Syndafall i Wilmslow

1
1319

Syndafall i wilmslow HK

Strax före utbrottet av Andra världskriget anmäler sig Alan Turing, en briljant ung matematiker, som frivillig till den brittiska underrättelsetjänsten.
Snart leder Turing ett MI6-team bestående av en brokig skara forskare, lingvister, schackexperter och underrättelsetjänstemän med uppgift att knäcka koden till nazisternas påstått olösbara Enigmachiffer. Samtidigt som Turing för en kamp mot klockan med miljoner människoliv på spel, döljer han en hemlighet för omvärlden.

”Syndafall i Wilmslow” av David Lagercrantz Bonnier Pocket (2009)

Text: Pia Hellertz

David Lagercrantz har skrivit boken om Zlatan Ibrahimović, som jag inte kommer att läsa. Efter en intervju i radion blev jag dock väldigt nyfiken på författarens övriga böcker. Dels den om Håkan Lans som verkligen var enormt läsvärd och som jag tidigare berättat om. Dels boken om Alan Turing, mannen som knäckte den krypterade koden till nazisternas Enigmamaskin (krypteringsmaskin) och därmed förkortade andra världskriget.

Berättelsen är enormt intressant och Alan Turing verkar ha varit en fascinerande personlighet. Det verkar som om han fick ett frimärke också med bilden på Enigmamaskinen på.

HodgesA-AlanTuringTheEnigmaTIGEng-BlogAlan Turings liv blev en tragedi. Han var homosexuell och på den tiden var det kriminellt, varför han blev dömd och straffet blev att han skulle behandlas med östrogen. Det var samma straff som en gång författaren Oscar Wilde fick. Turing valde att ta sitt liv och gjorde det på ett extremt sätt, genom att äta ett äpple indränkt med ett gift.

David Lagercrantz har valt att bygga upp ett kriminaldrama på berättelsen och låter den polis som hittar Turing agera mer begåvat och initierat än han var i verkligheten. I verkligheten hade kriminalinspektören Cottrell författat polisutredningen, ”en eländig utredning, illa skriven och uppenbart rutinmässigt uförd”, skriver Lagercrantz.

I boken får polisen heta Corell, som fick bli ”en slags spegelgestalt till Turing”. Han fick också låna drag av Lagercrantz själv. Genom det författardraget fick Lagercrantz möjlighet att berätta om Turings liv och tankar på ett lättillgängligt sätt.
Som tur var läste jag om detta innan jag började läsa boken så jag behövde inte bli lurad. Boken om Håkan Lans var en biografi, så jag hade nog trott att även denna berättelse var en sann beskrivning av verkligheten om jag inte hade varit förberedd. Berättelsen om Alan Turings liv är dock korrekt enligt författaren men i övrigt är den dramatiserad.

Även om boken var mycket spännande så kände jag mig lite besviken över just detta, att den inte i sin helhet redogjorde för det sanna skeendet.

Även övriga gestalter i boken är fiktiva enligt ett efterord i boken. Den som blir intresserad av att läsa boken rekommenderas att börja med efterordet, eller ”extra material” som författaren kallar texten.

Boken är mycket lärorik och är av särskilt intresse för den som är mer tekniskt intresserad och fascinerad, eftersom den är så pedagogiskt välskriven. Men den är också intressant för den som bara vill veta mer om en fantastisk människa.

The-Imitation-Game-Final-Poster
Gizmodo kom ut med nyheten om att Alan Turings liv skulle filmatiseras. Filmen är nu gjord och heter The Imitation Game med Benedict Cumberbatch i huvudrollen.

Pia Hellertz

1 COMMENT

  1. Jag valde ändå att läsa Davids bok om Zlatan och det var fantastisk läsning. Jag fick nya perspektiv både på Zlatan och på fotboll. Sen hörde jag David föreläsa om sitt samarbete med Zlatan och sitt arbete med boken. Stundtals blev han själv Zlatan när han berättade. David Lagercranz är en fantastisk författare och föreläsare och jag ser fram mot hur han tog itu med fjärde boken om Lisbeth Salander i Stieg Larssons Millenniumtrilogi. Ikväll ska jag se filmen om Alan Turing tillsammans med två av mina barnbarn.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.