Årets julklapp 2018: det återvunna plagget

0
539

I årets julklappssäck kommer det att finnas många återbrukade presenter. Kersti Wistrand har varit på besök i Pingstkyrkans second hand i Kungälv.

TEXT: KERSTI WISTRAND

På årets Nobelfest i Stockholms stadshus kunde man se ett par exempel på att återbruk och hållbarhet står i fokus. Kronprinsessan Victoria använde sin mammas klänning från 1995 medan kulturministern Alice Bah Kuhnkes bar en vacker grå sidenklänning i sammansydd lappteknik med material från Stockholms Stadsmission: LÄNK ”För mig är det självklart att göra politik av allt jag är delaktig i”, säger Alice Bah Kuhnke. ”Att återbruka och återanvända är en av nycklarna för en hållbar värld.” Victoria är som bekant en av FN:s ambassadörer för hållbarhetsmålen 2030.

Konsumentmakt, råvarubrist och klimatförändringar har fått en hel bransch att tänka på hur de ska kunna arbeta i ett mer cirkulärt system där materialen i våra kläder ska kunna gå att använda gång på gång. Konsumenternas efterfrågan samt tekniska innovationer har gjort etik och miljö till ett konkurrensmedel där den långsiktiga överlevnaden i modehandeln kräver en hållbar kollektion. Second handfynden har fått ett uppblomstrande. Men inte endast kläder återanvänds. Second handmarknaden är stor, inte minst på leksaker, böcker, bruksföremål och möbler. Förutom att vi bidrar till en mer hållbar värld skänks stora penningsummor till välgörenhet, speciellt via de ideella verksamheter som står bakom och där personalen arbetar oavlönad. En sådan verksamhet är Pingstkyrkans second hand i bohuslänska Kungälv, där Humanism och Kunskap gjort ett besök.

Pingstkyrkans second hand i Kungälv 

Margareta Jansson och Britta Wikström (till höger) sorterar leksaker varje torsdag. Foto: Frank Wikström.

Varje torsdag är Britta Wikström, pensionerad lärare, på plats i Pingstkyrkans second hand i Kungälv. Där har hon hjälpt till de senaste fyra åren medan hennes make Frank, även han idag pensionerad lärare, tidigare körde lastbil och hämtade skänkta saker med början för tjugo år sedan. Verksamheten startade i juni 1993, för 25 år sedan, så den 2 juni firade man jubileum med att bjuda alla som kom på en 25 meter lång tårta. Britta berättar:

– Det känns fantastiskt att få en möjlighet att arbeta för människan och miljön. Det är också väldigt roligt att som pensionär få gemenskap med trevliga kamrater, som man kan fika tillsammans med och prata med om allt möjligt.

Det är pingstkyrkan som är juridiskt ansvarig och som startade den här verksamheten en gång i tiden tillsammans med Svenska kyrkan och missionskyrkan (idag Ekumenia), därav butikens namn ”Pingstkyrkans second hand”.  Idag är vi 110 personer, mest pensionärer, som arbetar här ideellt med att ta emot begagnade varor, ställa i ordning och sälja dem. Alla utom tre personer (två ansvariga ledare och en chaufför) jobbar utan lön. Det är därför vi får in så mycket pengar. Ibland har vi också kollegor som arbetstränar, hitsända av arbetsförmedlingen, samt skolungdomar som gör sin prao.Själv packar jag upp leksaker varje torsdag och ser om de är användbara. Annars måste de kastas. Min man arbetar samma tid, fastän på fritidsavdelningen och ett par tisdagar per månad hjälper han också till att ta emot allt som kommer in. Det är en massa arbete att göra innan sakerna kan säljas.

Maken Frank Wikström fortsätter att berätta:
– Förra året fick vi in mellan fem och sex miljoner kronor på försäljningen, pengar som mestadels gick till olika biståndsprojekt ute i världen och till länder med naturkatastrofer, bl.a. jordbävningen på Haiti för några år sedan. Redan 1990 efter revolutionen i Rumänien skickade pingstförsamlingen här i Kungälv två minibussar och en lastbil med mat till Rumänien. När Pingstkyrkans second hand-affär sedan etablerades sändes överskottet till olika organisationer i Rumänien. Bl.a. startades en lokal second hand-affär där och med hjälp av pengarna från denna drevs rumänska förskolor samt skänktes kläder till romerna. En gång varje månad går en med möbler och kläder fullastad lastbil iväg antingen till Rumänien, Bulgarien, Ungern eller Vitryssland.

Studiecirkel i demokrati och rättigheter för kvinnor i Bangladesh. Foto: Pingstkyrkan i Kungälv.

-Vi driver även projekt i Bangladesh där vi jobbar mot analfabetism. Förra året skänktes t.ex.  233 500 kronor till ett SIDA-finansierat utvecklingsprojekt till ett minoritetsfolk där och Sida bidrog med 600 000. Världens barn liksom projekt i Thailand och Kongo har även tilldelats pengar.

Vi driver också ett kafé. Detta kafé får in cirka 300 000 kr om året, varav större delen går till Lewi Pethrusrörelsen och används för utslagna personer i det svenska samhället, mestadels inom missbrukarvården. En annan del av kaféinkomsten går till församlingens öppna förskola. Här i Kungälv har vi även ett soppkök, där de som har det ekonomiskt svårt kan komma och äta och få lite värme och gemenskap.

-Nu till jul är det extra roligt att så många kommer in och handlar julklappar, menar Frank och Britta Wikström, som båda är med i pingstförsamlingen i Kungälv. Kanske kan det i år bli ännu fler som väljer ett återvunnet plagg eller en begagnad leksak.

Kersti Wistrand

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.