Pennan – nominerad Anna C Bornstein

4
1271
Anna Bornstein är författare och journalist, qigong-instruktör och grundare av skolprojektet Drömmen om det goda. Medvetandet kommer före våra tankar, minnen och känslor, anser hon, och kan inte studeras utifrån. Att utforska sig själv genom medvetandet kräver träning. (SvD)
Anna Bornstein är författare och journalist, qigong-instruktör och grundare av skolprojektet Drömmen om det goda. Medvetandet kommer före våra tankar, minnen och känslor, anser hon, och kan inte studeras utifrån. Att utforska sig själv genom medvetandet kräver träning. (SvD)

Pennan är ett pris instiftat av Humanism & Kunskap och tilldelas skriftställare, författare, journalist som utfört en extraordinär insats i humanismens tjänst.

HK har fått in 6 förslag och styrelsen har nominerat följande två: Stina Oscarsson och Anna C Bornstein. Anna C Bornstein presenteras i denna artikel. Föreningens medlemmar ombeds att rösta på en av de två kandidaterna inom 15 maj.

TEXT: LISBET GEMZELL

Mitt förslag till Pennan går till Anna Bornstein.
Anna C Bornstein, född 1943, är en svensk författare, översättare och föreläsare. Hon har bl.a. skrivit Inre äventyr (1992), Tankar om buddhismen som psykologi (1994) och Intuition (2000). I SVD skrev hon under många år om andlighet på Idag-sidan. Elev till Paul Brunton (brittisk filosof 1898 – 1981), som är en upplyst filosof och en författare från vår egen tid. Hon har själv varit hans elev. Hon föreläser och undervisar i meditation och i Paul Bruntons filosofi.

Förutom sina böcker och föreläsningar är hon mest känd för att ha skapat Drömmen om det goda, (dreamofthegood.org – se hemsida) 1995 för skolans elever från förskolan till gymnasium. I slutet av 90-talet bjöds t.ex. alla gymnasister i Stockholmsområdet in till Globen för att lyssna till en fredsföreläsning av Dalai Lama.

Drömmen om det goda går ut på att eleverna ska lära känna sig själva, få medkänsla med sina kamrater och världen och få en bättre inlärningsförmåga. Övningarna bygger på fyra pelare, och är anpassade så att de passar de olika stadierna.

Stillhet -leder till ökad självkännedom och självkänsla. Att känna vad vi känner är av vikt för att vi ska kunna fatta beslut och lära oss saker och ting.
Reflektion – samtal om existentiella teman, till exempel Vad är mod? Vad är kärlek, fred? En viktig del av övningarna är att lära sig lyssna på varandra och sig själv.
Beröring – att känna bakom orden och att tala ifrån hjärtat. Övningen inleds med en stunds stillhet. – Barnen ger varandra enkel massage.
Rörelse – den enklaste övningen är meditativ gång – yoga – barnqigong

Hon har oförtröttligt i tjugo år arbetat med Drömmen om det goda, som praktiseras i många skolor med mycket goda resultat. (Se filmen på hemsidan) men den borde få ett större genomslag. Detta är verkligen vad svenska elever och alla nyanlända borde få ta del av. Att finna det goda och gemenskapen mellan människor. Detta arbete måste påbörjas när man är barn.

Själv har jag lärt känna Anna genom hennes meditationskurser och jag kan bara säga att hon är en oerhört fin och ödmjuk människa, som hela tiden strävar efter att få människor att upptäcka den andliga dimensionen inom sig. Hon är värd att få pennan!

Hälsningar
Lisbet

REFERENSER

Hon fann läkningen inombords | SvD
Färdas genom ålderdomen Bok
Inre äventyr (1992)
Tankar om buddhismen som psykologi (1994)
Intuition (2000).
Wikipedia Anna Bornstein

4 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.