Stort Grattis på födelsedagen, stigfinnaren och pionjären Nils-Olof Jacobson!

1
1705
Med.dr. Nils-Olof Jacobson, 1979 Foto av veckotidning


Idag gratulerar vi läkaren med.dr. Nils-Olof Jacobson på hans 80-årsdag. Nils-Olof Jacobson har alltid varit den orädde stigfinnaren och pionjären som gått först, inspirerat och banat väg för andra. Kersti Wistrand ser tillbaka på gemensamma minnen.

TEXT: KERSTI WISTRAND

Ett Stort Varmt Grattis på Födelsedagen, Nils-Olof! Hoppas du får en ljus och lycklig dag! Du är redan känd av H&K:s läsare LÄNK och LÄNK samt LÄNK.För dem som inte känner till dig kommer här en kort presentation.

Pionjären Jacobson

Nils-Olof Jacobson har alltid varit den modige stigfinnaren och pionjären som gått först, inspirerat och berett mark för andra. Ett klart skinande ljus med ödmjuk och blygsam framtoning. Hans skarpa analyserande sakframställningar har hörts i många radio- och TV-program och han har i åtskilliga böcker och artiklar spridit ljus över många områden som ”nytänkande om läkekonst, odling, medvetande, teknik”, meditation, parapsykologi, psi-spåret, elektroniska röster, reinkarnation, UFO-forskning m.m. Nils-Olof har under årens lopp recenserat mängder av böcker och musik, bl.a. för bibliotekstjänst och tidskriften Sökaren.

Bästsäljaren ”Liv efter döden?”

1971 kom bästsäljaren ”Liv efter döden?” ut. Nils-Olof var författaren bakom denna bok, som byggde både på laboratorieresultat och intervjuer med personer som haft paranormala upplevelser, t.ex. syner, varsel, sanndrömmar, klardrömmar, tankeläsning, fjärrskådande, reinkarnationsminnen och utanför-kroppen-upplevelser. Boken gav en översikt av parapsykologins utveckling och resultat. Med utgångspunkt från allt detta behandlades sedan frågan vad som kan tänkas hända vid och efter döden. Kan någon form av medvetande finnas efter kroppens död? Erfarenheter från många håll, bl.a. från mystiken (bl.a. Martinus), spiritualismen och det psykedeliska området belystes. Nils-Olofs Jacobsons svar på frågan om liv efter döden, var att det hela är en öppen fråga. Han målade upp bilden av en möjlig överlevnad, något som gav den öppne läsaren hopp och en möjlighet och se en djupare mening med livet.

Med sitt klara och skarpa intellekt visade Nils-Olof på en del material som aldrig tidigare hade presenterats i Sverige och öppnade som sann pionjär därigenom portarna för offentlig debatt om medvetandet och döden, något som på den tiden var ovanligt utanför religiösa kretsar. Hans bok efterfrågades stort, vandrade ut över världen och kom att översättas till ett dussintal språk. Först fyra år senare utkom läkaren Raymond Moodys bok ”Life after Life” om vad som tänkas kunde hända vid dödsögonblicket.

När ”Liv efter döden?” kom ut, blev jag oerhört intresserad, speciellt som jag själv under några år haft planer på en liknande bok byggd på paranormala berättelser och även höll på att intervjua och skriva ned liknande berättelser. Nils-Olof och jag delade båda ett för den tiden ovanligt intresse och därför närde jag en önskan att få träffa denne författare. Denna önskan blev verklighet 1977, då jag som läkarstudent vid Karolinska Institutet (där jag studerade ett par år) och genom slumpmässigt urval i Stockholms län kom att tillhöra de 1001 personer som kom att ingå i Nils-Olofs doktorsavhandling om naturläkemedel.

