6 juni Sveriges nationaldag

0
1210
Svenska Nationaldagen i Kungsträdgården, Stockholm, Sweden (wikicommons)
Svenska Nationaldagen i Kungsträdgården, Stockholm, Sweden (wikicommons)

Bakgrunden till Sveriges nationaldag har varit osäker men nu har den bestämts till att firas sedan 1893 till åminnelse av Gustav Vasas val till kung 1523 och av 1809 års regeringsform.

6 juni var också dagen då Sveriges riksdag 1973 tog första beslutet om 1974 års regeringsform.
Med Gustav Vasa blev Sverige åter ett enat land och bröt Kalmarunionen.

Den 6 juni blev officiellt Sveriges nationaldag först 1983. Innan dess kallades denna dag för svenska flaggans dag.

År 1916 fick den nationalistiskt präglade grosshandlaren Nils Ljunggren en idé att man skulle fira en svenska flaggans dag i hela Sverige. Han lade fram sitt förslag till chefsinstruktören Carl Jegerheim i Stockholms landstormsbefälsförening. Jegerheim tillsatte en organisationskommitté.

Den 6 juni 1916 samlades invånare i Stockholm och på över hundra orter runtom i Sverige till festligheter och en hyllning av fosterlandet med flaggan som symbol.

Om man beaktar grundmotivet till svenska flaggans dag så är det Gustav Vasa som hedras. Övriga tillfälliga synkroniciteter tycks då bli efterkonstruktioner.

Den svenska nationalsången Du gamla, du fria, skriven av Richard Dybeck 1844, är en självklarhet i detta hedrande och är också en självklarhet i landskamper och i många sm-finaler. Youtubeklippet med Carola Häggkvist på Stockholms stadion med det landslag som tog brons i Rio 1994.

Att det över huvud taget finns en kontroversiell problematik i detta där nationellt firande anses vara lika med rasism är naturligtvis trist för alla dem som enbart känner glädje i identiteten för sin nationella tillhörighet. Och märk väl denna tillhörighet omfattar majoriteten av nysvenskar. Något som den mycket populära artisten Danny Saucedo ger uttryck för: Därför hyllar Danny Saucedo nationaldagen.

Vändningen kom för ett par år sedan, efter en längre tid i USA. – Nationaldagsfirandet har gett mig en anledning att vara stolt över det landet jag är född i. Det finns en tillhörighet där som jag nu har anammat… Fram till jag var 25 har jag ansett mig inte vara svensk. Aktivt. Jag blev svensk när jag bodde i USA och kände hur mycket jag saknar svenska handtag, svenska vägar, gafflar, allt! Det är så mycket med Sverige som är så bra, som inte finns någon annanstans och därför är jag en väldigt stolt svensk.

Lika mycket som jag kan njuta av och glädjas åt andra länders flaggor och nationalsånger kan jag också försvara att jag är världsmedborgare och står över den djupt osunda främlingsfientligheten.

Vi inom Humanism & Kunskap firar just denna dag idag med utdelning av ”Pennan” som detta år tillfaller Anna Bornstein.

Börje Peratt

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.