Humanism & Kunskap fick ett mail från gymnasister om organdonation från djur

0
1209
Scott Bauer, USDA - http://www.ars.usda.gov/is/graphics/photos/jun01/k9441-1.htm
Pig Scott Bauer, USDA - http://www.ars.usda.gov/is/graphics/photos/jun01/k9441-1.htm

Humanism & Kunskap! Vi är fyra gymnasiestudenter som går sista året på Sundsvalls gymnasium.
Vi läser religionskunskap och arbetar just nu med organdonation av djur.
Vi valda att kontakta er för att ta reda på vad humanister tycker om organdonation.
Är det rätt eller fel?

Så här svarade fem medlemmar:

– Tycker kanske att denna fråga är mer adekvat att ställa till vegetariska föreningar. – Frågan gäller inte heller plågsamma djurförsök vilket jag är emot. Svarar då så här:
Har en vän som haft tarmcancer och fått en bit av tarmen bortopererad. Han blev hjälpt av grisorgan vid konstruktionen av en ny tarmsekvens och vem vet hur det gått om denna möjlighet inte funnits. Så vi får vara tacksamma till djuren för dessa möjligheter.

– Jag tycker att om djuret har fått leva ett bra och värdigt djurliv så är det OK att använda organ för att rädda människor. Däremot är jag starkt emot att djur plågas på köttfabriker, pälsfarmer, djurförsök etc

– Mitt svar är något komplicerat eftersom jag har den människosyn och världsbild jag har, som bygger på Martinus världsbild.
Jag är negativ till organdonation för mig själv, men jag bryr mig inte om hur andra gör.
Jag vill varken ha andras organ eller flytta över mina till någon annan människa.
Att jag är negativ beror på att jag ser alla celler och organ i min kropp som självständiga, levande och upplevande väsen.
Jag tror inte på att flytta så högt utvecklade väsen mellan kroppar. Det är som att flytta en människa till en annan planet.
Däremot är jag positiv till blodtransfusion.

– Min åsikt är att organdonation bör vara möjligt även i fortsättningen mellan djur och människor liksom det redan är.
Det viktiga är att det sker etiskt och under kontroll.
Organdonation för att lindra eller bota sjukdomar eller plågsamma tillstånd eller för att ersätta en förlorad förmåga är motiv som är etiskt ur min synpunkt. Däremot skönhetsoperationer eller operationer som ska förbättra kroppsprestationer i syfte att vinna tävlingar är oetiskt ur min synpunkt.
Dessutom önskar jag spårbarhet efter ingrepp så att man kan finna givarens ursprung i händelse av infektioner, eller andra cellförändringar som kommer från det specifika djuret eller djurarten och som i värsta fall kan spridas vidare.
Därmed bör ett register upprättas så att man lätt kan finna källan till icke önskade förändringar och arbetet liksom registret bör skötas av professionellt utbildade läkare och veterinärer eller annan personal inom kunskapsområdet. Det är också bra om allt sköts inom landet eftersom organdonation lätt urartar när det blir internationellt då det handlar om mycket pengar.

– Min personliga uppfattning är att vi gör övergrepp på djur och även människor som inte har en chans att försvara sig. I slutändan blir det en egoistisk fråga. Människor är beredda att betala till fattigare människor för att få köpa deras organ (ofta njure). Det har lett till organstölder och att man fångar, söver ner och stjäl människors organ. Är det skillnad på att göra det från djur?
Vi slaktar djur för föda, så vad är då skillnaden att slakta djur för deras organ? Men frågan är utmanande. Många människor kan överleva och få ett gott liv tack vare organ tagna från djur.

Svar sammanställt av
Börje Peratt
Humanism & Kunskap

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.