Humanism & Kunskap i Stockholm – höstupptakt

0
1849

Tyresö_slott_B._Peratt

Stockholmsgruppen av Humanism & Kunskap med merparten av styrelsen, ett antal medlemmar och nya intresserade hade höstupptakt ute på Tyresö slott. Det blev en mycket trevlig dag där vi kom att få lite inblick i vad som hänt sedan våravslutningen och planerade för kommande aktiviteter.

Styrelsen presenterade sig kort och Lisbet Gemzell berättade om sitt program och sin bakgrund, Kersti Wistrand vår flitigaste artikelförfattare, informerade något om framtiden och en planerad resa till Baltikum för HK medlemmar 2017.

Carl Johan Ljungberg hade inom ramen för Humanistisk Förnyelse arrangerat ett seminarium dagen innan, ”Globalisering, migration och de små ländernas kultur”. Vi fick en kort sammanfattning av vilka som talat och vad man diskuterat. På detta seminarium deltog även Torbjörn Sassersson som startat Vetapedia och driver Newsvoice och var med och bildade Humanism & Kunskap.

Ordförande Börje Peratt berättade om Pia Hellertz, vår femte styrelsemedlem som bor i Örebro och nyligen arrangerade den framgångsrika visningen av långfilmsdokumentären om Erik Enby. Hennes rapport/recension här: Läkaren som vägrade ge upp, succé på Bio Roxy i Örebro. Pia har sin egen krönika på vår hemsida: PIA HELLERTZ BOKTIPS

Sedan blev det en kort presentation om varför Börje tog initiativ till bildande av föreningen för att:

-återta begreppet humanism och sprida kunskap om dess ursprungliga betydelse om: ”rätten till sitt eget liv”, medmänsklighet,  öppenhet och tolerans.

I sitt engagemang ingår också att stå upp mot antihumanismen, ett granskande som mer eller mindre har utförts i artiklar och på andra bloggar än HK. Börje berättade också om Segertåget med filmen ”Läkaren som vägrade ge upp” och möjligheter att möta önskemålet att se filmen över hela landet på biograf genom att gå via en distributör. Just nu står Börje för detta jobb som med dess uppmärksamhet och publika framgång kräver allt mer.

Rita Schwarz som arrangerat mötet på Tyresö presenterade sedan två gäster Gertrude och Marianne som fick berätta lite om sig själva. Mycket spännande historia båda två, där vi fick höra om heliga danser (Getrude) och se några bilder från Mariannes konstnärskap. Rita berättade sedan om sitt kommande seminarium med innehållet: ”Att kommunicera och bekräfta – en validationsmetod som är utvecklad för 80 + som är desorienterade/ demenssjuka.”. Det är planerat till slutet av november på hörsal i Stockholm. Alla som arbetar med, har en relation till eller en släkting som är drabbad är särskilt välkomna till detta samtals och diskussionsinriktade seminarium. Rita kommer också att visa utsnitt från en film som beskriver hennes sätt att arbeta med människor. Kersti Wistrand återkommer med en artikel om detta.

Tyresöslottrundvandring2

Efter en mycket trevlig och god brunsch erbjöd sig hovmästaren att guida oss i slottet. Rita och Gertrude som kunde platsen utan och innan avvek och vi andra fick möjlighet att se vilka möjligheter dessa vackra lokaler erbjuder. Här gifter man sig och kan ställa ut konst, ha fester och föreläsningar. Under rundvandringen började folk nätverka om möjliga kommunikationstjänster så det blev som vanligt så mycket mer.

Vi ser alla fram emot en spännande höst med nya möten och seminarier.

Styrelsen för Humanism & Kunskap

medlemmar, gäst och fyra av HK-styrelsen på Tyresö slott, höstupptakt 2016
Medlemmar, gäst och fyra av HK-styrelsen på Tyresö slott, höstupptakt 2016

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.