På spökjakt i Halloweentider

0
1399
Morgon-TV, SVT. Skärmdump
Morgon-TV, SVT. Skärmdump

Idag firar vi Halloween. Anders Marklund från Norrbotten arbetar i livsmedelsbutik på dagarna. På fritiden spelar han fotboll och hockey och – jagar spöken! Här berättar han i SvT1:s Morgonstudio.

TEXT: KERSTI WISTRAND

Anders Marklund säger sig ha ärvt kraften att driva bort ”spöken” av sin farmor som gick bort 1971. Minst fyra gånger per år blir han ombedd att driva ut störande energier från hus och lägenheter. Visst lär det väl vara många som studsar till där de sitter och lyssnar på reportaget i SvT1:s morgonstudio, men själv säger han att han har haft upplevelser sedan barndomen, så långt tillbaka han kan minnas:
-Jag får alltid kontakt i det mentala, i mitt inre. Jag har upplevt så mycket; jag vet att jag upplever det, jag tror inte. Jag har för många bevis på att det hänt. Jag går aldrig in i en diskussion `att så här är det´.

På frågan hur det går till, berättar Anders Marklund, att han blir ombedd att komma till ett hemsökt hus. Dess ägare kan ha hört steg eller saker kan t.ex. oförklarligt ha blivit flyttade. När Anders kommer in i huset går han in i ett slags mentalt lugn och analyserar vad som finns och vad som pågår i huset. Han får mentala bilder och kontakt i sitt inre och känner sedan av energierna med sin kropp och sina händer.
– Vad kan det vara för slags spöken?
– Det kan vara olika. Nu senast hade två syskon ärvt moderns hus i Järvsö. En av sönerna skulle flytta in med sin fästmö, men modern fanns kvar i huset. Hon tyckte inte om att denna kvinna kom in i sonens liv och gjorde allt för att skrämma bort henne.

– Hur gör du för att få bort spökena?

– Jag går igenom huset rum för rum och ”stänger ned dem mentalt”. I varje rum gör jag en mental cylinder med partiklar som snurrar runt, runt likt en tromb. Figuren som är i rummet går till nästa rum för att komma undan, men där är likadant. Man kan inte komma ut eller in utan far uppåt till ljuset (”himlen”) eller vad man vill kalla det.

Anders Marklund. Skärmdump från SVT1:s Morgonstudion

Det finns inte mycket vetenskaplig forskning kring det här, säger reportern. En del skulle kalla det inbillning?
-Jo, men jag säger då så här. Om en person vill att jag ska komma dit, så kommer jag dit. Då är vi två levande varelser i det här huset. Den som kallat dit mig har ett problem: ´Det är liv och rörelse i huset.´ Jag känner av och gör det jag ska göra och så går jag därifrån. Tre dagar senare ringer personen och säger: ´Nu är det lugnt i huset´. Det kan ju inte vara hjärnspöken hos den jag varit till och det kan ju inte vara hjärnspöken i mitt huvud, som gjort att något mellan oss hänt eller som gjort att det som tidigare hänt i huset försvunnit, eller hur?

Anders Marklund berättar att det oftast finns en koppling til den som bor i huset eller lägenheten, någon man känt som gått bort t.ex. Men energierna kan också följa med hem genom något föremål man köpt på loppis. Så kan det vara att huset man bor i ligger på en geografiskt hemsökt plats. Anders fick för många år sedan hjälpa sin storebror som byggt ett hus i Norrbotten. Varje kväll under en halvtimme var det främmande energier som rörde sig genom huset.

Anders åkte till brodern, som alltså inte har samma klärvoajanta förmåga, och kunde bekräfta att många människors energier passerade just den aktuella tiden. Han upplevde i sitt inre att här hade en gång i tiden en stig lett ned till Pite älv och att dessa människor hade gått till och från arbetet där nere. Anders Marklund löste det hela genom att leda bort dessa vandrande energier så att de gick runt huset istället för igenom. Brodern kunde genom att leta rätt på gamla kartor konstatera att det för länge sedan faktiskt gått en stig just där han byggt huset.

På frågan om det spökar mer vid Halloween, ler han, och svarar nej. Själv firar han inte halloween men går alltid till gravarna på allhelgonaaftonen för att vörda sina nära och kära.

Här kan du se en kort video med Anders Marklund fram Sturehovs slott, där han letat spöken, eller vilsna själar, som han hellre kallar dem:

Programmet Morgonstudion 31 oktober ligger kvar en vecka på SvT1 (kl 6.35 – 35 minuter in i programmet): Länk

På lokaltidningen Mitt i, publicerad 27 oktober 2018 kan du läsa mer om Anders Marklund: Länk

Fil.dr. Solveig Almquist doktorerade på spökerier (religionshistoria). Av 150 000 genomgångna äldre anteckningar fann hon cirka 15 % som inte kunde ges vad vi kallar ”en naturlig förklaring”. Här kan du läsa mer om hemsökta slott: Länk
Sara Duppils, universitetsadjunkt och religionspsykolog, har likaså forskat om hemsökta hus och skrivit artiklar och böcker.

Kersti Wistrand

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.