De farliga plasterna II: mikroplast

1
523
Abborryngel med mikroplast i sig. Wikipedia. Foto: Oona M. Lönnsted

Mikroplast är ett samlingsnamn på små plastartiklar mindre än fem millimeter. De uppstår då plast bryts ned i haven, men ingår även i kosmetika och syntetiska klädesplagg. De sköljs via vattenverken direkt ut i haven där det dödar levande organismer och vandrar vidare inom näringskedjan upp på våra matbord.

TEXT: KERSTI WISTRAND

Visste du att varje gång du tvättar kläder av syntetiskt material så släpper dessa ifrån sig hundratusentals små plastpartiklar? Ett akrylplagg för en vuxen släpper ifrån sig 500 000 partiklar vid varje tvätt, medan kläder av polyester släpper ifrån sig 700 000. Och än värre är det med fleecen. Dessa små mikroplastpartiklar dyker upp i reningsverken och varje timme spolas 27 miljoner ut i våra sjöar samt hav och blir till osmältbar föda för fiskar och andra i vattnet levande djur. Här kan du se en kort video: SVTPLAYLÄNK

Och vad har du i ditt badrumsskåp som kan innehålla mikroplast?
I nästan all make-up ingår en hel del ditsatt mikroplast: scrub- och peelingprodukter, puder, ögonskugga, rouge, mascara, läppstift, duschtvål, schampo, rakprodukter, deodoranter, tandkräm, babyprodukter, hår- och insektsspray. Samma process här: allt sköljs ut i våra vattendrag. Här kan du se på en kort video där Marie Löf, ekotoxikolog vid Stockholms universitets ekocentrum, berättar mer: SVTPLAYLÄNK

2012 användes 4360 ton mikroplast i EU samt Norge och Schweiz tillsammans. Problemet är att mikroplasten ute i sjöar och hav inte går att få bort när den väl kommit dit. Och hela tiden fortsätter vi att pumpa ut mer och mer mikroplast. Hur kommer vår framtid att se ut? Alla djur i haven får i sig plasten antingen då de äter den eller då de andas in den genom gälarna. Det ger en falsk mättnad och gör att de inte får i sig tillräckligt med energi för att växa eller kunna producera yngel.

Vad kan vi göra?

Haven omger och berör hela mänskligheten, hela vår jord och globala värld. Det ställer stora prov på solidaritet och samarbete för oss alla. Plastframställningen och plastförpackningarna är relativt billiga och plastskräpet finns överallt. Det förs med vindarna ut i Saharas öken, ut i världshaven. De rika länderna bär ett större ansvar, eftersom de fattigaste inte har resurser att hantera sina sopberg. Vi måste hjälpas åt. Flera länder, däribland Frankrike, förbjuder engångsplast.

Klimatminister Isabella Lövin (mp) ser allvarligt på det hela och berättar att Sverige ska vara ett föregångsland. I sommar kommer Naturvårdsverket med ett förslag om ett förbud mot mikroplaster. Det kommer att föreslå att ett obligatoriskt filter som sorterar bort mikroplasterna ska monteras in i tvättmaskiner under tillverkning. På samma vis ska reningsverken föreslås sätta in reningsfilter där mikroplasten tas om hand. Istället för att hamna i sjöarna kommer mikroplasten då ut på bondens åkrar i form av slam, där visserligen nedbrytningen av mikroplasten går snabbare och enklare, men där man ännu inte vet effekterna av att få mikroplasten i jorden. Vad händer t.ex. med de för jorden så viktiga och nödvändiga maskarna? I USA ”dör” jordarna på flera platser – har mikroplasten bidragit? Här kan du lyssna till Isabella Lövin: LÄNK

I väntan på allt detta kan vi som konsumenter undvika att köpa syntetiska plagg och inte tvätta dem vi har alltför ofta, hellre hänga ut plaggen på vädring. När vi köper hudvårdsprodukter och smink kan vi undvika allt som har ordet ”poly” i sig i innehållsförteckningen. Det finns faktiskt sådana produkter utan mikroplast.

I följande artikel tas EU-förordningen att minska antalet plastkassar upp.

Kersti Wistrand

Källor:
1. https://www.svtplay.se/klipp/12663920/tvattar-du-med-rent-samvete?start=auto&accessService=none
2. https://www.svtplay.se/klipp/12625716/mikroplasten-du-gnuggar-dig-med
3. https://www.svtplay.se/klipp/12718040/sa-svarar-lovin-om-plastforbud-och-mikroplaster

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.