Våravslutning på Hellasgården

0
1864
Källtorpssjön vid Hellasgården syd om Stockholm
Källtorpssjön vid Hellasgården syd om Stockholm

Traditionsenligt hade föreningen våravslutning på Hellasgården andra veckan i juni. Det blev denna varma lördag inte så många medlemmar men desto mer solande, badande och motionerande naturbarn.

TEXT: Börje Peratt

Större delen av styrelsen var med och efter en njutbar lunch kunde vi sätta oss i skuggan på ett berg med utsikt över Källtorpssjön. Sjön har sitt namn efter torpet Källtorp som är känt sedan 1610, beläget vid sjöns södra spets. Källtorpssjöns norra del ligger inom Nackareservatet och är en så kallad sprickdalssjö som sträcker sig ca 1,5 km i öst–västlig riktning. Det är en mycket populär badsjö och vattenkvaliteten för bad är god. Vid sjön ligger en av Stockholmsområdets mest välbesökta platser för friluftsliv; Hellasgården. Här finns restaurang och kafeteria. Det är alltså platsen för våravslutningen.

Det blev något av ett styrelse-, redaktions- och medlemsmöte. Efter artiklar av Kersti och Carl-Johan om demokratins förutsättningar kom det naturligt att handla en del om politik och väljarnas möjligheter att påverka dvs ”folkinflytande”. Vi hamnade dock inte i partisympatier eller aktuella politiska teman. Föreningen är politiskt och religiöst obunden. Dock kom vi att prata en del om vad som gör en människa lämplig som representant för väljare. Och här kom det fram en tanke om moralisk och etisk kvalitet. (Det kan ju tyckas vara samma sak men man kan också särskilja det som att moral är hur vi beter oss och etik kunskap om skrivna och oskrivna lagar). Vi diskuterade populism och människors motiv till att bli politiker.

Vi hade också ett slags redaktionsmöte och gick genom ett förslag till artikel från en medlem. Det utmynnade i ett klargörande av föreningens syfte och kvalitetskrav. Vår ambition är kunskapsförmedling inom ämnen som intresserar skribenterna. Dessa ämnen kan vara av ”aktivistisk” art men bör då också ha en bakgrund i det som en gång motiverade bildningen av Humanism & Kunskap (se Värdegrund).

Vi som följt Kerstis artiklar vet att hon tar upp frågor både av djup medmänsklig art och om inte feministisk så åtminstone med förankring i kvinnofrågor och utifrån kvinnligt perspektiv och med intressanta fakta.

Undertecknad är sedan 2015 upptagen av dokumentärerna om Erik Enby och dessa är samtidigt kopplade till kunskapsbildning om sjukvården och dess tillkortakommanden. Under samtalet om folkinflytande kom vi aldrig in på detta så det blir ett personligt tillägg.

”Sista striden”, andra dokumentären om Enby vittnar om ett justitiemord men också om antihumanismens bortträngning av komplementär hälsovård till förmån för läkemedelsindustrins vinstintressen. Jo det är mina slutsatser efter att ha satt mig grundligt in i det mer eller mindre kriminella övergreppet mot Enby dirigerat av Dan Larhammar, Vetenskap och Folkbildning (VoF) sanktionerat från myndigheter (Socialstyrelsen, IVO, HSAN, Åklagarämbetet) och distribuerat i medier främst genom Expressen i grova förtal riktade mot Erik Enby. Projektet involverar Enbys resningsansökan och överklagande för att återfå sin läkarlegitimation. För att kunna följa och dokumentera den juridiska processen har Enby utsett mig till hans juridiska ombud. Ärendet ligger nu hos Högsta Förvaltningsdomstolen och utfallet av detta skildras också i ”Sista striden”. Filmen blir således klar först då och det kan bli en bit in på hösten 2018.

Vi kom något in på andlighet som kan ha en mängd olika inriktningar såväl sekulära som religiösa och det nämndes att en känd ateist och skeptiker uttalat sig om sin egen andliga förkovran. Det kan uppfattas som ett trendbrott då väldigt många nyateister är allergiska mot uttrycket.

Innan vi skildes togs en fråga om höstens teman upp men vi kom fram till att det var bättre att ta dessa i samband med höstupptakten.
Kommande lördag firar vi Lisbet Gemzell som jubilerar.

Börje Peratt

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.