansvärda om vi inte gör någonting nu. Nu ser människor det som en klimatfråga, inte som en kris. Jag tror att människorna i sig är goda men de är inte informerade. De har inte ens baskunskaperna om mänsklighetens största utmaning. Jag ser det som min uppgift att sprida information.”

Åsikterna om Greta Thunbergs framträdande position i massmedia har varit skiftande. Många beundrar henne och hennes ledarskap. Några politiker, främst på vänsterkanten, har nominerat henne till Nobels Fredspris eftersom ett försämrat klimat för med sig svält och flyktingströmmar och därmed konflikter och t o m krigsrisker. Att världen enas om att begränsa koldioxidutsläppen skulle därför gagna även världsfreden. Å andra sidan förekommer kommentarer som menar att Greta Thunberg utnyttjas och har gjorts till en frontfigur för andra krafter i samhället som utnyttjar klimatångesten för att undergräva samhället, politiska motståndare, bil- och flygindustri etc etc.

Själv vill jag lyfta fram många ungdomars ännu oförstörda sinnen; förmågan att med klar blick och utan försvarsmekanismen förnekande se igenom de slöjor vuxensamhället lagt över sitt levnadssätt; och att stå upp för sin sårbarhet och den existentiella ångest som blir följden av att se orättvisorna i världen. Greta Thunberg gick tidigare igenom en existentiell kris där hon vägrade äta och ville dö då hon så tydligt såg spelreglerna bland de vuxna i samhället, men bestämde sig för att överleva och i ärlighetens namn protestera och göra vad hon kan för att förändra världen till det bättre, se LÄNK

Idag är hon förebild och frontfigur, en katalysator och vägvisare för andra ungdomar att hantera sin existentiella ångest (även om många skolstrejkande kanske endast ”hängt på”). Hon protesterar och visar fredligt vägen till förändring. Hon säger själv:

– Jag har inte startat denna rörelse. Jag tror den redan fanns där men jag skapade en metod och gav den en röst för den att göra sig hörd. Men det hela går mycket fort nu och det är ibland svårt för mig att hänga med i allt som händer.

I TV-inslagen skymtar hundratals ungdomar som bär plakat med olika slags texter. Det handlar inte bara om klimatfrågorna. Förutom skyltar med texterna ”Save our planet”. ”There is no planet B”, ”Skipping school to educate the adults”, ”Change the politics, not the climate”, dyker det upp skyltar med ”Rädda haven”, ”Vi vill ha klimaträttvisa” och ”Bort med plasterna i naturen”.

SVT har intervjuat några ungdomar som demonstrerat runt om i Sverige. Här nedan följer några röster.
Mathilda, Stockholm: ”Vi är i skolan hur många dagar som helst så vi tycker att under en dag som kanske kan påverka vår framtid så är det värt att strejka.”
Max, Gotland: ”Jag har kommit hit idag för att mina barn, om jag får några, ska ha någonstans att leva. De ska inte få det sämre än vi.”
Laban, Lund: ”Vi står inför en av de värsta kriser som världen beskådat. Den har kraft att förinta vår civilisation. Människor har redan börjat dö. Politiker och företag gör inte tillräckligt.”
Liv, Abisko: ”Jag tänker på det väldigt ofta. Jag tänker på att spara vatten så jag duschar inte jättelänge. Jag fyller alltid diskmaskinen och jag åker tåg och buss.”

Själv säger sig Greta Thunberg ha blivit vegan och har i möjligaste mån slutat handla kläder. Hon vägrar flyga utan åker tåg när hon tar sig fram i Europa. Hon kommer att fortsätta skolstrejka varje fredag och fortsätta sin demonstration på Mynttorget tills Sverige når upp till Parisavtalets krav, säger hon och avslutar TV-intervjun med följande ord:

Vi strejkar för att vi vill ha en framtid och vi kommer att fortsätta.

Kersti Wistrand

Källa:
SVT1 Morgonstudion 15 mars 2019, SVT1 Rapport kl 19.40 15 mars 2019.

5 COMMENTS

 1. Tack alla som strejkar för klimatet och överlevnaden på jorden. Jag vill veta hur vi ska hantera alla höger-belackare. Det är vidriga kommentarer ute på nätet. Om Greta 16 år. Årets modigaste 16-åring. Greta måste få kompakt stöd. Hon ska inte behöva få all denna djävulusiska drakeld på sig. Kan någon kläcka en idé hur hon-vi ska bli kvitt detta? Snacka om ondska….. Hoppas Greta får årets fredspris.

