TSC konferensen i Tucson

4
1476
Börje Peratt HK och Stanley Krippner under TSC konferens 2014
Börje Peratt HK och Stanley Krippner under TSC konferens 2014
Börje Peratt HK och Stanley Krippner under TSC konferens 2014

Så har vi då kommit hem från Tucson Arizona och den veckolånga konferensen Toward a Science of Consciousness. När jag får tillfälle att reflektera så finner jag att det mest intressanta var möten med nya människor.

Text och foto: Börje Peratt

Kersti Wistrand vid sin poster på TSC med Jan Pilotti
Kersti Wistrand vid sin poster på TSC med Jan Pilotti

Jag tror jag talar för även för de andra HK medlemmarna Jan Pilotti och Kersti Wistrand som deltog i konferensen, om jag säger att seminarierna alltför mycket dominerades av fysisk materialism. Det var statistik, staplar och bilder av hjärnan i all oändlighet.

David Chalmers och Jan Pilotti vid poster Conscious Spacetime.
David Chalmers och Jan Pilotti vid poster Conscious Spacetime.

Vi hade dock en del glädje av de så kallade postersessionerna där vi kunde beskriva våra teorier [1] och modeller och möta andra deltagare i givande samtal.

Jan Pilotti vid sin poster "Conscious Spacetime"
Jan Pilotti vid sin poster ”Conscious Spacetime”

Diary

Första dagen omvandlade jag noter till en dagbok med intryck och lade upp på den engelsk-språkiga sidan av mitt projekt On Origin of Consciousness. [2]. Artiklarna kom att bli alltmer kritiska.

En av de mer roliga bilderna (TSC 2014)
En av de mer roliga bilderna (TSC 2014)

De flesta talare utnyttjade sin tid till att presentera forskningsupplägget med statistik och tabeller och det blev litet eller ingen tid till att tala resultat eller vad man kommit fram till. Och tyvärr låg betoningen på materialism utifrån reduktionism vilket blev tröttande och ointressant.

Utforskare: Börje Peratt, David Chalmers, Stuart Hammeroff
Utforskare: Börje Peratt, David Chalmers, Stuart Hammeroff

På väg mot en vetenskap om medvetande?

Jag summerade erfarenheterna från Toward a Science of Consciousness på min blogg Utforskaren. [3]

Efter TSC konferensen 2014 blev det tydligt att det behövs en ny slags konferens med snarlikt motiv men utifrån ett holistiskt perspektiv. Som inte domineras av neuroner eller den begränsande kampen att försöka förklara medvetandet kvantmekaniskt.

Skapa något nytt

Visionen för den nya medvetande-eran är att arrangera konferenser som förmedlar insikter om transpersonella upplevelser och som syftar till att bibringa kunskap om inte bara varseblivning utan också hur vi kan utveckla och ta tillvara på våra mest finstämda sinnen.

Eftersom många deltagare hade önskat ett mer holistiskt perspektiv beslöt jag att fånga upp ett erbjudande om en annan slags konferens.
Facebooksida Holistic_Börje Peratt
Således har jag 2 maj kickat igång en idé som skulle kunna ge ett större utbyte under namnet ”Holistic Science of Consciousness” [4, 5]

Höjdpunkter

Bland de personliga höjdpunkterna vill jag nämna mötet med Daniel Dennet (Nyateismens fyra ryttare), Deepak Chopra besökte mig och studerade min poster och kommenterade gillande, filmintervjun med Magdalena som gör en dokumentär. Jag såg hennes pilot och den var verkligen bra.

Jag vill passa på att tacka John Björkhems Minnesfond för stödet att resa till konferensen.
Och även TSC för det enorma jobb man lagt ned. Det är imponerande med alla föreläsare. Att jag sedan är något kritisk för att man tagit ett steg tillbaka sedan Stockholm 2011 är en måhända naturlig del i processen två steg framåt ett steg bakåt. Möjligen kan vi kanske med HK utveckla det jag redan påbörjat med folk i USA på väg mot en konferens om ”Holistisk vetenskap om medvetande”.

Börje Peratt

Referenser


1) Börje Peratt Poster: On Origin of Consciousness
Jan Pilotti Poster: Conscious Spacetime.
Kersti Wistrand Poster: Transpersonal Research in Altered states of Consciousness
2) On Origin of Consciousness: Länk
3) På väg mot en vetenskap om medvetande? Länk
4) Holistic Science of Consciousness Facebook
5) Holistic Science of Consciousness Egen hemsida

4 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.