Min stora dag

1
1515


Runt om oss i samhället finns funktionshindrade barn och ungdomar, men där finns också anhöriga och syskon som i tysthet osjälviskt stöttar och peppar. Varje år delas ”Min stora dag” ut till en del barn (4 – 18 år) med allvarliga sjukdomar och diagnoser samt ”Mitt stora stöd” till ett barn och en vuxen som är stöttande vardagshjältar.

TEXT: KERSTI WISTRAND

Inför sin 50-årsdag satt belgienfödda Claire Rosvall och funderade på hur hon skulle kunna göra något bra av sin fritid. Hennes blick föll på en fransk organisation som förverkligade sjuka barns drömmar och så grundades den svenska stiftelsen ”Min stora dag” 1999. Året efter utsågs hon till dess första generalsekreterare. Idag innehar Hélène Benno denna post.

Organisationen Min stora dag ger barn och ungdomar 4 – 18 år kraft och en paus i en vardag fylld med allvarliga sjukdomar och diagnoser eller av sjukhusrutiner. Min stora dag har med tiden vuxit betydligt och sponsras av såväl företag som privatpersoner. Miljonlotteriet skänkte vid ett tillfälle sju miljoner kronor. Prinsessan Madeleine är dess högsta beskyddare och flera ambassadörer är anknutna.

Varje år delas tusentals ”stora dagar” ut till barn och ungdomar som behöver uppmuntran i sin vardag. Urvalet sker genom sjukhuspersonal och nomineringar av närstående, som skriver en ansökan i form av en motivation. De som väljs ut får sedan en skräddarsydd dag efter sina önskemål: kanske en spännande utflykt till ett drömställe, en fotbollsmatch eller konsert, ett äventyrsläger, en gåva, ett möte med en idol eller en aktivitet av något annat slag.

Här kan du se en video om organisationens arbete: LÄNK 

”Mitt stora stöd” 2017

I dessa tider med indraget eller minskat stöd till familjer med funktionshindrade barn, känns det extra angeläget att lyfta fram vardagshjältarna runt omkring, de som med stora hjärtan och mycken empati finns där i närheten beredda att ställa upp med sig själva. Också de är värda en speciell dag: ”Mitt stora stöd- Min stora dag”.

Många nomineringar kom in 2017. Bland barnen utsågs sju-årige Melvin Grozdanic som har en femårig bror med svår epilepsi och bristande talförmåga. Vuxenutnämningen gick till skolvaktmästaren Dag Eriksson vilken tagit hand om den 11-årige eleven Linus som haft det oerhört jobbigt i skolan med koncentrationssvårigheter och vredesutbrott. De har blivit bästa vänner och numera följer Dag med Linus under alla lektionspass.

Vardagshjälten Melvin hjälper sin epileptiske lillebror: ”Vi kramas jättemycket!”

Så här lydde den motivering som Melvins mor skickat in:

Melvin är bara sju år gammal och redan så medveten om sin lillebrors sjukdomar och tuffa vardag. Han är Almins hjälte varje dag! När andra inte förstår varför Almin gör vissa saker, när de tittar konstigt eller ställer frågor (p.g.a. epilepsi och utvecklingsstörning) är Melvin snabb med att förklara varför och står upp för sin bror i alla lägen! Han avstår från sitt godis för att lillebror inte får äta sött; han går några steg före Almins vagn för att lillebror ska se att han är nära honom. Han kör vagnen i racerfart som han själv kallar det för att lillebror ska skratta. Gömmer sitt lego och städar sitt rum för att lillebror (5 år) inte ska stoppa något i munnen som kan skada honom. Följer med till sjukhuset och underhåller lillebror när han ska ta blodprov och undersökas. Han vägrar lämna lillebror ensam på sjukhuset så han sover också över där. Melvin har ett hjärta av guld och Almin har världens mest omtänksamma storebror! Hans hjälte varje dag! (1)

Kanske har du någon i din omgivning som du vill uppmuntra och nominera? Eller vill du bli volontär? Klicka i så fall på denna länk:

Kersti Wistrand

Not 1. https://www.minstoradag.org/storebror-melvin-och-vaktmastare-dag-tilldelas-mitt-stora-stod-2017/

1 COMMENT

  1. Jag känner till denna organisation och vet att den gör så mycket gott! Tack Kersti för din artikel

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.