Samtal med Uri Geller, mystiker

0
1642

Uri Geller in kitchen

Uri Geller föddes 1946 i Israel och bor idag i England. Han lever med sin fru sedan 40 år tillbaka och de har en son och en dotter. Han har gjort karriär som magiker men vill inte bli kallad det utan hellre mystiker och menar att hans förmåga är av paranormal karaktär. Denna ärlighet har kostat honom mycket kritik och förföljelse. De flesta magiker idag skulle inte tillstå en sådan förmåga även om de hade den.

Intervju av Börje Peratt ordf. Humanism och Kunskap
Foto från Uri Geller Gallery

Eftersom förmågan trots allt inte är särskilt ovanlig, den finns mer eller mindre hos delar av befolkningen och hos dem som har fått mycket av gåvan kan det få både negativa och positiva konsekvenser. Att vara synsk behöver således inte vara en gåva utan kan vara en svår utmaning.

Jag har i min studie ”Om medvetandets Uppkomst” valt att utifrån ett skeptiskt perspektiv undersöka olika varseblivningsfenomen och det blev naturligt att syna även Uri Geller. När jag nu gör en intervjuserie om människor som påverkat sin omgivning på omvälvande sätt blev det självklart att kontakta honom.

Han svarade samma dag på min förfrågan och samtalet genomfördes veckan därpå.

Första frågan handlade om hur han hanterade skeptikerna.

– Efter mitt första framträdande i Tel Aviv i slutet av 1960 blev jag omedelbart attackerad av skeptiker i mitt eget hemland. Jag blev då helt förkrossad.

– Vad jag då inte visste var att kontroversen och den strid den orsakade var god. De som var mot mig drog uppmärksamhet till mig.

– Jag bjöds (1973) in till Johnny Carson Show i USA och gick in i en fälla där Carsons skeptiska attityd (och den preparerade rekvisitan utan Gellers kännedom, författarens kommentar) gjorde mig så osäker att jag svettades och kände mig förnedrad i 20 minuter oförmögen att klara av att besvara hans frågor eller utföra den minsta utmaning.

– Jag lämnade showen och sa till mig själv. Du är slut! Uri Geller är krossad!

Uri Geller, Johnny Carson

Uri Gellers största kritiker – trollkarlen James Randi

Johnny Carson hade anlitat trollkarlen James Randi, som var Gellers största kritiker för att preparera skedar så de omöjligt gick att böja. Utifrån detta menar man att Uri skulle vara en bedragare om han misslyckades. Förutsättningarna för testet förvanskades således av Carson och Randi och detta innebar i sig ett oärligt och bedrägligt förfarande mot Geller.

Geller satt med rekvisitan framför sig under mer än tjugo minuter – och ingenting hände. Han gjorde ingenting som om han kände på sig att rekvisitan var manipulerad. Många hävdar att det är bevis på att Uri är genuint parapsykisk. Om han vore en trickster, skulle han ha gjort något – vad som helst!

Uri Geller fortsätter:

– Jag återvände till hotellet, föll ihop och somnade med kläderna på. Nästa morgon vaknade jag av att telefonen ringde. Det var hotellobbyn som meddelade att Mervin Griffin önskade ett samtal. Han sa: ”Jag såg dig igår på Johnny Carson, jag vill ha dig ikväll på min show” (Merv Griffin Show. Merv Griffin startade också Jeopardy).

Framträdandet hos Merv Griffin skedde i en positiv atmosfär och här fanns ingen förpreparerad rekvisita som hos Carson. Istället var det normal opreparerad rekvisita som lades framför Geller och nu lyckades han.

Naturligtvis blev även detta test kritiserat som tillrättalagt när det i själva verket var varken det ena eller det andra. Det var inte preparerat och inte tillrättalagt. Förutsättningarna var istället ärliga.

– Trots skeptikernas försöka att förstöra mig så blev jag alltmer framgångsrik. Jag vägleddes av Oscar Wildes ord.

”Det finns bara en sak som är värre än att folk pratar om dig och det är att man inte pratar om dig”.

– I detta skede av mitt liv hamnade jag på grund av alla framgångar och pengar i en egotripp och visste inte hur jag skulle hantera min succé.
Den ständiga stressen ledde till att jag blev bulimiker. Jag åt alla desserter jag kunde komma över och spydde sedan upp dem .

Uri Geller var då god vän med John Lennon som påpekade att Geller såg förskräcklig ut.

”Du håller på att förstöra dig själv, du behöver finna din andlighet”.

Yoko Lennon rådde Uri geller  att åka till Japan.

– Men det var ingen quick fix. Andlighet kräver arbete. Så jag reste till Japan med hela min familj min fru och våra två barn, min mor och min svåger. Vi bosatte oss vid foten av berget Fuji och stannade där i ett år. Här lärde jag mig att meditera och kontemplera. Hela mitt koncept förändrades. Jag började förändra mina värderingar, mina mål och motiv. Jag har alltid varit troende men nu blev Gud och föreställningen om den andliga världen något annat, något mer verkligt och fundamentalt.

– Fram till dess var framgång allt, efter detta var det människans utveckling och hur vi påverkar varandra som blev det viktiga.

Mount Fuji

Get images & Mount Fuji Pictures

Hur klarar du av uppmärksamheten?

– Jag får 300 email varje dag, ofta från tonåringar som vill lära sig böja skedar. Jag säger glöm det. Tänk istället på din utbildning, på skolan, rök inte, använd inte droger, motionera och ät rätt. Bestäm dig för vad du vill med livet och gör det.

