Humanism & Kunskap – Bokslut för 2015

2
1373

Humanism och Kunskap Bokslut 2015 HK

2015 har varit ett bra år för vår förening Humanism & Kunskap. Vi har vuxit med ytterligare antal medlemmar, bildat en stabil grupp i Göteborg och är förankrade på flera platser runt om i Sverige.

Det har varit ett rikt år på upplevelser och samtal och med många intressanta artiklar på vår hemsida.

Kersti Wistrand vår mest produktiva skribent har under året publicerat fler än 60 artiklar med kunskapsbildande innehåll.

Pia Hellertz har levererat ca 15 lästips på Pia Hellertz Boktips. Hennes: ”Blod, Mod och Envishet – På spaning efter sjukdomarnas väsen” av dr Erik Enby kan ha varit tungan på vågen för väldigt mycket som sedan hände.

Läsarna av vår hemsida ökar stadigt och är all time high.

Mötesverksamhet har under uppbyggnaden av HK varit centrerad till Stockholm och det är också här det mesta av arbetet med artiklar, föredrag och seminarier ägt rum. Allt detta har gjorts möjligt genom ideella insatser. Våra medel går till kringkostnader främst tekniska.

Under våren började vårt arbete sprida sig i landet med insatser i Örebro där vi deltog på Skandinaviska Ledarhögskolans Vårträff. Här finns också Pia Hellertz som gör en stor insats för vår förening. Lisbet Gemzell höll ett heldagsseminarium i Västerås och Jens Jerndal en föreläsning i Göteborg.

Erik Enby mikroskopiering. Foto Börje Peratt
Erik Enby mikroskopiering. Foto Börje Peratt

HK medlemmar tog initiativ till dokumentärfilm

En av årets stora begivenheter har varit dokumentärfilmen “Läkaren som vägrade ge upp” om Gunnel och Erik Enby (Göteborg).
Förslaget att göra denna film kom från Ulla Premmert (Lund) och slutligen gick undertecknad (Börje Peratt, IMDB) med på att påbörja projektet. Förutsättningarna var att vi skulle få in medel via crowdfunding. En äventyrlig finansiering som förutsätter folkets engagemang. Först gällde det att göra en trailer. De 10 000,- som den krävde kom in på en vecka. 150 000,- för att färdigställa en film på 50 minuter uppnåddes i början på december. Samtidigt hade filmen blivit dubbelt så lång. Innehållet och historien kräver det. Filmen är ännu inte helt klar och det var något av ett mission impossible att få den färdig till början av 2016. Vi siktar ändå på en premiär i Göteborg under första kvartalet.

Höstens seminarier

Vi fick till två, ett seminarium med Carl Johan Ljungberg “Det Nya Kalla Kriget – lörd 26 sept” och ett med Lisbet Gemzell, “Rösten, din dolda resurs – 24 okt”. Den övergripande kunskapsbildningen har skett under beteckningen dialog. Genom vårt samarbete med studieförbund har vi också möteslokaler.

Året avslutades med jullunch 12 dec och diplomutdelning “för livslång gärning i Humanismens tjänst.”
Tack  alla som medverkat med nomineringar där medlemmarna sedan valde Ursula Flatters!

Vi firar nu fyraårsjubileum och går in i 2016 med visioner

Vårt initiativ kan ha bidragit till ett nytt diskussionsklimat för humanism. Det arbetet tycks allt viktigare och alla medlemmar gör arbetet än mer meningsfullt. Tyvärr finns vi ännu inte med organiserad verksamhet på alla platser där vi har medlemmar. Givet att vi alla arbetar ideellt med detta så behöver vi hjälp för att växa lokalt. Vi räknar med att i Stockholm fortsätta ha informella möten kanske en gång i månaden. På sådana möten kan det mycket väl hända att någon har ett kort anförande såsom då Ingela Dahlberg berättade om pyramider i Bosnien. Här kan det också hända att vi diskuterar föreläsningar vi gått på som Peter Fenwicks om nära döden upplevelser i april.

I Göteborg är medlemmarna mycket aktiva och 2016 startar förberedelser för premiärvisning av dokumentären om Enby. Eftersom ambitionen är att visa denna film på biograf i hela Sverige hoppas vi också på tillväxt inom HK landet runt så att vi får draghjälp i detta.

Kurser, seminarier, föreläsningar
Naturligtvis önskar vi också tillväxt när det rör olika intresseområden och det finns många inom vår förening. Ett förslag som vi ser fram emot är ett seminarium om mental träning förhoppningsvis i början av 2016.

Tack alla medlemmar som gör vår verksamhet möjlig

Genom styrelsen
Börje Peratt
Humanism & Kunskap
Gilla Humanism & Kunskap på Facebook

Klicka på bild för att förstora
Humanism HK 2015

2 COMMENTS

 1. Jag läser: “Insikt leder till att du blir medveten om att du är beroende av andra men inte behöver tvingas att underkasta dig andra. Särskilt inte antihumanismens inskränkthet och förtryck. Humanism uppmanar dig till att bli allt du är.”

  Jag har en vän några å 60 gammal. Han behöver inte så mycket av insikt för att bli medveten om hur beroende av andra han är, tvungen som han blev vid 23 års ålder att successivt alltmer underkasta sig statens å kommunens förmögenhet och andras förmåga att både uttrycka och tolka hans behov, att assistera honom med toalett, klädsel, mat för dagen och att vaka över hans liv om natten dygnet runt dag för dag.

  “Humanism uppmanar dig att bli allt du är.” Så det kan bli !

  Endast genom att förstå nuet i förhållande till vad det inte är visar det sig vad det verkligen är, låter sig göras sagt och gjort. Livsmod och missmod går hand i hand.

  • Nils, att vara totalt rörelsehindrad och fysiskt beroende av andra innebär inte att nödvändigtvis bli offer. Jag känner till rörelsehindrade människor som om de inte accepterat ödet ändå valt att utveckla sina gåvor inom de möjlighetsramar som funnits och som bekämpar attityden av handikapp och offer. http://spraktidningen.se/artiklar/2009/10/de-vill-bli-av-med-handikapp
   Sedan kan man läsa texten som djävulen läser bibeln. Att vara beroende av praktisk hjälp från andra innebär inte att nödvändigtvis mental underordna sig andra. Jag känner totalförlamade som definitivt inte underordnat sig trots behov av dygnet runt passning. Missmod går inte hand i hand med funktionshinder. Förmågan att hantera tillkortakommande ligger på ett annat plan. Jag känner unga människor som förlorat delar av sin kropp i olyckor och sjukdom men visat på en otrolig anpassningsförmåga och skapat nya förutsättningar för sina drömmar. En av dem är golftalangen Caroline Larsson http://www.svenskgolf.se/artiklar/folja/20111123/cancern-tog-benet-men-inte-drommarna /B

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.