Vykort från Sverige

0
655
Vild-hussen. Vykort från 1995, Bror Eric. Foto: K.Wistrand

Hela Sverige brinner sommaren 2018. Mellan den 15 och 18 juli härjade tre stora skogsbränder i Hammarstrand i Ragunda kommun i Jämtland. Natten mot den 7 juni 1796 skedde en av Sveriges största naturkatastrofer, likaså i Ragunda kommun, då en stor sjö tömdes på sitt vatten.

TEXT: KERSTI WISTRAND

För inte så länge sedan flottades timret från de stora skogarna i Norrlands inland på älvarna ned mot kusten och sågverken där. Men i Indalsälven var det under 1700-talet stopp där flottningen skulle ske genom Gedungsen, även kallad Storforsen, i nordöstra Jämtland. Där slogs timret sönder på sin väg mot Sundsvall.

Efter många års misslyckade försök att åstadkomma en flottningskanal förbi Storforsen, beslöt byamännen i Ragunda och Stugun att anlita Magnus Huss (1755–1797) att utföra arbetet. Denna kanal skulle ledas genom en sandås, bestämde Huss, men denna ås visade sig ligga på för dålig grund för att motstå vattentrycket. När Magnus Huss med sina män skulle ändra Indalsälvens lopp förbi det brusande vattenfallet Storforsen och in i den icke färdiga kanalen visade det sig att sandåsen inte kunde stå emot vattentrycket. Vattnet eroderade sandåsen i en hastighet som inte gick att kontrollera. Den stora Ragundasjön ovanför forsen tömdes på 1 000 miljoner kubikmeter vatten under endast fyra timmar. Storforsen torrlades, dess brus tystnade för alltid och Döda fallet uppkom. Vattenmassorna vällde nedför dalgången. Böndernas laxfiske förstördes. Vattnet slet med sig träd, holmar, hus, båtar, kvarnar och bryggor på sin väg.

Hammarstrand är till stora delar anlagd på den mark som torrlades av Magnus Huss .

Döda fallet. Foto: Joel Torsson (Leojth)

Magnus Huss ansågs vara en äventyrare och vildbasare av de förtretade bönderna. Hädanefter kallades han Vild-hussen. Han omkom genom drunkning endast 42 år gammal och rykten gick att bönderna hämnades genom att sända ut honom i en båt utan åror i en fors.

Frågan är om Huss fick en genialisk idé hur man skulle öppna timmerfällan och därmed låset till Jämtlands skogsresurser eller om det enbart rörde sig om en oförutsedd olyckshändelse. Hur som helst har han gått till historien som den förste som reglerade en norrlandsälv.

Detta norrlandsdrama har beskrivits som en av de största naturkatastroferna i Sveriges historia. Flera teaterstycken och böcker har skrivits om detta, bl.a. av Lars Molin. Men förmodligen kommer de skogsbränder som just nu rasar i Sverige att hamna på första plats då det gäller naturkatastrofer.

Kersti Wistrand

Källor: turistbroschyrer och www.wikipedia.org.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.