Jag är Charlie

0
654
Jag är Charlie

Tre maskerade män kliver in på den franska satirtidningen Charlie Hebdo i centrala Paris och skjuter ihjäl journalister och deras medarbetare. På gatan avrättar man mycket brutalt en skadeskjuten polis.

Tolv döda i attack mot fransk tidning (SR 2014-01-07)

Satirtidningen Charlie Hebdo har tidigare utsatts för attentat. 2011 attackerades kontoret med en brandbomb, och tidningens hemsida hackades. Den attacken antogs hänga ihop med att tidningen avbildat profeten Mohammed på förstasidan.

Charlie Hebdo drog på sig islamisters vrede med sina karikatyrer, men en sak ska alla ha väldigt klart för sig: Tidningen slog åt alla håll, och speciellt slog man mot alla de tre patriarkala världsreligionerna. Ett betydligt vanligare motiv på Charlie Hebdos förstasida än någonsin en nidbild på profeten Muhammed, är nidbilder på representanter för både kristendom, judendom och islam – enade mot kvinnor och flickor vars liv och frihet de vill inskränka. ”Daniel Wiklander/Arbetaren

Muslimska ledare fördömer dådet i Paris i skarpa ordalag.

Islamiska förbundet fördömer i ett uttalande terrorattentatet som de beskriver som fruktansvärt: ”Beskjutningarna är ett attentat mot allt vad islam står för och vi vill uttrycka vår uppriktiga sympati och stöd till de drabbades familjer och hela franska folket”. Förbundet uppmanar muslimer i Sverige att vara försiktiga eftersom det finns en ”ökad risk för antimuslimska hatbrott”, skriver TT.

Svenska Islamiska förbundet kallar det ”ett attentat mot allt vad islam står för”. Frankrikes muslimska råd (CFCM) betecknar dådet som ”barbariskt” och uppmanar muslimer att motstå ”extremistmanipulationer”, skriver TT.

Lika lite som de kristna världen ger stöd för Ku Klux Klan, lika lite ger den sekulära muslimska rörelsen stöd till, ISIS och andra militanta muslimer. Men problemet med dessa extremister är idag större än KKK. Boko Haram i Afrika, Talibaner i Afghanistan, Islamska staten i Mellanöstern, Muslimska Brödraskapet i Norra Afrika driver Sharialagar som omfattas och stöds av konservativa islamister över hela världen så även i Sverige. Det är således en djup svulst som trängt in i hela mänskligheten och i snart sagt alla samhällen. I deras vision finns kravet på att med alla medel ta över alla samhällen och utropa en enda tillåten religion Islam och en hel värld styrd enligt sharialagar.

Terroristhandlingar av den sort som mot Charlie Hebdo handlar inte om religion utan om fanatism och vanställd ideologi. Ungefär som då kommunisterna skulle ta över världen och förvandla alla till kommunister. Men även om det är en mindre skara som utför dessa hemska handlingar så lugnar det knappast invånarna. Vi vet genom händelserna på Utöya vad en enda fanatiker kan orsaka.

Under en period kommer vi säkert att få en polarisering med främlingsfientlighet och protektionism.
Men i slutända lär det stärka människors vilja till frihet och rätt att tänka och bilda sig en egen tros- och livsåskådning.

Idag är jag Charlie
Och mina tankar går till de familjer som förlorat en far en mor en syster och en bror.
Mina tankar går till alla de vänner som nu sörjer sina förluster.
Mina tankar går till det franska folket som nu befinner sig i chock och vämjelse.

PennadublerasHK

Vi som arbetar för det fria ordet och rätten till ditt eget liv ger oss inte, oavsett vad som kommer i vår väg.

Börje Peratt

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.