Jacob Mühlrad mottog Micael Bindefelds stipendium på Förintelsedagen

0
696

Jacob Mühlrad TV4 Skärmdump


På Förintelsens minnesdag (dagen då Auschwitzfångarna befriades) 27 januari 2017 delade drottning Silvia ut Micael Bindefeld-stipendiet till den unge geniförklarade kompositören Jacob Mühlrad. Radiokören sjöng delar av hans komposition om morfadern som överlevde flera koncentrationsläger i Polen.

TEXT: KERSTI WISTRAND

Jacob Mühlrad, född 1991, är en svensk kompositör som redan producerat flera verk som bl.a. framförts i Berwaldhallen. Han är den yngste kompositör som någonsin fått ett verk uppfört på Kungliga Operan. Bland hans kända verk finns Anim Semiraus, An Echo of Memories, Through and Through och Friction. Här kan du se en intervju med honom i TV:s Gomorron Sverige LÄNK.
Han har även talat på Teds talk där han berättar om sitt intresse för existentiella frågor och mystik något som han försöker transformera till musik.

Jacob Mühlrads karriär har gått blixtsnabbt. Han började med musik vid 14 års ålder, var dyslektiker och tvingades kämpa för att lära sig noterna. Vid 18 års ålder upptäcktes han och idag, vid 25 års ålder, går han på Musikhögskolan och har redan hunnit samarbeta med Sveriges Radiokör, Kungliga filharmonikerna och Sveriges Radiosymfoniker.

Han har just fått en beställning på ett nytt stort körverk till Berwaldhallen 2018 och en violinkonsert till Kungliga Filharmonikerna på Konserthuset hösten 2020. Och idag tar han alltså emot Micael Bindefeld-stipendiet instiftat till minnet av Förintelsens dag. Det är på 300 000 kronor och delas ut av drottning Silvia i Marmorfoajén på Dramaten. Vid denna prisutdelning kommer tre och en halv minut av Mühlrads körverk, där Eva Dahlgren har en huvudroll, att uppföras. Detta verk har sitt uruppförande i Berwaldhallen den 14 oktober senare i år.

Här är ytterligare ett verk att lyssna till: LÄNK

Morfadern fängslad i Auschwitz

Jacob Mühlrads har tillägnat sin morfar Michael sitt verk. Denne var skomakare och levde i Polen med sin fru och tre barn då kriget bröt ut 1939. Familjen flyttades till ett getto, där morfadern tvingades tillverka specialgjorda skor i Herman Göringwerke. Den dag då gettot skulle tömmas gömde sig familjen på en vind men blev upptäckta. SS sköt de yngsta barnen, ett tvillingpar på två månader, framför ögonen på föräldrarna. De övriga i familjen misshandlades och kastades upp på ett lastbilsflak. Hustrun och barnen fördes till Treblinka, Michael Mühlrad till Auschwitz. De kom aldrig att återses.

Michael kommenderades åter igen och under ständig misshandel att tillverka specialsydda skor. Vid ett tillfälle naglade en nazistofficer fast honom i stolen genom att sticka en dolk genom benet och en bajonett i sidan. En annan judisk lägerfånge, som var läkare, lyckades rädda honom till livet genom att rycka ned en koppartråd från en telefonledning och sy igen såren.

Morfadern förflyttades mellan olika koncentrationsläger. Han tvingades även att stapla lik på varandra. Vid befrielsen befann han sig i Bergen-Belsen och fördes genom Röda Korsets försorg till Sverige, där han gifte sig med en judisk kvinna som varit fängslad i Auschwitz. De fick fem barn, varav en dotter är mor till kompositören Jacob Mühlrad.

Kersti Wistrand

Källor:
TV4:s nyhetsmorgon 27 januari 2017
Maria Schottenius artikel i DN

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.