Vägra följa John

0
1413

Vagra_folja_john
Vägra följa John – Från lagom vanligt normal till omåttligt unikt fenomenal

Av Anneli Påmark och
Carl Österberg
Vattumannens förlag (2014)

Recension av Pia Hellertz – februari 2015

På 70- och 80-talen brukade jag ordna studiecirklar omkring böcker, som jag upplevde som mycket viktiga och som jag ville få möjlighet att dels själv studera mer ingående och dels inspirera andra att läsa. Några såna böcker var Wayne W. Dyers Älska dig själv – inte sämre än man gör sig, Thomas Gordons Aktivt föräldraskap och Anthony Robbins Din gränslösa styrka. Anneli Påmarks och Carl Österbergs bok Vägra följa John passar in en den typen av fantastiskt lärorika, tankeväckande, ja till och med paradigmförändrande böcker. Det publiceras massor med lärorika och tankeväckande böcker om personlig utveckling idag, utan att de är paradigmförändrande. Om jag vore yngre skulle jag ordna studiecirkel omkring denna också för att ge mig själv anledning att fördjupa mig, men nu överlåter jag det till andra.

Om författarna
Anneli Påmark och Carl Österberg är civilingenjörer med utbildning inom kemi- och livsmedelsteknik respektive teknisk fysik och medicinsk teknik. Det förklarar den djupa kunskap som redovisas i boken.

Fått med allt
När jag läste Robbins Din gränslösa styrka på 80-talet var jag så imponerad över att han fått med ”allt”. Påmark och Österberg har fått med mer än allt. Det som imponerade mig mest var kapitlen om kosten och livsstil. Författarna visar en djup kunskap om kostens olika funktioner och varför det är klokt att äta viss kost och strunta i annan, exempelvis skräpmat som innehåller tomma kalorier, socker, vetemjöl och andra raffinerade kolhydrater, transfetter, konstgjorda sötningsmedel och mycket mer. Författarna är mycket konkreta och presenterar listor på vad vi bör undvika och vad vi kan äta istället och de motiverar det med gedigen sakkunskap. Jag har ägnat många år åt frågan och författarna bekräftar och fördjupar mina tidigare kunskaper.

vagra-folja-john-fran-lagom-vanligt-normal-till-omattligt-unikt-fenomenal

Pias Boksida

Previous articleDen mytologiserade hästen
Next articleErland Lagerroth, 90 års jubilar och den slutgiltiga uppgörelsen
Pia Hellertz
Pia Hellertz (fil.dr., socionom) har undervisat på Örebro universitet i nästan 25 år och gick formellt i pension år 2008, men fortsatte handleda och leda seminarier ytterligare några år. År 1999 publicerade hon doktors-avhandlingen: ”Kvinnors kunskapssyn och lärandestrategier?”. Efter en hypnos- och psykoterapiutbildning ledd av fil.dr. Lars-Eric Uneståhl på 70-talet började hon samarbeta med Lars-Eric bla genom kursen ”Personlig Utveckling genom Mental Träning” (www.slh.nu). År 1978 kom Pia i kontakt med den danske författaren Martinus. Pia var innan övertygad ateist och aktiv kommunist i flera år, men efter kritiska studier har hon accepterat Martinus kosmologi som sitt grundläggande paradigm för förståelsen av världen i det här livet.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.