A Dog´s Purpose – en Lasse Hallström film

0
1577


I mars 2017 skrev jag en artikel om att ”A dog’s purpose” stoppas på biografer. Det dröjer ett år innan tillfälle att se den nerbäddad i TV-soffan med influensa.

Att filmen skulle handla om en hundsjäls reinkarnationer visste jag redan, så det kom inte som någon överraskning. När det kom till att skriva om filmen blev det tre spår så det blev tre artiklar publicerade i sina rätta sammanhang. A Dog’s Purpose, en reflektion över filmens öde publiceras på min blogg om kultur. Ett mer vetenskapligt perspektiv är: A Dog´s Purpose – om en hunds själavandring som publiceras på min forskningsblogg ”Om Medvetandets Uppkomst.”

Denna ägnas åt en recension. Två frågor jag ställer mig är om jag tycker om en film och om den var bra. Det är nämligen inte helt säkert samma sak. För mig är en bra film så gripande att jag glömmer bort hur den är gjord. Då är casting, regi, historia, musik, skådespelarprestationer ett, ja allt blir ett. Om det inte blir så kan jag ändå tycka om en film men den blir inte en favorit.

A Dog´s Purpose är lite för mycket Lassie, Walt Disney och Hollywood för min smak men ändå intressant. Mitt i all sentimentalitet så fanns där en historia eller snarare flera. Varje liv som vi fick se denna själ genomleva gav en upplevelse som stämmer väl in med min uppfattning om hur själavandring kan gå till. Och som jag skrev redan 2011 – ”om människan har en själ så borde allt liv ha en själ.”

Jag tänker inte här avslöja något av historiens olika hundliv utan bara konstatera att det är en välgjord historia som är värd att ses. Den har både humor, spänning och sorg men det blir i alla fall för mig något fragmentariskt. Inte ens den långa historien som spänner över flera år griper tag på djupet. Jovisst berör den och visst fäller jag en tår men riktigt bra filmer tar mer än så. Kanske är det castingen. Jag får inte den där djupa sympatin för huvudrollerna. Och det är konstigt då Lasse Hallström annars oftast lyckas bygga upp just det.

Filmen är en illustration över devisen – Att hunden är människans bästa vän. Och att en hund-människa relation kan fortsätta över flera liv.

Börje Peratt

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.