Trädens hemliga liv

1
817

peter_wohlleben_-tra%cc%88dens-hemliga-liv

Jag har läst en bok igen: Trädens hemliga liv av Peter Wohlleben (2015).

TEXT: Pia Hellertz – oktober 2016

Efter att ha läst Peter Wohllebens bok Trädens hemliga liv så är träd inte bara träd längre. Författaren berättar om trädens sociala liv, deras kamp för överlevnad, deras strategier för att skydda sig mot insekter och andra djur, deras sätt att kommunicera med varandra och deras sätt att hjälpa varandra i nöd. Han berättar så levande så läsaren kan inte undgå att bli övertygad om att allt hänger samman, att naturen och alla levande väsen är en sammankopplad enhet som är helt beroende av allting annat.

Några rubriker avslöjar författarens berättarstil: Vänskapsband, Trädens språk, Socialbidrag, Kärlek, Trädens etikett, Rotation på bostadsmarknaden, Gatubarn och så vidare.

Han berättar om svamparnas enormt viktiga roll i skogen

”Svamparna fungerar som internets glasfiberledningar” (s. 19). En enda svamp kan bre ut sig över flera kvadratkilometer under århundraden och därmed bildar de ett nät som binder ihop hela skogar. Inom forskningen talar man numera ofta om ”wood wide web” (s. 20).

Han berättar att träden kommunicerar med varandra genom lukter, synintryck och elektriska signaler, via ett slags nervceller i rotspetsarna.

Träden ger ifrån sig ljud

Forskarna har med hjälp av mätinstrument lyckats höra hur det finns ljud i trädens rötter, ”ett svagt knackande” (s. 21). Dessutom märkte forskarna att rötterna från andra plantor reagerade på ljudet. ”… om du under din nästa skogspromenad hör svaga knackningar är det kanske inte bara vinden som talar…” (s. 22).

Resten av artikeln om boken finns i pdfbilagan. Den ligger också på min Boksida

Pia Hellertz

Previous articleCirkeldefinition
Next articleVetenskap och beprövad erfarenhet
Pia Hellertz (fil.dr., socionom) har undervisat på Örebro universitet i nästan 25 år och gick formellt i pension år 2008, men fortsatte handleda och leda seminarier ytterligare några år. År 1999 publicerade hon doktors-avhandlingen: ”Kvinnors kunskapssyn och lärandestrategier?”. Efter en hypnos- och psykoterapiutbildning ledd av fil.dr. Lars-Eric Uneståhl på 70-talet började hon samarbeta med Lars-Eric bla genom kursen ”Personlig Utveckling genom Mental Träning” (www.slh.nu). År 1978 kom Pia i kontakt med den danske författaren Martinus. Pia var innan övertygad ateist och aktiv kommunist i flera år, men efter kritiska studier har hon accepterat Martinus kosmologi som sitt grundläggande paradigm för förståelsen av världen i det här livet.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.