2017 – Året som gått

0
1712
Utdelning av "Pennan" vid Anundshög
Utdelning av ”Pennan” vid Anundshög

HK redaktionen gör en återblick på verksamheten inom Humanism & Kunskap året 2017

TEXT: HK REDAKTION

2017 blev ett flitigt år i Humanism & Kunskap. Förutom många möten med tips och samtal om projekt följde vi hur Börje Peratts del 2 av filmen om Erik Enby tog form, Justitiemordet – Vittnet som försvann som således är uppföljaren till Läkaren som vägrade ge upp.

Ulla Premmert kulturarbetare och journalist i Höör som har haft så stor betydelse för att filmen om Erik Enby kom till har också haft studiecirkelliknande aktiviteter och Elisabet Andersson Hellsten som arrangerade i Lund och Malmö har fått igång studiecirklar i Skåne med hjälp av Studiefrämjandet. Siv Wernborg och Viola Janson har haft stor betydelse för Erik Enbys framgångsrika föredrag som dragit fulla hus på västkusten. Liksom Anders Halvarsson som driver spännande verksamhet i Värmland och Lisbet Gemzell i Västerås.

På våren genomfördes en knappt veckolång resa till kurorten Otepää i södra Estland där vi bekantade oss med olika hälsobringande metoder liksom hörde föredrag om regionens förkristna kulter. På återvägen besökte vi universitetet i Tartu som grundades på 1600-talet av Gustav II Adolf. Länk ”Rapport från vår resa till Otepää i Estland”

Föreningen ordnade i juni ett program invid Anundshög utanför Västerås på initiativ av Lisbet Gemzell, där vi bekantade oss med trakten och dess fornminnen, och där årets stipendiat Anna Bornstein fick motta sitt diplom. Länk

Anna Bornstein mottagare av ”Pennan” flankeras av prisutdelare Lisbet Gemzell och Carl-Johan Ljungberg

Rita Schwarz höll några välbesökta och uppskattade seminarier om Naomi Feils Validationsmetod, en metod som lär ut hur man kan förhålla sig till, kommunicera med och hjälpa desorienterade och personer med demens. (Nytt föredrag 1 februari 2018)

Vi arrangerade under året även andra program.
En särskild visning på biografen Zita i Stockholm av filmen Mannen från Snåsa, alltså den kända norske helaren som blivit en legend genom sin enastående förmåga att bemöta och hela människor med fysiska eller själsliga lidanden. Visningen samlade ett 100-tal biobesökare. Och vi fick byta från en mindre salong till en större för att rymma alla. Länk

På hösten besökte vi Konstrundan i Midsommarkransen för att för andra året ta del Marianne Hiort Af Ornäs konst. Länk

”Fred och frid” akryl av Marianne Hiort Af Ornäs

Denna mycket vackra tavla ”Fred och frid”  fann direkt en köpare (Ritva).

Vi avslutade året med en välbesökt jullunch och fick då tillfälle att entusiasmera varandra inför 2018.

Här riktades ett särskilt tack till Kersti Wistrand för arrangemanget av resan till Otepä och visningen av ”Mannen från Snåsa” och inte minst en riklig skörd av intressanta artiklar publicerade på HK. Ett stort tack också till Marianne Hiort Af Ornäs som klivit in och hjälpt till med att administrera sidan och sprida artiklarna i sociala forum. Det är en del av den kunskapsförmedling som är ett av föreningens angelägna syften.

Vi ser fram emot flera artikelförfattare och beskrivningar av utvecklingen runt om i landet. 2018 ett nytt spännande år har börjat.

HK REDAKTION

Medlem 300,-
Stödmedlem 100,-
Donation
NORDEA Swish 1234524831
Plusgiro: 320793-3
Skriv namn och vid donation projekt

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.