Vi gratulerar Lovikkavantens uppfinnerska

0
1603
Lovikavantar. Ojan - Public Domain

maria-erika-olofsdotter-kruukkas-150

Idag för exakt 150 år sedan föddes Maria Erika Olofsdotter Kruukka, Lovikkavantens skapare, nära Torneälven i Pajala kommun. Föga visste denna duktiga kvinna och mor till åtta barn att hon skulle bli världsberömd med sin uppfinning.

TEXT: Kersti Wistrand

När Erika (1866 -1952) gifte sig med sin käresta, August Aittamaa, som arbetade i skogen, flyttade hon till den lilla byn Lovikka. Barnen kom tätt och blev snart åtta till antalet. Det var trångt och fattigt, men hon var en stolt kvinna och ville klara sig själv. Hon försökte dryga ut hushållskassan med att sticka och sälja till grannar i byn.

Lovikkavante framför Aittamaas hus. Foto av Silaks
Lovikkavante framför Aittamaas hus. Wiki Commons. Foto av Silaks

En dag i slutet av 1892 kom en skogsarbetare och frågade om hon kunde sticka ett par extra tjocka och varma ullvantar till honom. Erika gjorde så gott hon kunde, men mannen kom missnöjd tillbaka. Vätan gjorde att vantarna blev stela och hårda.

Erika funderade och funderade. Så kom hon på det! Hon stickade med tvinnat garn, tvättade och ruggade vantarna flera gånger med en ullkarda och gjorde en dubbelkrage vid handloven och se, nu blev vantarna riktigt, riktigt bra och mannen blev nöjd! Han berättade vitt och brett om de mjuka, varma vantarna och fler och fler kom för att beställa vantar av Erika. Men så tyckte hon att vantarna också borde vara vackra och lade till en bård med traditionella samefärger och satte dit en flätad snodd med tofs. På så vis kunde man hänga upp vantarna över spisen eller ovan elden så att de skulle kunna torka. Bården bidrog också till att vantarna drogs ihop lite så att ingen snö skulle komma in i dem. Därmed var Lovikkavanten född.

Lovikkavantar. Ojan - Public Domain
Lovikkavantar. Ojan – Public Domain

Erika hann inte sticka alla vantar själv, fastän hon stickade året om. Snart anställde hon flera kvinnor runt om i Tornedalen, som alla tillverkade Lovikkavanten. Det blev särskilt under 1930-talet en stor inkomstkälla för kvinnorna i Tornedalen. Föga anade hon vilken succé det skulle bli.

Långt senare sa Erika:

”Det var Gud som gav mig fingervisning och hjälpt mig, så att vi kunde uppfostra barnen utan att anlita hjälp från andra.”

Så när du nästa gång sätter på dig dina lovikkavantar sänd en tacksamhetens tanke till denna duktiga Erika!

Kersti Wistrand

Källa:
http://land.se/retro/erikas-vantar-satte-lovikka-pa-varldskartan/

Previous articleBefria Wikipedia från sabotörer
Next articleTusen år i Lappmarken
Kersti Wistrand
Kersti Wistrand är psykolog och adjunkt i bl a religion och historia med studier i shamanism och medvetandeforskning. Hennes specialitet är förändrade medvetandetillstånd i samband med nära döden samt förlossning. Hon är tillsammans med dr Jan Pilotti redaktör och medförfattare till boken ”Medvetandet och döden” (1982). Se Libris. Boken innebar att Wistrand tillhörde kretsen av ”offentliga personer” under 80-talet. Wistrands forskning har fått stor uppmärksamhet i bland annat Ryssland.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.