Minnesdag för Förintelsens offer

2
1737
Röda armén befriar fångar från Auschwitz 27 jan 1945. Under skylten "Arbeit macht frei» som betyder - "Arbete gör dig fri". Foto: Befrielse av Auschwitz by Public Domain
Röda armén befriar fångar från Auschwitz 27 jan 1945. Under skylten ”Arbeit macht frei» som betyder – ”Arbete gör dig fri”. Foto: Befrielse av Auschwitz by Public Domain

Förintelsens minnesdag uppmärksammas den 27 januari och är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer, också till minnet av datumet då fångarna i koncentrationslägret i Auschwitz befriades 1945.

Denna historiska dag förenar alla som bekämpar intolerans, främlingsfientlighet, rasism och antisemitism och är viktig för humanism och kunskap. Må världen aldrig glömma detta fruktansvärda illdåd mot mänskligheten.
Nedanstående video är ett reportage som innehåller bilder som är svåra att ta till sig. Hur familjer och släkten utplånades i det värsta brottet i mänsklighetens historia såsom vi känner den.

I Sverige uppmärksammas dagen med olika inslag.
Förintelsens minnesdag på Raoul Wallenbergs torg
Bindefeldstiftelsen delar ut priser till personer som verkar för att sprida kunskap om enskilda människors öden och om Förintelsen. I år delas priset av Natalie Verständig och Anders Rydell. Länk

Förintelsens minnesdag instiftades av den svenska regeringen och uppmärksammas varje år sedan 1999. 2005 deklarerade FN dagen som en internationell minnesdag över förintelsens offer.

Börje Peratt

Förintelsen på Vetamera

Previous articleIntegritet
Next articleFörintelsen
Börje Peratt
Börje Peratt, filmare, författare, journalist, musikskapare, bildmakare och har verkat som producent på Sveriges Radio och regissör på Sveriges Television. Yrkesutbildad vid Dramatiska Institutet. Han har också producerat samhällsinformation och utbildningsfilmer inom medicin och sjukvård för landsting, sjukhus samt om doping för Riksidrottsförbundet, Olympiska kommittén och Dopingkommissionen. Peratt har en beteendevetenskaplig akademisk bakgrund med fil mag i pedagogik och fil kand i psykologi. Forskningsintresse- "Om medvetandets uppkomst".

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.