Med.dr. Nils-Olof Jacobson, 1979 Foto av veckotidning

Doktorsavhandling om naturläkemedel

Idén till doktorsavhandlingen låg och väntade på Nils-Olof Jacobson när han under 1970-talets mitt började arbeta på Huddinge sjukhus. Hans chef hade haft kontakt med naturläkemedelsutredningen och Nils-Olof blev tillfrågad och tände genast på idén. Fyra år senare var hans avhandling fullbordad. Jag satt tillsammans med dr Jan Pilotti och lyssnade på disputationen. Senare sade Nils-Olof:

”Sjukvården går mot ytterligare specialisering. Desto större blir behovet av någon som ser helheten. Skolmedicinen med dess materialistiska synsätt ser människan som en hudsäck där biologiska och kemiska reaktioner pågår. När något går fel sätter man in kemiska medel, som kan ha biverkningar. Då sätter man in nya medel osv. Man analyserar och plockar isär.
Den biologiska medicinen ser organismen som en helhet, försöker stimulera de egna läkande krafterna genom allmänna åtgärder som fasta och bad. Den bygger på mångårig samlad erfarenhet. Jag hoppas att min avhandling också ska ge större förståelse för vad biologisk och antroposofisk medicin innebär.

Intresset för naturläkemedel är stort hos allmänheten. 12 % av individerna i min undersökning hade använt naturläkemedel under det gångna året och många vet av egen erfarenhet att man kan bli hjälpt. Trycket kommer underifrån. Allmänheten påverkar politikerna. Ett fåtal läkare har också börjat acceptera naturläkemedel. Patienterna bör få välja vilken behandling de vill ha, antingen enligt skolmedicinen eller i någon annan form.”

I sin psykiaterroll har Nils-Olof Jacobson genom åren haft många verktyg i sin tjänst, bl.a. mindfulness, medveten närvaro. Här kan du läsa mer på hans hemsida:

Vår vänskap

Strax efter det jag deltagit i Nils-Olofs Jacobsons studie, visade det sig att vi bodde grannar i närliggande kvarter på Södermalm. Vi hade samma syn på mångt och mycket och den i år fyrtioåriga vänskapen tog sin början. När antologin ”Medvetandet och döden” kom ut 1982 med Jan Pilotti och undertecknad som redaktörer, var Nils-Olof en självklar skribent och författare till två kapitel.

Med glädje ser jag tillbaka på alla dessa inspirerande och trevliga stunder jag tillbringat med Nils-Olof och hans hustru Christina, en för mig mycket nära och kär väninna, i deras gästfria hem i Skåne där också de två sönerna växt upp. Vi har gjort otaliga utflykter tillsammans och ätit utsökta små vegetariska rätter med produkter från egen täppa; vandrat i det grönskande, böljande landskapet i Österlen; njutit av naturen med alla blommor vid dikeskanterna, badat i Ivösjön och i havet, letat fossiler på stränderna och stenar i nedlagda stenbrott i ljusa bokskogar, uppsökt historiska och arkeologiska platser och gamla kyrkor, där vi lyssnat på medeltida musik eller klättrat upp i kyrktorn, besökt alla konstutställningar och konstnärer och ätit bakelser på alla fik i Österlen – och spelat blockflöjt tillsammans! Ett pärlband av soliga och ljusa minnen!

Nils-Olof och Christina är båda sanna konstnärssjälar med stor kreativitet i såväl drömmar som uttryckande konst, musik och skrivande. Naturen och Moder Jord står dem nära och oräkneliga är de vackra naturlyriska foton tagna av Nils-Olof som jag vid varje högtid erhållit från Skåne! – Snart kommer våren och du kan åter gå ut i din trädgård för att påta i landen och glädjas åt fågelsång och spirande grönska.

Tack för er vänskap och må vi få många trevliga stunder tillsammans framöver! Och än en gång: Stort Grattis på Födelsedagen, Nils-Olof!

Kersti Wistrand

1 KOMMENTAR

  1. Tack Kersti för din fina artikel om Nils-Olof Jacobson. Kommer så väl ihåg att jag läste hans böcker på 70-talet. Roligt att höra att han ännu är vid god hälsa. Jag stämmer in i gratulationerna! Lisbet Gemzell

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.