Premiär den 5 december, dokumentären ”Patienten som byggde ett sjukhus”

0
1304

Under arbetet med uppföljaren till Läkaren som vägrade ge upp hade fotografen Lars af Sillén, hört om min gode vän Anne-Marie Johansson (som jag skrivit om här) och fastnat för hennes historia. Han sade ”Jag vill att vi gör en feel good dokumentär om henne”.

TEXT BÖRJE PERATT
Poster Kim Peratt

Anne-Marie Johansson, lärare och ledarskapsutbildare, fick inte tillräcklig rehabilitering efter en brutal canceroperation. En indisk vän rådde henne att komma till Indien och få ayurveda behandling. Hon ifrågasatte det: ”Vad fan är ayurveda?” Vännen svarade: ”Oroa dig inte, kom bara till Indien och få den.”

De positiva effekterna av denna behandling försäkrade henne om att det utanför den traditionella sjukvården fanns ett komplementärt sätt att få rehabilitering. Samtidigt som hon blev alltmer återställd kunde hon se vad kliniken behövde när det gällde administration och organisation och tog aktiv del i förbättringsarbetet. Efter några år hade hon etablerat en djupare relation med läkaren Dr Unni och hans familj och antogs som doktorns andra mamma.

Anne-Marie blev också högt respekterad i byn och allmänt titulerad ”Mamma”. Denna respekt innebar att hon kunde föra in nya värden och normer i behandlingsgrupperna. Kast, religion, kön fick inte påverka samarbetet. Alla skulle behandlas likvärdigt. Efter ytterligare några år antydde Dr Unni sin vision om en större klinik och detta ledde henne till att hjälpa honom att utveckla en liten klinik till ett sjukhus.

  • Premiär 5 december kl 18-19
  • Filmen är 50 minuter
  • Bio Mauritz Filmhuset vid Gärdet i Stockholm
  • Biljett 100 kr kan förköpas via TICKSTER
  • Eller kontant direkt i dörren.

Mycket välkomna önskar teamet

Lars af Sillén/Initiativ, filmare, klippare
Hans Welin/Foto i Stockholm
Ritva Peratt/Exekutiv producent
Börje Peratt/Treatment, intervju mm

peratt.se
Filmens Webbsida
Facebook
Föreningen Kulturnätet

Anne-Marie Johansson vid ingången till Dr Unnikrishnans ayurveda center. Foto: Lars af Sillén

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.