Filmen om Enby ny trailer på Youtube

2
2339

Husrannsakan

Youtube LÄNK trailer Husrannsakan

Husrannsakan julen 2014 på Youtube

TV-dokumentären ”Läkaren som vägrade ge upp” klipps nu för fullt.  Ambitionen är att få fram en ”färdig film” till Göteborgs Filmfestival som äger rum i januari 2016.  Den senaste klara scenen är en rekonstruktion av den husrannsakan som genomfördes hemma hos paret Enby före jul 2014. Scenen är upplagd på youtube som trailer. Se ovan.

TEXT: Börje Peratt

Julen 2014 genomförde 4 poliser i Göteborg en husrannsakan hemma hos läkare Erik Enby och hans polioförlamade hustru Gunnel, Gulliverprisbelönad författare och hedersdoktor i medicin.

Husrannsakan är en framgång för dem som drivit en klappjakt på Enby sedan 2005. Mediadreven bygger på ren skvallerjournalistik.

Aschbergs TV3-program: Insider 2006 låg till grund för deslegitimeringen av Enby.  Radioprogrammet i Kropp och själ 2014 är i praktiken en förberedelse för åtal av Enby. Radioprogrammet användes som underlag för beslut om förundersökning och den husrannsakan som rekonstruerats i trailern.

Om man granskar fakta och förutsättningarna för denna förföljelse så är det ställt utom tvivel att anklagelserna mot Enby bygger på förfalskade påståenden, så kallad hörsägen (skvaller), direkt lögn och mened,  förfärande sammanblandningar, justitiemord och myndighetsmissbruk.

De som ligger bakom detta avböjer intervjuer. Till dessa hör programledare Robert Aschberg TV3, åklagaren Johan Udén, chefsjuristen på IVO Anders Alexandersson,   programledaren i Sveriges Radioprogrammet Kropp och Själ: Ulrika Hjalmarson Neideman och inte minst Dan Larhammar (föreningen Vetenskap & Folkbildning) som bär ett stort ansvar för denna tioåriga häxprocess.

Min undersökning av deras påverkan redovisas sakligt och i en tidslinje som gör att var och en får dra sina egna slutsatser om skuld.

Börje Peratt
Filmare, journalist och producent

Finansiering av dokumentären bygger på privata donationer: Crowdfunding.
Visionen är premiär på Göteborgs Filmfestival i januari 2016
TV4 har skrivit letter of intent för visning 2016

Gilla på FACEBOOK

Läs mer

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.