Rita Schwarz seminarium – Naomi Feils Validationsmetod

0
1386
Rita Schwarz seminarium om validationsmtoden
Rita Schwarz seminarium om validationsmetoden

Rita Schwarz; arbetsterapeut, psykodramatiker, konstnär, validationslärare och filosofie magister, höll ett seminarium om ”Naomi Feils Validationsmetod” den 15 juni och ett uppföljningsmöte den 19 juni. Marianne Hiort af Ornäs har gjort en sammanställning av intryck och formuleringar.

TEXT/FOTO: Marianne Hiort af Ornäs

Den 15 juni höll Rita ett seminarium med filmklipp, diskussion och frågor kring Naomi Feils Validationsmetod, en metod som lär ut hur man kan förhålla sig till, kommunicera med och hjälpa desorienterade och personer med demens (80 +) på deras egna villkor.

Inför visningen ur filmen: ”att komma hem – en film om demens”, frågade Rita deltagarna om de hade med sig frågor hit idag och följande frågeställningar aktualiserades.

  • Vad kan jag göra som ”amatör”?
  • Vad är nytt med metoden?
  • Vad kan man göra, för att avdramatisera demens?
  • Kan man använda metoden med gravt hörselskadade?
  • Skillnaden mellan yngre och äldre ( ang. användning av metoden Validation)

Feils Validationsmetod finns sedan 1983! Naomi Feil har rest runt i världen sedan dess och hållit workshops. Sedan början av 1990 talet även längre utbildningar som kunde leda till certifiering. Rita var en av dem som gjorde ett curriculum inför Naomi Feils start av den första utbildningen i Sverige.

Efter hand har fler och fler i det traditionella ”behandlingssammanhanget” anammat Naomi Feils värdegrund, bemötande och delar av de s k teknikerna. Det tar lång tid att introducera, implementera och ”vända på” vedertagna synsätt. Synsätt, inrotade i våra system – vi är inte ens medvetna om dem eller hur de visar sig i våra ord och handlingar.

Avdramatisera – bara genom att tala mer, berätta mer – och visa på att man kan – också med enklare medel – pröva hur vardagsmöten kan bli bättre för båda parter.

Det finns inget som hindrar att använda den i arbete med hörselskadade. Framför allt blir då de ”icke verbala teknikerna” självklara. De har sin plats då det talade ordet inte längre ”förstås”.

Under all slags kommunikation används icke verbal kommunikation (gester, mimik, kroppshållning, röst, ögonrörelser). I arbetet och träningen med att jobba med demens-sjuka lär man sig finlir och uppmärksamhet hur man själv signalerar och vad den andre försöker ”tala om” för dig.

Skillnader blir tydliga. Främst ska man vara medveten om att metoden är utarbetad med och för gamla demenssjuka av Alzheimers typ. Minnes-svaga som riskerar att bli desorienterade om man använder mer vardagligt språk.

Alla människor mår bra av att bli lyssnade till, uppmärksammade och bekräftade.

Det finns flera sorters demenssjukdomar – om man vill tala diagnostik! Det vi gör är att alltid utgå från personen du möter. När du kan, är certifierad – vet du hur och när du gör det ena eller det andra. Detta menar Rita är ryggmärgskunskap.

När jag kort beskriver, utifrån filmklippen vi ser tillsammans, talar vi först om mer generella ansatser; kan ge ngt litet exempel/ förslag på hur man kan säga, göra. Att börja med öppna frågor, aldrig ställa frågan varför. Att alltid lyssna in, VAD personen verkligen talar om, eller uttrycker i sina kroppsrörelser. Du ska vara ärlig, inte låtsa att du förstår när du inte gör det.

Filmer, går att beställa från hemsidan schwarz-vado.com

Marianne Hiort af Ornäs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.