Femårsminnet av konstituerande av Föreningen Humanism & Kunskap

0
582

Humanism & Kunskap

Humanism & Kunskap hade ett stormöte i Stockholm den 18 februari då ca 40 personer träffades för att lägga en värdegrund som sedan omvandlades till planer, artiklar, seminarier och en dokumentärfilm som nu går på biografer över hela Sverige.

TEXT: Börje Peratt

Föreningen Humanism och Kunskap (HK) bildades redan den 11 december 2011 i samband med en journalistisk insats för att beskriva hur en enskild person i Sverige kunde utsättas för terror och undergrävande enkom pga av sin tro och sin andliga utövning.

Många av oss hade fått nog av voffare och antihumanister och vi beslöt att samla människor som ville medverka till motstånd och frigörelse. Och inte minst att återta begreppet humanism.

Idag den 18 februari samlas vi åter för att förbereda kommande årsmöte, program och resor. Det som symboliserar oss är att vi kan ha väldigt olika åsikter, politiskt och andligt, vi kan ha olika trosföreställningar men i grunden bärs vi av en ideologi som både accepterar och värnar dessa olikheter.

Vi företräder en livssyn byggd på ett öppet och kunskapsbildande tänkande och inkännande med en respekt för vars och ens världsbild. Ändamålet är att främja en mångfald som idé- och värdegrund för samhälle, kultur och etik.

Samtidigt tar några av oss strid mot dem som vill inskränka våra mänskliga fri-och rättigheter och som agerar rasistiskt och intolerant. Ett svårt problem har blivit “alternativa fakta” och konspirationsteorier. Särskilt problematiskt blir det om man förnekar historiska fakta och därmed ignorerar människor som drabbats av fruktansvärda övergrepp. Av dessa skäl är kunskapsbildning angeläget och en klar och tydlig linje just mot intoleransen och ignoransen.

Ta gärna del av Robert Hahns artiklar: Humanism och vetenskap i nytt sken, och Från den ideologiska fronten.

Du kan läsa mer om vår förening här.

Medlemskap ger stöd för vårt arbete.

Gilla oss gärna på Facebook.

Börje Peratt

Humanism och Kunskap vill återta den ursprungliga betydelsen för sekulär humanism som innebär att man kan vara troende eller ickereligiös men vill hålla isär religion och vetenskap (Humanist Manifesto 1933).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.