Initiativet till dokumentärfilm om Erik Enby

7
975

Youtube trailer HK

Läkaren som vägrade ge upp är en 3 minuters trailer på Youtube för att ge en känsla av vad filmen ska handla om.
Den producerades tack vare blixtsnabb crowdfunding. I samband med det publicerades också en sajt, för att kunna följa möjligheterna att genomföra dokumentärfilmen. TV4 har lämnat ett letter of intent.

TEXT: ULLA PREMMERT

Den 5 oktober 2014 skrev jag följande rader i ett mail till Börje Peratt:

Hej!

Jag heter Ulla Premmert och är fri kulturarbetare. Vi har haft lite kontakt per mail angående mitt brev till Johan Ehrenberg, som du publicerade på Humanism & Kunskaps hemsida.

Nu skriver jag till dig med en förfrågan om du har tid och lust att träffa mig nästa gång jag är i Stockholm, 10-13 november. Jag skulle vilja diskutera en idé jag burit på under flera år: Att inspirera någon till att göra en dokumentärfilm eller spelfilm om Erik Enbys liv och verk. Du har kanske läst hans självbiografi som jag hjälpt till med som redaktör? Jag tycker att den är rent filmisk, med både komiska, dramatiska, sorgliga och thrilleraktiga inslag …

Börje svarade att han var mitt uppe i andra filmprojekt, men önskade mig lycka till med min idé. Det dröjde mindre än ett halvår innan han hoppade på tåget och nu går min önskan mot sin uppfyllelse. Börje Peratt är i full gång med en dokumentär om Erik Enby, Dokumentärfilmprojekt – ”Läkaren som vägrade ge upp”, tack vare att Pia Hellertz nominerade honom till årets HK-diplom för livslång gärning i humanismens tjänst och att Göteborgs HK-avdelning drev idén om filmen.

Jag träffade Erik 1986 under arbetet med boken ”Bra att veta – en bok om bröstcancer” (Allerbok) som jag skrev tillsammans med fotografen Knut Andreassen. Genom en patient fick vi nys om en kontroversiell läkare i Göteborg, som hade en annorlunda syn på vad cancer är och som behandlade med medel som förändrade mikrofloror i kroppen.

Vi träffade honom i hans mottagning och hemma med Gunnel. Hans fascinerande teorier skakade om oss och förändrade för alltid vår bild av sjukdom och kroppens ekologi. Kroppen står hela tiden på randen till förintelse, men vi lyckas upprätthålla balansen under vår livstid. Erik Enbys teorier förklarade varför vitt skilda alternativa terapier fungerade; homeopati, akupunktur, örtmedicin, Levande Föda m fl.

Resultatet av våra samtal blev ett kapitel i boken om bröstcancer, men trots några fina recensioner såldes den aldrig i någon stor upplaga. Kanske berodde det på att den innehöll information om både skolmedicinsk och komplementär syn på cancersjukdomen och hur den skulle behandlas. Boken var en mosaik av åsikter.

Efter mötet med Erik Enby var mina ögon öppnade för sambandet mellan infektioner och sjukdom. Ofta hände det att jag såg notiser i tidningarna som bekräftade Eriks teorier. Så kom upptäckten av magsårsbakterien och sedan virus som orsak till livmoderhalscancer.

Jag tänkte att någon gång i framtiden måste det skrivas en bok om Erik Enbys forskning och hans makalösa liv med Gunnel. Mitt liv tog emellertid en ny vändning. Jag lämnade frilansjournalistiken och blev lärare. Vår kontakt blev nu bara sporadisk. Men när vår son fick halvsidig ansiktsförlamning, troligen beroende på borrelia, reste min man med honom till Erik för behandling. Sonen fick Enderlein-preparat och förlamningen hävdes.

Så fick en nära vän till mig ALS och medan hon ännu kunde släpa sig fram körde vi till Göteborg och Erik. Hon kunde dock inte fullfölja hans terapi och dog efter en tid.

När Erik kom i riktigt blåsväder och förlorade sin läkarlegitimation lade jag ut protestlistor på min skola. Jag fick kontakt med Siv Wernborg som jag förstod var hans nära medarbetare och ett viktigt stöd när drevet gick som värst.

Under ett friår 2009 deltog jag på 2000-Talets Vetenskaps årsmöte i Malmö. Erik talade och visade bilder. Vi fick förnyad kontakt och jag tyckte att stunden nu var inne för att förverkliga planerna på en bok om honom. Samma sommar besökte min man och jag, Erik och Gunnel i deras sommarhus i Dalarna. Under tre dagar gjorde jag intervjuer. Sen fick jag Eriks påbörjade självbiografi, som han skrev när han förstod att läkarlegitimationen var i fara. Jag läste och förstod att Erik var en berättare. Hans egen röst skulle ljuda i boken, den skulle bli en självbiografi.

”Blod, Mod och Envishet – På spaning efter sjukdomarnas väsen” av dr Erik Enby

Vi inledde ett samarbete, där jag coachade, ställde frågor och redigerade. Han flödesskrev, jag komprimerade. Siv gav underlag, kom med synpunkter, korrekturläste och sporrade. Vårt samarbete var perfekt, aldrig någonsin gnisslade det.

Men vem skulle ge ut denna kontroversiella bok? Det visade sig att kulturjournalisten Karl Beijbom hade startat ett förlag, Beijbom Books. En gång i tiden hade han anställt Gunnel som barnboksredaktör på GP. Han hade dessutom skrivit en krönika till Eriks försvar när denne hängdes ut som ”Dr Dracula” för att ha tagit några droppar blod från en patient. Karl Beijbom fanns vid Eriks sida som medborgarvittne när det skulle utredas om Erik var psykiskt tillräknelig. Beijbom ordnade också ett möte på Pharmacia angående fynden i blodet. Vad vore naturligare än att han skulle ge ut Eriks självbiografi?

I oktober 2012 låg boken klar. Den förbigicks med tystnad i de stora medierna. Inte ens kvällstidningarna, som hade varit snabba med att häckla Erik tidigare, ville skriva. Men inom alternativrörelsen fick boken snart läsare som var fascinerade och berömmande.

Med Börje Peratts film finns stora chanser till upprättelse och erkännande för Erik Enby, vars drivkraft alltid har varit att hjälpa människor och förstå sjukdom. Låt oss tillsammans skapa den ekonomiska grunden för projektet genom fortsatt Crowdfunding!

Ulla Premmert

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.