Malaladagen 12 juli, alla barns rätt till utbildning

3
1691

MALALA-skjuten
FOTO Collage: Pakistan today.

Malala Yousafzai talade i FN den 12 juli 2013 på sin sextonårsdag och nio månader efter att talibaner sköt henne i huvudet. En nybliven 16 årig kvinna av sällsynt mod är idag en förebild för alla unga i hela världen.

Malala kommer från staden Mingora i Pakistan där hon i mycket unga år tog upp kampen för flickors rätt till skolgång och ett liv i frihet. Därmed blev hon ett svårt hot mot den form av sharia som Talibanerna förespråkar. Den 9 oktober 2012 sköts hon i huvudet och nacken i ett mordförsök utfört av talibantrogna.

Hennes enkla framställning är följande:

”I am Malala”

  • We call on Pakistan to agree to a plan to deliver education for every child.
  • We call on all countries to outlaw discrimination against girls.
  • We call on international organizations to ensure the world’s 61 million out-of-school children are in education by the end of 2015.

Bahá’í rörelsen

Man kan se att Malalas tankar följer en islamsk rörelse som under tidiga 1800-talet formades för motsvarande innebörd och mål. Nedan följer ett utdrag ur boken Succébo (2011).

Bahá’í rörelsen är en slags religiös motsvarighet till ’Mänskliga rättigheterna’ som förespråkar jämställdhet mellan kvinna och man. Rörelsen grundades i Persien (Iran) år 1844 av en ung köpman, Báb (1819-1850) som menade att en ny tidsålder av mänsklig enhet och framsteg vara nära förestående. Han lade grunden till ett slags sekulärt program för verksamheter som leder till en fredlig och jämställd värld.
Läran betraktades som ett allvarligt hot mot de etablerade mullornas styre som förespråkade heligt krig mot de otrogna. Bahá’í rörelsen fick utstå grymma förföljelser av anhängarna. Báb avrättades offentligt år 1850 och många tusen av hans anhängare fick samma öde. Bahá’u’lláh lyckades undgå avrättning och landsförvisades till Baghdad.
Jämställdhet och lika värde mellan kvinnor och män är en viktig princip som var oerhört radikal i 1800-talets Persien och är det än idag.

Det är dags för världens institutioner, vilka huvudsakligen består av män, att använda sitt inflytande för att stödja det systematiska inkluderandet av kvinnor, inte av nedlåtenhet eller skenbar självuppoffring utan som en handling som motiveras av tron att kvinnornas bidrag behövs för att samhället skall utvecklas. Endast då det sätts värde på kvinnors bidrag kommer de att bli eftersökta och föras in i samhällets väv. Resultatet kommer att bli en mer fredlig, balanserad, rättvis och blomstrande civilisation. (Bahá’u’lláh, 1850)” (Slut utdrag se ref.)

Claes Aronsson  på Sveriges Radio Ekot skriver:
”I Pakistan firas Malaladagen med konferenser, seminarier och ceremonier i de största städerna. Aktiviteterna är mer nedtonade i hennes hembygd i Swatdalen i norra Pakistan. Där finns fortfarande en stark rädsla för talibanerna. Bland annat har elever vid en skola i området protesterat när myndigheterna velat döpa om den efter Malala, av rädsla för att de skulle bli en måltavla för terroristattacker.”

Talet den 12 juli i FN var Malala Yousafzais första offentliga sedan skottskadan. Salen var full av unga ledare från hela världen som arbetar för barns rätt till utbildning.

– ”Kom ihåg en sak. Malalas dag är inte min dag, i dag är dagen för alla som höjt sin röst. Tusentals har dödats och skadats av terroristerna, jag är bara en av många,” sade Malala när hon inledde sitt tal i FN.
SR: Malala: Jag är bara en av många

Den självklara rätten till utbildning och att få följa sin egen väg utan övergrepp från vare sig religiös eller ideologisk indoktrinering tar myrsteg men med Malalas förebild har kanske en ny möjlighet kommit till barn i Pakistan.
Jo hon är ett barn av sin kultur och tro mot denna bakgrund ska man läsa hennes uppmaning.

– De tror att Gud är konservativ, de använder felaktigt Guds namn för sin egen personliga vinnings skull. Islam är en fredens religion. Islam säger inte bara att det är varje barns rätt att få utbildning, det är deras skyldighet.

– Jag vill ha utbildning för alla talibaners barn. Det är den slags barmhärtighet jag har lärt mig av profeten Muhammed.

säger Malala, som säger sig inte känna något hat mot de talibaner som attackerade henne.


Börje Peratt

Ref: Utdrag ur Succébo-fröet till framgång (Peratt, 2011):

3 COMMENTS

  1. SR Talibaner ber Malala komma hem till Pakistan En talibanledare i Pakistan har skrivit ett öppet brev till Malala Yousafzai där han uppmanar henne att komma hem och börja i en koranskola.
    – Indoktrinering, lydnad och rätta in sig är särskilt viktig när det gäller flickor. Och käppen har många utseenden.
    Malala kan utbilda sig internationellt och möjligen återvända för att väljas till president. Men den dag hon sätter fötterna i Pakistan riskerar hon naturligtvis sitt liv igen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.