20 november, 2018

Cesar Chavez

Cesar Chavez (född César Estrada Chávez, [1] lokalt [sesaɾ estɾaða tʃaβes], 31 mars 1927 – 23 april 1993) var en amerikansk civilrättsaktivist som tillsammans med Dolores Huerta grundade National Farm Workers Association (de nationella lantarbetarnas förbund) (senare United Farm Workers Union, UFW) 1962. [2]

Chavez, ursprungligen en mexikansk-amerikansk lantarbetare, blev den mest kända latinamerikanska civila rättighetsaktivisten och fick starkt stöd av den amerikanska arbetarrörelsen, som medverkade till att fackansluta latinamerikanska medlemmar. Hans public relations-förhållande och icke-vålds taktik gav lantarbetarnas kamp en moralisk styrka och rikstäckande uppmärksamhet och stöd. Dock visade framträdande republikaner som Ronald Reagan och Richard Nixon med ord och handling att de stod på jordägarnas sida mot lantarbetarna.

Läs vidare Vetamera

About Börje Peratt

Börje Peratt, filmare, författare, journalist, musikskapare, bildmakare, beteendevetare och forskar - "Om medvetandets uppkomst".

Kommentera

%d bloggare gillar detta: