Läkaren som vägrade ge upp – segertåget

3
2060


Filmen ”Läkaren som vägrade ge upp” har gått för utsålda salonger nu senast i Stockholm och Uppsala [1][2], nästa gång, Bio Casablanca i Karlsborg 8 oktober. Därefter  11 oktober i Östersund och sedan i Oskarshamn 15 oktober och Falun den 29 oktober.

Filmen är på många sätt unik och tar upp ett mycket speciellt öde som börjar då Erik och Gunnel träffas för första gången då de båda är i tonåren. De blir blixtförälskade och bestämmer var och en för sig att vilja leva resten av sina liv med varandra. Ett halvår senare drabbas Gunnel av polio, värsta sorten.

Erik Enby beslutar sig för att bli läkare och att forska på sjukdomars uppkomst. Hans sökande får honom att titta allt djupare ned i blodets egenskaper och detta irriterar kollegor som menar att där finns inget, blodet är ju sterilt! Men Erik införskaffar ett högteknologiskt mikroskop för att kunna identifiera det han redan börjat ana och han finner mikrober och ”maskar” som det inte står ett ord om i läkarböckerna.

Han kommer även på att ett ”sjukt blod” kan bli helt förstoppat och det kan man lösa upp med naturmedicin som mineraler och vitaminer. Nu utmanar han hela etablissemanget där vissa försöker stoppa hans forskning. Det leder till att man med påhittade anklagelser till och med försöker kasta honom i fängelse.

Design Kim Peratt
Design Kim Peratt

Denna mycket spännande film som fått enastående kommentarer från andra filmare och forskare och gör nu ett segertåg i Sverige.

– ”Det är i alla sina delar en lysande dokumentär över ett orättvist öde.Om en kunskapens och empirins kamp mot ett mätt, lättstött och konservativt etablissemang.” (Björn Ericstam, prisbelönt regissör)
– ”jag är oerhört, oerhört, oerhört imponerad.  Filmen ni gjort är ett mästerverk.” (Publikkommentar Facebook)
– ”Jag bugar djupt, du är verkligen dokumentärfilmens Orson Welles – noga, saklig, dramaturgiskt korrekt, men samtidigt tillspetsad, dramatisk och spännande!” (professor Olle Johansson KI)

Filmen är också unik på det sättet den kommit till genom finansiering av folket, sk crowdfunding där Siv Wernborg HK Göteborg har gjort en avgörande insats.  Filmen sprids över landet genom folket, också här har nätverket inom HK haft stor betydelse.

Publiken har hitintills ofta stannat kvar efter visningen och för att diskutera de frågor som filmen väcker. Den 8 oktober i Karlsborg kommer huvudpersonen Erik Enby att delta i en frågestund efter filmvisningen.

Det är nu ett stort tryck på att filmen ska komma ut i landet.

Fastställda filmvisningar hittar du här. Många kommande visningar är på G. Här ber vi om att du som vill ha filmen till din stad/ort kollar upp lämplig biograf och frågar om de kan tänka sig köra den. Annars fråga om de kan hyra ut salongen för en rimlig penning.

Länk för hur vi arrangerar sådana visningar här.
Vi är nu på G att utveckla en organisation för distribution så vi kommer att bli bättre. De biografer som själva vill stå för arrangemanget vänder sig till Filmlagret i Malmö.

Börje Peratt

Länkar
1) Filmvisning – ”Läkaren som vägrade ge upp”
2) ”Läkaren som vägrade ge upp” i Uppsala. Utsålt, knökfullt, succé!
Filmens hemsida
TRAILER

3 COMMENTS

  1. Det är på tiden att vita rockar, hängivna drängar åt medicinmaffian äntligen kan ifrågasättas utan att girigheten till profit i alla lägenj ska vara den drivkraft som till stor stor del styr forskningen.Cancerindustrin är ett gott exempel.Alternativa behandlingar som verkligen botar och gör människor friska förbjuds och utövarna kan åtalas och sättas i fängelse.cancerfonden har under tid erhållit ett okänt antal miljoner,till vad? Vi har tre metoder, kniven,strålning samt cellgifter.Det senare används till att i många fall behandla döende människor helt i onödan,men lukrativt. (Skandal!)
    Skulle någon ha Nobelpris i medicin är det Erik Enby!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.