Stings polarpris donerades till flyktingungdomar i Sverige

0
1100
Sting 2006. Foto: Yancho Sabev, Wikicommon
Sting 2006. Foto: Yancho Sabev, Wikicommon

Den engelske musikern och låtskrivaren Gordon ”Sting” Sumner (född 1951) mottog den 15 juni polarpriset på en miljon kronor ur konungens hand i Konserthuset i Stockholm. Han har nu skänkt hela summan till Songlines, ett svenskt projekt som arbetar med att hjälpa ungdomar på flykt i Sverige med musik.

TEXT: KERSTI WISTRAND

Polarpriset är ett internationellt musikpris som inrättades av Stickan Anderson 1989 och delades ut första gången 1992. Årligen utses två vinnare: en inom klassisk musik och en inom populärmusik. Årets vinnare var Wayne Shorter och Georg ”Sting” Sumner. Här kan du se och lyssna till när Sting får polarpriset

Sting har nu meddelat:

”Jag blev djupt hedrad över att tilldelas Polarpriset i år och kommer med glädje att nu donera prispengarna till det svenska ungdomsinitiativet Songlines. Musik kan bygga broar och det här projektet belyser vilken viktig roll musik kan spela för att ge unga på flykt möjlighet att knyta an till ett nytt samhälle.”

Glädjen var jublande stor då två representanter för Songlines, knutet till Arvsfonden, igår den 11 juli intervjuades i TV1:s Gomorron Sverige. Julia Sandwall och Sarkwat Karlsson berättade att de i likhet med nio andra musikgrupper ombetts att skicka in all information om sitt projekt på engelska. Att just de blivit utvalda att få överta Stings prissumma på en miljon kronor trodde de berodde på att deras musikprojekt handlar om integration kopplat till mänskliga rättigheter:

”Songlines är som en brygga mellan unga som är på flykt här i Sverige och nyanlända unga, mellan dem och vår svenska kultur, våra kulturskolor och våra studieförbund. Vi försöker att connecta med varandra och hitta samarbetsformer i bl.a. konserter och festivaler.”

Sarkwat Karlsson kom till Sverige från Irak för sex år sedan. 2015 kom över 150. 000 ensamkommande flyktingbarn till Sverige och hälften väntar fortfarande på uppehållstillstånd och är utvisningshotade. Han menar att det finns många musikaliska ungdomar med stora talanger bland flyktingarna; många som utövat musik i sina hemländer, men som idag saknar både instrument och kamrater att spela med. Att utöva och lyssna till musik är läkande. Musik kan kanalisera svårigheter och svåra situationer till något kreativt och hjälpa till att integrera nya människor i samhället. Stings polarpris kan nu gå till inköp av instrument, musikläger, festivaler och konserter. Priset kommer att skänka stor glädje till många nyinvandrade ungdomar.

Vem är då artisten Sting som människa och varför ger han bort sina prispengar?


Sting och den brasilianske indianledaren Raoni i kamp för bevarandet av regnskogarna 1989. Foto: Gert-Peter Bruch, Wikicommon

Artisten Sting

Gordon Sumner växte upp i ett kustsamhälle i nordöstra England och drömde tidigt om de platser i hela världen dit fartygen i hamnen kunde tänkas gå. Redan som liten var han medveten om att han skulle ägna sig åt musik och textskrivande och omfatta hela världen. Vid tio års ålder fick han sin första gitarr. Mellan 1977 – 84 ingick han i bandet The Police för att senare bli soloartist. The Police nådde sin berömmelse genom den av Sting skrivna låten ”Roxanne” LÄNK. Den har ett rockraggae-sound och blev inte så väl mottagen hemma i England, men efter ett genombrott i USA växte låten och togs emot över hela världen. Genom the Police blev Sting en av världens mest säljande artister. En annan känd sång är ”Englishman i New York” LÄNK
Sting, som fått sitt artistnamn efter det han bar en gul-svartrandig keps och associerades till en geting, har rankats bland de 100 bästa låtskrivarna i världen. Hans skivor inkluderar rock, jazz, reggae, nordafrikansk rai, new agemusik och world beat och har sålts i över 100 miljoner exemplar. Låten ”Desert rose” är ett exempel där han använt sig av raimusik: LÄNK

2011 utsågs Sting av Time Magazine till en av de mest inflytelserika personerna i världen.

Sting har fått mängder av utmärkelser, bl.a. 16 grammy-stayetter. Han har mottagit utmärkelser både från drottning Elizabeth och amerikanska Vita huset.

Stings humanistiska initiativ

I flera you tube-intervjuer berättar Sting mycket personligt om sitt liv. Familjen betyder oerhört mycket för honom och han har sex vuxna barn. Han utför yoga och mediterar dagligen sedan mer än trettiofem år. Han säger sig vara agnostiker, har inga problem med Gud, men tar avstånd från organiserad religion. Makrobiotisk föda passar honom bäst, men han dricker också kaffe.

Uppvuxen i ett arbetarhem blev Sting tidigt medveten om orättvisorna i världen och använder sin position på scenen för att skapa en humanare värld med sina texter och låter. Han visar ett stort socialt och politiskt engagemang och hyllar sanningssägare inom politiken. Beslutet att skänka polarprispengarna till ett svenskt integrationsprojekt är endast ett exempel i raden.

1981 sjöng Sting solo för första gången. Det skedde under Amnesty Internationals världskonferens. Han hade fått upp ögonen för tortyr och politiska fångar och detta samarbete med Amnesty fortsatte under hela 80-talet. Stings låt ”Driven to Tears” handlar om hungern och svälten i världen. I juli 1985 deltog han i världsgalan mot aids där ett stort penningbelopp samlades in och skänktes till forskning och medicinsk hjälp. Han har också haft insamlingar mot droger. 1988 turnerade Sting tillsammans med Peter Gabriel och Bruce Springsteen med bl.a. låten ”Human Rights – Now!” Samma år kom singeln ”The Dance alone” ut. Dess syfte var att rikta världens ögon på mödrar och hustrur till ”de försvunna” i Chile, dvs politiska opponenter som dödats under Pinochets ledarskap.

Sting har även engagerat sig i miljöfrågor och varit med att grunda Rainforest Foundation för att rädda regnskogarna i Sydamerika och skydda dess ursprungsbefolkningar.

Flera artistgrupper har efter Stings generösa bortgivande av polarpriset till välgörande ändamål gått i hans fotspår och gjort liknande gester för att göra världen vackrare.

Kersti Wistrand

Källor:
TV1 Gomorron 11 juli 2017,
https://en.wikipedia.org/wiki/Sting_(musician)
Intervjuer: https://www.youtube.com/watch?v=3T1c7GkzRQQ
https://www.youtube.com/watch?v=3rqVX_yelYA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.