  • Själv försöker jag inta en ”metasyn”, en överblick så stor som möjligt över samhället idag som jag upplever det och med de lärdomar jag kan dra ur ett historiskt och ett organisationspsykologiskt perspektiv. Skillnaden mot förr är att allt går så snabbt och idag får omedelbar spridning genom internet. Det gäller speciellt starka känslosvall som påverkar tankarna och skymmer sikten. Människor är inte förankrade i sig själva och tänker inte självständigt utan låter sig drivas med i drev dit vinden blåser för tillfället. Greta har funnit sin egen förankring. Hon har genomgått sin egen existentiella kris och är ärlig mot sig själv och sin övertygelse, det hon upplever som sin sanning. Hon har sin inre styrka. Det är denna genomgångna process som lyser igenom och bidrar till att göra henne till en förebild för medmänniskor.

   Genom historien finns gott om många stora misstag som påverkat hela samhällens utveckling. Misstag som människor inte såg klart medan de pågick och som därför fick katastrofala följder. Först efteråt och efter svåra lärdomar har folk kunnat ta till sig skeendet och kunnat förstå i efterhand. Så ofta har det varit falska idéströmningar som fått spridning (inte minst genom journalister och massmedia; oliktänkande journalistik har eliminerats).

   Narcissistiska politiska ledare och sociopater har använt sig av dessa idéströmningar för att få makt. Rasbiologin och skallmätningarna, som användes av nazismen hör t.ex. dit och de finns där som ett historiskt faktum även om ett mindre antal människor väljer att se det ur ett annat perspektiv.

   Hur är det med orsakerna till klimatförändringarna? Är det naturliga förlopp och polsvängningen som är huvudorsaken, inte koldioxidutsläppen? resonerar en hel del av Gretas belackare och åsiktsförföljare. Även här finns det drev, människor som inte tänker självständigt utan låter sig dras med av känslosvall. De som har en klar tanke sprider inte näthat. De försöker informera utifrån sin forskning och övertygelse. Det är bara att beklaga att de vetenskapsmän som har en annorlunda syn på koldioxidutsläppens betydelse, får denna svans av näthatare som använder sig av deras teorier.

   Det är inte bara Greta som blir utsatt, även hennes mor. Flera konspirationsteorier tycks vara i omlopp. Malena Ernman själv säger att det är dottern som ensam valt denna väg att strejka och demonstrera och att det är hon som öppnat hennes ögon om klimatfrågan. Det enklaste sättet att få veta mer om familjens upplevelse av Gretas vägval är att gå in på Malena Ernmans facebooksida.

   Mitt eget engagemang i detta kommer att läggas åt sidan, då jag måste komma till skott och fullfölja min egen forskning om kvinnors medvetandeförändringar i samband med barnafödande.

   • Jo, så kan man tycka. Har inget emot Greta Tunberg. Men är det rimligt att en förälder bara säger ”hon har själv valt” att skolka för klimatet eller vad det nu är. I Malena Ernmans bok säger hon också att döttrarna själv valt att ”gå ut” med sina diagnoser. Barn på då 12 och 15 år ska inte behöva fatta sådana beslut. Oaktat detta är det ett osmakligt utnyttjande av en ung tjej som har ett stort och respektfullt engagemang men inga konkreta lösningar – vilket man heller inte kan begära.

    • Henrik, jo det är rimligt att ge ansvar för existentiella beslut till barn som ska leva med de vuxnas val. Angående din uppfattning om vad som är osmakligt kan jag ju tycka att det är osmakligt med vuxnas bristande respekt för hennes internationella framgång att föra fram sin åsikt om att världen måste göra ”något” åt ”klimathotet”. Hennes uppfattning leder till olika åtgärder för att minska användningen av fossila bränsle (kol, bensin, olja) och raketbränslen och hennes konkreta egna lösning är att inte flyga. Angående hennes skolk ifrån skolan så är det en protest mot vuxenvärldens blindstyre och en metod tidigare praktiserad under studentrevolter i Norden, Frankrike och USA mm. /Börje

 2. Tack Kersti för din utredande och kloka text. Och tack både Hjördis och Kersti för ert engagemang. Oavsett vad som orsakar klimatsvängningarna så räcker det med att konstatera vilka skador som drabbar människor, liv och byggnader i städer och regioner med svåra luftföroreningar och miljöstörningar. Att detta inte skulle påverka klimatet förefaller mig orimligt. /B

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.