– Min uppgift nu är att motivera. Eftersom jag själv åkt så mycket upp och ner, vet jag hur svårt det kan vara att ta sig upp, därför visar jag på sådana möjligheter.

Hur ser du på din förmåga?

– All denna kraft finns hos varje människa. Medvetandet är energi och energi förändras, men förstörs inte. Det tar bara nya former. Så det som kallas mystiskt och paranormalt förklaras av Einsteins formel E= mc2. Allt är energi.

– Naturligtvis finns det då också ett liv efter döden. Energin transformeras. Energin är sannolikt snabbare än ljuset.

– Vår hjärna är en av universums mest fantastiska skapelser och vi kan ändå inte förstå evighetens mekanik. Men just evigheten skapar alla möjligheter. Evighetens kanaler gör allt möjligt. Jag behöver inte förstå mekaniken bakom, vet bara att det fungerar så.

– Inom en femtio år kommer människor att klara mycket mer av det som idag kallas paranormalt. Det kommer istället att bli normalt med telepati, prekognition utanför kroppen upplevelser. Människor kommer att klara allt detta.

Varför tror du att vetenskapsmän har så svårt att tillstå det paranormala?

– Många vetenskapsmän vågar inte erkänna fenomenet och förnekar det utan att ens forska i det. Det är inte att vara vetenskapsman.

– Allt fler vetenskapsmän kommer också att våga trotsa skeptikerna såsom Nobelpristagaren Brian Josephson som ju öppet tillstod telepati.

Vad ser du som drivande för dessa fenomen?

– När man förstår lagen om attraktion kommer man också att förstå att man själv är medskapande. Vad du visualiserar kan du materialisera. Om du kan gå dit i sinnet kan du också gå dit med kroppen.

Avslutning av samtalet

Samtalet med Uri Geller var öppet och utan restriktioner. Han svarade på alla frågor även de skeptiska och jag lämnar till läsaren att tro vad man vill.

Uri Geller har utan tvekan påverkat världen på ett mycket kontroversiellt och samtidigt mänskligt positivt sätt.

Han har inte medvetet försökt lura någon. När han inte känt att han kunnat prestera, har han sagt så eller helt enkelt som hos Carson låtit bli att utföra testet. Ingen har någonsin under hans nu drygt 40-åriga karriär lyckats avslöja eventuella fusk. Man har endast spekulerat i vad Geller kunde ha utfört under påstådda fuskliknande omständigheter.

Vissa test har också utförts av andra magiker med rationella metoder. Detta är inget bevis för att Geller skulle ha fuskat.

Att en person som utfört hundratusentals framträdande och aldrig fällts för fusk blir i alla vetenskapliga sammanhang klassat som genuint. Empirin är överväldigande. Ett hinder för acceptans av empirin kan vara det rigida plattseendet som varken har förmåga eller den personliga kvalitén att acceptera när man är överbevisad.

Egen forskning på paranormala fenomen

Jag har i min bok Tolv Sinnen försökt förklara möjligheten av Uri Gellers förmåga. Jag bryr mig här inte om att spekulera över eventuella utomjordiska kontakter, utan ser det helt och hållet utifrån medvetandets dimensioner och dess eventuella gränslöshet, det jag kallar ett oberoende medvetande dvs energi oberoende av materians begränsningar möjliggör det vi idag kallar paranormala fenomen. Det som enlig Geller inom en snar framtid kommer att ingå i normala fenomen. Något som också Einstein ger stöd för.

Omständigheter för dessa fenomen kan vara gynnsamma eller ogynnsamma. Helt klart kan dagsform, omgivning och attityder påverka. Vi lever i samma energifält och stämningar kan ha betydelse.

Hjärnforskaren Grey Walters spekulerar över ett tillstånd som han kallar ”villighetsvågen” där försöksobjektet befinner sig i -”en paradoxal motsats av anspänning och avspänning”.

”Spontana paranormala upplevelser står alltid i samband med någon jagöverskridande känsla, såsom i telepatiska drömmar eller mediets trance.”

Förväntningar spelar också en stor roll. Ett försöksobjekts intresse och inspiration ger fler antal träffar än en uttråkad, ointresserad eller neutral.

”Normala färdigheter förbättras genom övning, i ESP är det tvärtom.”

Vi ser också flera till synes märkliga fenomen som är magikers och trollkarlars nummer. Många menar att det enbart är skickliga illusionister och bra utförda tricks. Andra tror det är paranormala krafter inblandade.

Om nu psykokinesi (PK) är möjligt såsom att med tankevilja flytta föremål, böja skedar och starta klockor så kan det vara under inverkan av mentalt fokuserad påverkan även på mekaniska föremål. Ett fåtal medier tycks ha kunnat uppvisa PK under kontroll av vetenskapsmän i laboratorium. Uri Geller är den mest kända av dessa och han har även utsatts för överraskningstest där alla omständigheter har kontrollerats av forskare. Kritiken mot Uri Geller har dock blivit enorm och han anklagas för fusk.

Vetenskapen säger ju att om det vore på riktigt skulle även andra kunna göra samma sak. För att påvisa enkelheten fick barn lära sig tekniken och snart kunde en mängd barn genomföra samma ”övernaturliga” fenomen som Geller gjorde. Dessa barn blev kallade mini-geller.

Intervju av Börje Peratt ordf. Humanism och Kunskap

Relaterat

Uri Geller Paper 

Vetenskapliga studier på Uri Geller

www.urigeller.com

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.