Anna C Bornstein tilldelas Pennan 2017

2
2417
Anna Bornstein är författare och journalist, qigong-instruktör och grundare av skolprojektet Drömmen om det goda. Medvetandet kommer före våra tankar, minnen och känslor, anser hon, och kan inte studeras utifrån. Att utforska sig själv genom medvetandet kräver träning. (SvD)
Anna C Bornstein författare och journalist

Anna C Bornstein författare och journalist tilldelas Humanism & Kunskaps pris ”Pennan”, 2017 främst för skolprojektet ”Drömmen om det goda”

”Pennan” är ett pris instiftat av Humanism & Kunskap och tilldelas skriftställare, författare, journalist som utfört en extraordinär insats i humanismens tjänst.

Förutom sina böcker och föreläsningar är Anna C Bornstein mest känd för att ha skapat Drömmen om det goda, (dreamofthegood.org – se hemsida) 1995 för skolans elever från förskolan till gymnasium.

Drömmen om det goda går ut på att eleverna ska lära känna sig själva, få medkänsla med sina kamrater och världen och få en bättre inlärningsförmåga. Övningarna bygger på fyra pelare, och är anpassade så att de passar de olika stadierna.

Stillhet -leder till ökad självkännedom och självkänsla. Att känna vad vi känner är av vikt för att vi ska kunna fatta beslut och lära oss saker och ting.
Reflektion – samtal om existentiella teman, till exempel Vad är mod? Vad är kärlek, fred? En viktig del av övningarna är att lära sig lyssna på varandra och sig själv.
Beröring – att känna bakom orden och att tala ifrån hjärtat. Övningen inleds med en stunds stillhet. – Barnen ger varandra enkel massage.
Rörelse – den enklaste övningen är meditativ gång – yoga – barnqigong

Hon har oförtröttligt i tjugo år arbetat med Drömmen om det goda, som praktiseras i många skolor med goda resultat. (Se filmen på hemsidan) Att finna det goda och gemenskapen mellan människor.

Humanism & Kunskaps medlemmar har röstat fram vinnaren.
Styrelsen gratulerar Anna C Bornstein som kommer att ta emot priset den 6 juni vid ett besök på Anundshög alldeles norr om Västerås. Föreningens medlemmar bjuds in till detta event.

Styrelsen
Humanism & Kunskap
20170515

REFERENSER

Hon fann läkningen inombords | SvD
Färdas genom ålderdomen Bok
Inre äventyr (1992)
Tankar om buddhismen som psykologi (1994)
Intuition (2000).
Wikipedia Anna Bornstein

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.