TEXT BÖRJE PERATT
Glöm aldrig Auschwitz! (2015) Återpublicerad uppdaterad
Den 27 januari är det 72 år sedan förintelselägret Auschwitz befriades av sovjetarmén (27 jan 1945). Någon kilometer därifrån satt invånare och kunde se både vad som pågick i lägret och Andra Ukrainska Arméfördelningens inmarsch. Fler än 200 ukrainska och ryska soldater dog under denna befrielse av Auschwitz.
2015 uppmärksammades dagen av 70 års-minnet av Auschwitz befrielse över hela världen, bland annat med en ceremoni just på själva platsen, det forna förintelselägret Auschwitz-Birkenau i södra Polen. Hör ett reportage av Sveriges Radios utsända på plats, Vincent Dahlbäck. SR
Minnesdagsutställningen 2017
Inför Förintelsens minnesdag erbjuder Forum för levande historia en utskrivbar miniutställning som du kan ladda ned och sätta upp på till exempel ditt bibliotek eller på din skola.
2017 års utställning har sin utgångspunkt i Anne Franks liv och utforskar teman som identitet, fördomar och synen på den andre. Här hittar du utställningen.
Hédi Fried, 92 en av Överlevande berättar (DN)
– Jag brukar säga att jag ser på världen med en omvänd kikare, där jag ser saker som har hänt tidigare och som nu kommer närmare. Det som hjälpte Hitler till makten finns även i dag: Missnöjet med politiker, svaga politiker som inte visar någon riktning, rädsla för det främmande, egoism. I dag är det lättare att säga nedsättande saker om andra människor. Det finns också en ovilja att se sina egna fördomar, att i stället tänka att det är andra som inte gillar mig, och att det är bäst att anfalla först. Hitler trodde fullt och fast att judarna hotade den rena tyska rasen.
Intillboende tvingas paradera inför avlivade.
Glöm aldrig
Börje Peratt
LÄNKAR
SVT Förintelsen – historiens värsta brott, Fransk dokumentärserie från 2014. LÄNK
Pia Hellertz Boktips 9 maj 2016, Anne Frank och Malala – Flickorna som påverkar världen LÄNK