Stefan Sauk: ”Pöbelmentaliteten skapar problem”

1
724

384px-Stefan_Sauk_in_August_2013

Skådespelaren Stefan Sauk uttalar sig som sommargäst i TV4:s nyhetsmorgon. Håller du med honom?

TEXT av Kersti Wistrand

Den mångsidige Sefan Sauk, nyligen fyllda 60 år, utbildade sig till skådespelare och fick sitt stora genombrott i satirprogrammet Lorry under 90-talet. Youtube1 samt Youtube2

Han har uppträtt i en stor mängd filmroller, bl.a. som agent Hamilton, varit med i ”Stjärnorna på slottet” och kommit femma i Let´s dance. Sauk har också dragit land och rike runt med föreställningen ”Fortfarande skeptisk”. Just nu står han inför augustipremiären av denna föreställning på Fjäderholmarna utanför Stockholm, där han också är aktuell som ny teaterchef.

sauk_fortfarande_skeptisk

När jag först hörde en radiointervju med skådespelaren Stefan Sauk under 80-talet, lade jag speciellt på minnet att han varje morgon hade sitt yoga- och meditationspass samt hade sysslat med karate sedan 16 -årsåldern. Vi hade liknande intressen och jag beslöt följa honom genom åren och har sedan dess hört honom uttala sig om Moder jord och människornas oaktsamhet gentemot henne.

”Hon borde låta gravitationskraften upphöra för en sekund så att jordens invånare skakas om och slungas ut en liten bit så att de vaknar upp och får tillfälle att begrunda sin plats på jorden!”

Sauks empati yttrar sig bl.a. i att han driver en skola i Kenya för barn vars föräldrar har aids.

Bland många andra aktiviteter just nu ska Stefan Sauk spela in en hårdrocksopera i Hollywood. Det är inte precis hans musiksmak, men det svänger om den och han ska själv sjunga en del eller leverera en text med ton, som han själv uttrycker det blygsamt: ”Att sjunga är rena hälsokosten!”.

Dreams-In-The-Witch-House3-hk

Filmen bygger otroligt nog på boken ”Dreams in the witchhouse” av sciencefictionmästaren H.P. Lovecraft som skrev den så tidigt som 1920. Denne författare var enligt Sauk före sin tid och skrev om kvantfysik, men på sitt sätt, samt att kunna färdas i olika dimensioner, blandat med skräckupplevelser. Lovecraft anlade betraktelser på mänsklighetens utveckling och på vår tid. Har vi utvecklats och gagnar utvecklingen oss som mänskliga varelser? Går vi framåt eller bakåt? Stora existentiella frågor  behandlas och Sauk spelar rollen som Fader Ivanici, en prästgestalt.

På frågan om han inte varit intresserad av Hollywood tidigare, berättar Stefan Sauk att han fått erbjudanden om filminspelningar där vid två tillfällen, men tackat nej då dottern endast var två år gammal på den tiden. Han valde henne framför karriären där. Sauk får frågan om han ångrat detta och svarar att han försöker leva i nuet i varje ögonblick.

Den 22 juli (2015) satt Stefan Sauk som sommargäst i TV:s nyhetsmorgon, besvarade frågor och uttalade sig med tankeskärpa om förändringar till det sämre i det svenska samhällsklimatet. Har han rätt? Vad tycker du? Läs delar av intervjun nedan.

– Var befinner du dig idag? Hur ser utvecklingen ut sedan dina texter som du körde i Lorry på 90-talet?

– En sak som jag lagt märke till är att det kulturella taket för vad man får säga i Sverige har sjunkit, svarar Sauk. Vi kunde säga saker på TV då som vi inte kan tänka tanken på att säga idag utan att det rycker ut en hel pöbelmobb som ska hänga vederbörande eller stoppa den i frysboxen för all framtid. Någonting har hänt och håller på att hända. Hur har vi det med oss själva i vårt samhälle?

– Är du orolig för den här mobben du talat om?

– Nej, faktiskt inte, jag skiter i den. Det där säger jag lite kaxigt, men jag är inte riktigt säker på att jag verkligen gör det om jag ska vara riktigt ärlig. Mobbningen är riktigt otäck. Jag tror inte att det är rätt väg att gå. Det är inte rätt att förbjuda empati människor emellan. Varenda fredsikon i hela världen har sagt samma sak: `We must all unite – we are all one´ ( ungefär: `Vi måste leva i endräkt, vi är alla delar av samma helhet´). Det enda vi gör idag här i Sverige – och dessutom tycker att vi är duktiga när vi gör det-  är att dela in oss i olika grupper och hata och bekämpa varandra. Det var inte okej att hata varandra då jag var liten. Det var inte okej någonstans, men idag är det plötsligt okej med näthat och den här pöbelmentaliteten som finns på facebook idag. Detta skapar problem och vi är på väg in i ett farligt samhälle.

Rolf Börje skrev texter åt mig till Lorry. Vi jobbade ihop och jag improviserade en hel del. Han har Sveriges vassaste satirpenna då han är på det humöret. Det finns skäl att ta upp den här galna humorn med satirisk udd åter igen. Det är en kritisk betraktelse av vad vi håller på med i vårt samhälle.

Kersti Wistrand

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.