Siewert Öholms kamp mot cancer på väg rinna ut

0
1646
Siewert Öholm Åbo konferensresa 2013 Foto Börje Peratt

Siewert Öholm Åbo konferensresa 2013 Foto Börje Peratt

Facebookvänner fick i årsskiftet besked om Siewert Öholms kamp mot cancer. Och igår:

Hej vänner! Jag håller på att avsluta mitt fb-konto, och jag ser att mitt liv håller på att rinna ut. Jag är inte rädd, jag vet vad jag tror på, jag är trygg. Jag tror heller inte att Gud, när vi möts, behöver kommunicera genom Facebook. Tack vänner och följare”.


TEXT OCH FOTO: BÖRJE PERATT

Siewert har imponerat på sin publik med sitt intellekt, sitt engagemang och sin vältalighet. Då jag började arbeta med program för Sveriges Radio och sedan Sveriges Television på 1970-talet var han redan en av de tunga elefanterna känd för en briljant rapphet som debattledare i Kvällsöppet.

Han blev tidigt en TV-legend med ett starkt uttryck och en vilja att också lyfta fram kristen kultur, inte minst i det populära allsångsprogrammet Hela kyrkan sjunger 1973–83.

Han fann moraliskt stöd i sin djupa och fasta kristna tro. Men det kom också att stöka till det i en slags homofobi då han uttalade sig om att han ogillade exponering av samkönade förhållanden i populärprogram.

Åbo Kyrka2
Vi som fått tillfälle att möta Siewert vet samtidigt att det var okej med olika uppfattningar som att Siewert ansåg att abort var förskräckligt då allt liv skulle värnas emedan jag ansåg att kvinnan har rätt till sin egen kropp och vill hon avsluta en graviditet så är det kvinnans beslut. Samtidigt som jag anser att barnmorskan ska har rätt till samvetsklausul. Dvs barnmorskan ska ha rätt att få följa sitt kall om att hjälpa till att föda fram liv inte avrätta det. Vi hade åtminstone en om inte dispyt så diskussion som handlade om Bonnierkoncernens styrning av DN och Expressen. Jag undrade över dess ensidiga gynnande av läkemedelsindustrin och dess maniska förhållningssätt mot allt som andades alternativ.

Fick aldrig helt klart för mig var Siewert stod här men en sak är säker traditionell sjukvård har feldiagnostiserat hans cancerstatus och inte hjälpt honom. Detta kan jämföras med hur Dr Erik Enbys insats har hjälpt flera svårt sjuka tillbaka till hälsa och ett förlängt liv. Min inblick i detta fördjupades i och med filmen om Dr Erik Enby.

Jag bjöd in Siewert till filmförevisning av ”Läkaren som vägrade ge upp” i Uppsala hösten 2016 (Rapport/recension). Den föreställningen blev ju mer än fullsatt och uppmärksammad även i UNT så jag hoppades kunna visa filmen i Uppsala igen våren 2017 och kunna välkomna honom i publiken.

Donnerska Inst Int
Senast vi sågs var våren 2013 då Soili och Carl-Johan Ljungberg som ordförande i föreningen Humanistisk Förnyelse, arrangerade en konferensresa till Åbo. Vi var flera medlemmar från Humanism & Kunskap som också blev medbjudna och som fick en inblick i den svensk-finländska kulturen och dess möjligheter och svårigheter i Finland historiskt och i modern tid.

bok_maria-akerblom
En av föreläsningarna av professor Gustav Björkstrand (rektor vid teologiska institutionen) kom att handla om en spektakulär sektledare, Maria Åkerblom (1998-1981). I Gustav Björkstrands bok framställs hon som en falsk profet med en folklig predikostil som fångade lyssnaren. Hennes spektakulära förmåga inbegrep även manipulation och maktgirighet då hon hade tusentals åhörare varav några var beredda att följa hennes minsta vink. Detta ledde till grov kriminalitet och även mord. Historien var fascinerande. Siewert och jag köpte varsin bok och på stående fot beslöt vi att åtminstone diskutera ett gemensamt filmprojekt baserat på boken. För min del kom två andra filmer emellan och bl a filmen om Erik Enby.

Jag tror inte Siewert ångrar det som inte blev av. Han kan istället glädja sig åt ett hyfsat långt och framgångsrikt liv. Han är älskad och uppskattad av både publik, fans och följare och vi ber nu för honom och för stöd till familjen.

Tack Siewert
Du finns i våra tankar

Börje Peratt

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.