Han skänker två miljarder till cancerforskningen

1
1570
Bengt Sjöberg Foto: Hans Reuterskiöld ©Kungl. Vetenskapsakademien
Bengt Sjöberg Foto: Hans Reuterskiöld ©Kungl. Vetenskapsakademien, Wikicommons

I TV4:s program Nyhetsmorgon den 19 juni berättar affärsmannen och entreprenören Bengt Sjöberg att han tillsammans med Karolinska Institutet håller på att instifta ”Sjöbergsstiftelsen”.
Den kommer att finansieras med de två miljarder kronor som han skänker och som han vill ska gå till både konventionell och icke-konventionell cancerforskning.

TEXT av KERSTI WISTRAND

Bengt Sjöberg har varit entreprenör och affärsman inom transportbranschen och har byggt upp en förmögenhet inom denna. Han är bosatt i Hongkong, men är just nu på tillfälligt besök i sitt hemland för att träffa släkten och planera för sitt cancerforskningsprojekt tillsammans med KI. Han hinner även med en tio minuters intervju i TV4:s nyhetsmorgon, där han har en ljus och optimistisk framtoning. Han ger ett kreativt och vitalt intryck trots sin svåra sjukdom.

– I början av januari i år fick jag veta att jag drabbats av obotlig cancer, berättar han. Det hade jag väl aldrig någonsin kunnat föreställa mig. Mina föräldrar var kärnfriska och dog vid 101 respektive 95 års ålder och jag har tre äldre bröder som alla är friska. Själv hade jag räknat med att fylla hundra. När man får ett sådant här besked, ställs allt på sin spets. Man omvärderar livet och inser att det är otroligt mycket värt. Man vill leva vidare, inte minst för sina barn, barnbarn och vänner. Då gäller det att agera.

Tidigare ville jag bygga upp transportföretaget och få ihop så mycket pengar som möjligt, vilket är en måttstock på hur framgångsrik man är som entreprenör. Jag arbetade främst för egen vinning, men mitt arbete tjänade även samhället på så vis att det gav arbetstillfällen. Nu vill jag istället hjälpa till att finna metoder att bota cancer, en folksjukdom som hela tiden ökar. Idag känner nästan alla människor någon som drabbats av cancer. Att kunna hjälpa andra cancerdrabbade till en bättre chans för överlevnad och bättre livskvalitet känns bra och jag vill leva många år till!

Bengt Sjöberg berättar att han tidigare i vår har varit på behandling i USA och nu känner sig så pass stark att han orkar sitta i TV-studion och tala utan att hosta. Han har lungcancer och hela tiden bildas slem, som han normalt måste hosta upp.

– Det har naturligtvis legat i mitt intresse att titta på olika behandlingsmetoder av cancer, både konventionella och icke-konventionella, för att förbättra mina odds. När man studerar de metoder som används inom den konventionella cancervården idag, t.ex. inom långt framskriden lungcancer, visar det ett beklämmande resultat både i Sverige och utomlands. Egentligen har man inte gjort några större framsteg där under de senaste femtio åren.

Det som ger mig energi just nu är att jag försöker hitta metoder både för mig själv och för Sjöbergsstiftelsens utveckling. Jag har märkt att det finns två läger i Sverige, företrädare för den konventionella samt företrädare för den icke-konventionella medicinen. De är oftast fientligt inställda gentemot varandra och det är oerhört synd. De alternativa metoderna har fått en dålig klang. `Vad är alternativ vård?´ frågar sig den konventionella medicinens sida. `Jo, det som inte kan bevisas att det helar.´ De kräver att alla metoder ska vara stringent vetenskapligt utvärderade.

Det är extremt i Sverige. Går man till andra länder, t.ex. Tyskland, så har man inte denna klara uppdelning. På universitetssjukhusen där finns tätare samarbete och på behandlingsklinikerna finns de konventionella och alternativa metoderna sida vid sida utan konflikter.

Personligen tror jag även på de alternativa metoderna och vill att en del av de två miljarderna ska gå till forskning och utvärdering även av de icke-konventionella metoderna i ett framtida forskningscentrum i Solna. Jag tror på ett behandlingssamarbete liknande det man har i Tyskland och jag får livskraft genom att försöka verkställa dessa mina planer.”

Här kan du lyssna till TV-programmet: LÄNK

Mina reflektioner

Jag känner mig upplyft och glad under det jag lyssnar på Bengt Sjöberg. En sådan positiv och framåt personlighet med tanke och hjärta i samklang! Må han få leva länge och kunna verkställa sina goda intentioner! Och må det frö han sår hamna i rätt jord och inte i mammons fickor likt den donation på 43 miljoner kronor avsedd för forskning i alternativ medicin som Osher Centrum på KI en gång i tiden tog emot! LÄNK

Kersti Wistrand

1 COMMENT

  1. Kungliga vetenskapsakademin med sin 3:dje preses, Voffsingen Dan Larhammar har redan fingrarna i syltburken.

    Läs här:
    http://www.kva.se/pressrum/2016/sjobergpriset/

    Citat:
    Stiftelsen kommer årligen att dela ut Sjöbergpriset till en framstående cancerforskare eller grupp av cancerforskare. Priset kommer att delas ut i nära samarbete med Kungl. Vetenskapsakademien och prissumman är i dagens läge bestämd att omfatta en miljon dollar, varav merparten är öronmärkt för fortsatt forskning.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.