Positiva världsnyheter från 2018

2
560

Humanism & Kunskap har fördubblat antalet läsare och når en allt större läsargrupp med texter och artiklar som avser att sprida kunskap om vår förståelse för hur människor verkar för, och ibland även mot, en bättre värld. Inför 2019 lyfter Kersti Wistrand fram några positiva händelser från 2018.

TEXT: KERSTI WISTRAND

Foto: Knölvalar (Public Domain)

Här kan du läsa om en del av alla de positiva händelser som inträffat under 2018:

 1. 17 januari: Nord- och Sydkorea bestämmer sig för att tävla i OS under gemensam flagg. 12 juni toppmöte mellan nordkoreanske Kim Jong-un och president Trump.
 2. Mars 2018: Färre barn gifts bort enligt Unicef. Under en tioårsperiod har 25 miljoner barn räddats från att giftas bort. Den största minskningen är i Södra Asien, där risken minskats från 50 till 30%. I Etiopien har förekomsten av barnäktenskap minskat med en tredjedel.
 3. 27 april möttes de båda ledarna för Nord- respektive Sydkorea för att samtala och skriva under avtal om fred på Koreahalvön. 15-juni-deklarationen om ett samarbete för ett framtida fredligt återförenande. Fredståget från Sydkorea till Nordkorea gick för första gången på 65 år, vilket sågs vara en viktig markör för vapenvila länderna emellan.
 4. 5 juni: Engångsplast ska vara förbjudet och helt borta i Indien till 2022. Det blir det första landet i världen att genomföra detta. Beskedet släpptes av FN på världsmiljödagen 5 juni.
 5. 6 juni: Kvinnor på tunga ministerposter i Spanien. För bara några årtionden sedan hade Spanien inte några kvinnliga ministrar överhuvudtaget. I somras skrev premiärminister Pedro Sanchez spansk historia genom att presentera sin nya regering – som domineras av kvinnor! Elva kvinnor och sex män sitter nu i den nya regeringen.
 6. Juni: Näst största barriärrevet, ett av FN:s världsarv, är inte längre hotat. Det stora korallrevet utanför centralamerikanska Belizes kust är inte längre utrotningshotat och Unesco har strukit det från sin lista och berömmer landet för deras insatser. Landet har bl.a. förbjudit oljeutvinning utanför sin kust.
 7. 9 juli: Hoppingivande fredsavtal mellan ärkefienderna Eritrea och Etiopien undertecknades. Sedan dess har man bl.a. öppnat gränsövergångar, flyglinjer och ambassader.
 8. 6 september: Jubel i Indien när samkönat sex blev lagligt. Efter en lång kamp mot en gammal lag från 1860 som kriminaliserat sex mellan samma kön, togs den bort. Indien är nu ett av över 120 länder i världen där detta är lagligt.
 9. September: Grön våg sveper genom Pakistan. Omfattande skogsavverkning, som har pågått länge i landet, har påverkat bl.a. klimatet. 2014 antog Billion Tree Tsunami utmaningen att på sikt plantera en miljard träd i Pakistan. Detta var klart 2017. I september i år tog premiärminister Imran Khan det första spadtaget i ytterligare ett delprojekt att plantera tio miljarder träd under en femårsperiod. (I februari 2017 planterades 50 miljoner träd av 800 000 frivilliga på ett dygn i delstaten Uttar Pradesh i norra Indien.)
 10. September: Världens största återvinningsäventyr sjösattes i Stilla havet. Det består av stor “båge” med ett flytande supernät emellan, vilket fångar upp plasten som hämtas med fartyg. Uppfinningen gjordes 2013 av den endast 18-årige holländaren Boyan Slat.
 11. Oktober: Global överenskommelse mot plastskräp. 250 företag och organisationer inom EU har i oktober skrivit på ett avtal att drastiskt minska användningen av plast.
 12. 6 november: Kvinnor skriver historia i amerikanskt val. I mellanårsvalet i november i år valdes många kvinnor och representanter för minoritetsgrupper in i den amerikanska kongressen. Den yngsta kvinnan någonsin är en 29-årig demokrat från New York.
 13. November: Ny medicin hjälper unga att klara jordnötsallergi enligt en studie i New England Journal of Medicine. Den förbättrar toleransen för sju av tio barn och ungdomar.
 14. Färre dör av terrorism i världen. I 2018 års rapport från det amerikanska Institute for Economic and Peace, som sammanställer Global Terrorism Index, minskade terrorismen med 27 % världen över. Mycket beror på att IS förlorat mark i Syrien och Irak.
 15. Fler sälvalar i världen. Internationella naturvårdsunionen meddelar att förbudet mot valfångst resulterat i beståndet av sälvalar fördubblats i världen sedan 1970talet. Man räknar till ca 100 000 vuxna sälvalar idag.
 16. Fler Bergsgorillor i världen. Bergsgorillornas antal har vuxit från 680 individer för tio år sedan till över tusen idag.
 17. Tigerstammen i Nepal nästan fördubblad. I september rapporterades att det fanns 235 tigrar i landet jämfört med 121 för nio år sedan. Detta beroende på satsningar på nationalparker och skydd mot tjuvskyttar.
 18. Första spetsnoshörningarna i Tschad på 46 år. För 50 år sedan utrotades spetsnoshörningen i Tschad, men nu har en sex nya flugits in från Sydafrika för att återetablera beståndet.

Kersti Wistrand

Källor:

TT, Sofia Eriksson, Wikipedia, egen googling på nätet och https://nyheter24.se/nyheter/920016-har-ar-10-goda-nyheter-fran-2018


Previous articleJus cogens
Next articleHimlen finns på riktigt – filmen
Kersti Wistrand är psykolog och adjunkt i bl a religion och historia med studier i shamanism och medvetandeforskning. Hennes specialitet är förändrade medvetandetillstånd i samband med nära döden samt förlossning. Hon är tillsammans med dr Jan Pilotti redaktör och medförfattare till boken ”Medvetandet och döden” (1982). Se Libris. Boken innebar att Wistrand tillhörde kretsen av ”offentliga personer” under 80-talet. Wistrands forskning har fått stor uppmärksamhet i bland annat Ryssland.

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.