Power plate – från träning av kosmonauter till friskvård

0
1040

Power Plate 20140317 (7)

Elba Pineda – Gustafsson berättar här i en intervju om power plate-metoden eller ”vibrationsträning för god hälsa och ökat välbefinnande”.

Text av Kersti Wistrand

I mitt sökande efter en annorlunda och effektiv/bekväm motionsform som skulle passa mig, fann jag power plate-metoden hos friskvårdscoachen Elba Pineda-Gustafsson på Form och Hälsa i Stockholm. Där har jag nu gått cirka 25 minuter två gånger i veckan under några års tid och stortrivs.

Alla kroppens muskler kommer i vibration under det man utför olika övningar i stående eller sittande och jag tänker därvid på att detta är en liten föraning av den än större vibration som bushmännen, vilka jag just skrivit om i en artikelserie, försätter sig i under trancedansen. ( Länkar: Bushmännen III och IV  https://humanismkunskap.org/2015/04/09/bushmannen-iii-kvinnornas-medicindanser/  och https://humanismkunskap.org/2015/04/16/bushmannens-iv-mannens-medicindanser/.)
Musklerna drar ihop sig 25-50 gånger per sekund och träningen, som blir väldigt effektiv, ger ordentlig träningsvärk efter de första passen. En vibrationsträning på tio minuter motsvarar en till två timmars vanlig styrketräning. Forskning har visat att vibrationer också bygger upp bentätheten och påverkar blodcirkulationen till det bättre.

Elba Pineda – Gustafsson demonstrerar Power Plate
Elba Pineda – Gustafsson Foto: Fredrik Pedersen-Dambo

Jag bad Elba berätta om bakgrunden till denna maskin.

-Jo, det är en intressant historik, säger Elba. Under 60-talet råkade de ryska kosmonauterna ut för en massa negativa effekter av mikrogravitationen i rymden. När de vistats länge i rymden, fick de så svår benskörhet och muskelsvaghet att de senare fick bäras ut från sina satelliter. Västtyske Dr. Bierman var en av de första moderna forskarna som upptäckte värdet av vibrationerna, när han studerade rytmisk neuromuskulär stimulering. Vibrationsträningen togs fram 1970 för att hjälpa de ryska kosmonauterna att återhämta sin kroppar efter långvarig vistelse i tyngdlöshet. Det blev grunden till dagens vibrationsteknologi och Power plate uppfanns för att hjälpa upp deras hälsa efter rymdfärderna.

Arkivfoto - USSR - CIRCA 1967: En stämpel tryckt i Sovjetunionen visar kosmonaut i rymden
Arkivfoto – USSR – CIRCA 1967: Ett frimärke tryckt i Sovjetunionen visar rysk kosmonaut i rymden

Så småningom började också de amerikanska astronauterna använda Power plate. 1999 introducerades Power Plate bland idrottsmän i Europa av den holländske olympiske tränaren, Guus van der Meer. Nu började alltså västerländska elitidrottsmän träna med den för att komma igång snabbare efter en skada eller för att helt enkelt snabbare förbättra sina resultat. Man testade också apparaten på dansare, som ofta får skador, och såg att den gav goda resultat när det gällde hopphöjd och styrka. Guus van der Meer förbättrade maskinen och grundade förändringarna på sina egna kliniska data. Till slut började allmänheten få upp ögonen för maskinen och idag finns det möjligheter för alla att träna med den. Power plate är särskilt utbredd i USA och Västeuropa medan det ännu inte kommit igång i så stor skala i Sverige.

Vad är det för nytta med power plate?

power plate youtube 1
power plate youtube 1

youtube LÄNK

Med Power plate får man en intensiv vibrationsträning utan ansträngning och utan belastning på leder och ligament. Det är bra för dem som inte kan styrketräna på vanligt sätt på grund av smärta, tidsnöd eller bekvämlighet. Maskinen vibrerar med en frekvens på 30 till 50 svängningar per sekund och man intar olika stillastående ställningar under 30 sekunder. I de stående positionerna måste benen vara svagt böjda för att inte felaktigt belasta eller skada ryggraden. Musklerna blir som en pump som spolar bort mjölksyra och kraftigt ökar blodcirkulationen. De djupa ryggmusklerna, som håller ihop diskarna, aktiveras och man kan träna bort en hel del rygg- och nackproblem. Rörligheten och balansförmågan ökar. Musklerna i bäckenbotten stärks och kan hjälpa till att förbättra eventuell urininkontinens. Nivån av endorfiner ökar, vilket ger smärtreduktion. Hormonet kortisol minskar och därmed reduceras stressnivån. Ökat lymfdränage reducerar celluliter; ökad ämnesomsättning förbränner fett.

Patienter med artros kan få igång en skonsam träning och patienter med benskörhet kan stärka sin benstomme. En rad sjukdomstillstånd har i kliniska studier visat sig kunna förbättras. LÄNK:

Kan vibrationsskador uppstå? Vid frekvenser under 20 Hz kan de inre organen komma i resonans med vibrationerna, vilket kan ge skador. Därför börjar vibrationsplattan Power Plate på 30 Hz och man står aldrig längre än en minut i samma position. Det är viktigt att få ledning av en väl utbildad instruktör några gånger i början, så att inte felställningar och felbelastningar görs.

– Elba, man kan ju säga att du är pionjär med dessa Power Plate-maskiner. Hur kommer det sig att du köpte in och började med dem? undrar jag.
– Jag växte upp i el Salvador i Mellanamerika och utbildade mig till dansare och kom så småningom till Spanien. Jag ingick i en dansgrupp som även var bjuden till Afrika för att dansa, så jag blev bekant med afrikansk dans. Så träffade jag min blivande svenske make och flyttade med honom till Sverige. Det föll sig naturligt för mig att utbilda mig inom friskvård och fördelarna med Power Plate stod tidigt klart för mig. Därför blev dessa maskiner en del av min verksamhet. Jag är även utbildad inom kost och hälsoprofilsbedömning samt leder gymnastik och stavgång. Den 23 maj klockan 11.00 går förresten Stavmilen igång på Gärdet vid Sandhamnsgatan, en riktig folkfest med pick-nick efter stavgången.

13_m

LÄNK:
Alla hälsas välkomna!

Kersti Wistrand

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.