Alternativism har flera förklaringar. En psykologisk är
Konstruktiv alternativism.
Enligt psykologen George Kelly (1905-1967) är det viktigt att vi övar oss i alternativseende, för att få bästa möjliga sammanhang i vår verklighetsuppfattning och tolkning av det som vi tar del av och är med om.
Inom vetenskap är ett alternativistiskt tänkesätt nödvändigt för att utveckla kunskap. Något som framhållits av flera Nobelpristagare såsom den kinesiska forskaren Tu Youyou, för hennes upptäckter rörande en ny terapi mot malaria. [2]
– Det krävs forskare med ett alternativt tänkande för att söka nya möjligheter då det etablerade visar sig inte hålla måttet inom medicin när det gäller biverkningar, säkerhet och effektivitet.
Kreativitet är ett sätt att göra tankesprång som tillåter alternativa lösningar även inom vetenskap. [3]
Kreativitet är även förutsättningarna för skapande och utveckling inom kultur, konst, reklam och berättande.[4]
Kombinationen av vetenskap och kreativitet ligger bakom uppfinningar och samhällets utveckling. Psykologiska drivkrafter är nyfikenhet och vilja att se bakom hörnet.[5]
Komplikationer vid tolkning av begreppet
Alternativism skulle kunna uppfattas som motsatsen till fundamentalism men i själva verket kan man spåra en rigiditet även hos den alternativism som när den bestämt sig ser det konventionella etablerade som en motståndare istället för en möjlig samverkan. Det blir då en slags fundamentalistisk alternativism och i brist på bättre kan det vara värt att utreda detta som begrepp.
Möjlighet till olika perspektiv
Alternativism kan exempelvis utgöra valet av alternativ medicin och alternativa metoder. Den som har en öppen hållning kan se dessa som komplement till skolmedicin. En sådan inställning kan kallas holistisk då man använder olika möjliga perspektiv för att komma fram till en möjlig lämplig lösning.
Det alternativa tänkandet är vanligt även inom skolmedicin och på sjukhus som sägs ska hålla sig till vetenskap och beprövad erfarenhet men som kan behöva pröva helt nya vägar.
Anders Hernborg, distriktsläkare ifrågasätter begreppet ”vetenskap och beprövad erfarenhet”. Han säger att det alltid kommer att finnas ett »gap« där det saknas strikt vetenskapligt underlag för mycket av det läkarna gör.
Konflikt
På motsvarande sätt som vissa inom skolmedicin kan bekämpa komplementära lösningar kan då fundamentalistiska alternativister bekämpa skolmedicinen i sin helhet och kan ha ett fördomsfullt negativt förhållningssätt till sjukhus och dess personal. Därmed uppstår en fiendskap mellan alternativ och etablerat.
Fiendskap till alternativism från antihumanistiskt håll:
CSI ökänd för ett pseudoskeptiskt förhållningssätt kallar sökande efter alternativa metoder för Mystiska medicinska alternativ.
Här ingår även Quackwatch som formulera endast en sorts vetenskap och hävdar att genom den utestängs alternativ medicin. [6]
Det finns också risk för intolerans mellan livsåskådningar och trosföreställningar.
”Varning för Förbundet humanisterna” är en artikel av professor Peter Wahlgren vid juridiska institutionen, Stockholms universitet, publicerade på Dagens Juridik 2007-06-07 LÄNK
Källor
1) Urbandictionary Länk
2) Nobelpriset i fysiologi eller medicin år 2015 Pressmeddelande
3) Roberta Ness, The Creativity Crisis, Reinventing Science to Unleash Possibility LÄNK
4) Yannis Hadzigeorgiou et al, Thinking about Creativity in Science Education, Creative Education
2012. Vol.3, No.5, 603-611 LÄNK
5) Intelligensens kritiska massa,Cecilia Christner 2009-08-04, Forskning och framsteg LÄNK
6) Quackwatch