”Loving Vincent”

1
1456


Vincent van Gogh var målaren från Nederländerna som målade över 800 tavlor och under sin livstid sålde en.

TEXT: Raphael Mabo

Han dog under mystiska omständigheter. Filmen ”Loving Vincent” utforskar hans sista period i livet och berättar om honom utifrån breven han skrev. 

Vi får följa unge herr Armand Roulin, son till brevbäraren Roulin som har ett brev från Vincent van Gogh som ska levereras till Vincents bror Theo. Brevet har upptäckts ett år efter Vincents bortgång. Brevbärare Roulin talar varmt om Vincent och ber sin son leverera brevet, men sonen är till en början tveksam för han såg Vincent som en galning som skar av sitt öra. Under Armands resa för att hitta en mottagare till brevet så kommer detaljer upp om Vincents liv som gör Armand nyfiken på Vincents sista period i livet.

Visuellt fascinerande
Filmen är byggd kring ett urval av porträtt och landskap som van Gogh målade, och filmen är visuellt fascinerande och oemotståndlig – det är som att kliva in i en van Gogh målning! Filmen har tagit tre år att göra, totalt 7 år inklusive research och allt förarbete. Först spelades filmen in med skådespelare för att få in rörelser och sen utifrån detta skapades en animerad film där 125 konstnärer har målat filmrutorna i olja i samma stil som van Gogh hade på sina senare verk. De miljöer och personer som förekommer i filmen baseras på van Goghs egna tavlor, så det är flera kända konstverk som animeras i filmen. För återblickar har filmskaparna valt enklare teckningar i sv/v eftersom de inte hade några van Gogh tavlor att utgå från. 

Dramaturgiskt är filmen uppbyggd av ett antal dialoger med människor som fanns i van Goghs liv under hans sista veckor. Mysteriet med hans död rullas fram, begick han verkligen självmord eller blev han skjuten? Utforskandet av mysteriet kring hans död blir filmens ramberättelse för att berätta om vem han var och om hans konstnärsgärning. 

Poetisk biografi 
Detta är en film som rör sig mellan flera genrer samtidigt, och mest av allt känns det som en poetisk och visuell berättelse formad kring samtal om Vincent van Gogh, med uppläsningar och citat från flera av hans brev som har sparats efter hans död. Detta är ingen deckarfilm, trots ramberättelsen. Filmen har ett långsamt och reflekterande tempo, orden sjunker in och filmen talar till betraktaren på flera nivåer samtidigt.

Det är mäktigt och intressant att se denna oljeanimerade film, och den tragiska historien om van Gogh berör. Framförallt känns detta som en film framdriven av tavlor, som ett konstgalleri där tavlorna animeras och berättar en historia. En udda och annorlunda filmupplevelse, men jag tyckte mycket om den resa som filmen innebär att se. Den är absolut ingen heltäckande biografi, utan mer öppnar en dörr in till Vincent van Gogh och inspirerar publiken till att ta reda på mer, och det tycker jag filmen verkligen lyckas med.

Raphael Mabo

Fil. kand. etnologi, skribent och utbildad Zen-coach

Fakta om filmen
Originaltitel: Loving Vincent
Regi: Dorotea Kobiela och Hugh Weichman
Utgivningsår: 2017
Medverkande: Helen McCrory, Saoirse Ronan,Jerome Flynn, Douglas Booth
Längd: 91 minuter
Produktion: BreakThru Productions och TradeMark Films, med stöd av Polska Filminstitutet och Van Gogh muséet i Amsterdam, med flera. 

Länk till filmens hemsida
Länk till filmens trailer 

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.