Tänk om …

0
1391
Erik Enby mikroskopiering. Foto Börje Peratt
Erik Enby mikroskopiering. Foto Börje Peratt

TV-dokumentären om Erik Enby, Läkaren som vägrade ge upp görs möjlig genom Crowdfunding. Filmen kommer att ta upp hur svårt det kan vara att skapa en förändring inom sjukvården. Mobbing, mediadrev och rättsliga övergrepp är vapen för att skydda andra intressen än patientens.

Filmen, nu under produktion, är ett initiativ av främst Ulla Premmert med stöd av Siv Wernborg (HK-väst) och Pia Hellertz.

TEXT: Börje Peratt, återpublicerat från Läkaren som vägrade ge upp

Tänk om …

Tänk om du kommit på hur sjukdom kan spåras i blodet och har funnit en kur som kan hjälpa även svårt sjuka.
Tänk om detta skulle utmana vad andra lärt sig och få dem att känna sig så hotade att de gör allt för att stoppa dig. Skulle du då ha kraften att följa ditt spår?
Det som drabbat Erik Enby är en häxprocess, ett mediadrev och ett justitiemord som måste berättas.

TV-dokumentären “Läkaren som vägrade ge upp” tar inte ställning för eller mot teorier eller metoder utan vill visa läkaren Erik Enbys kamp. Han har behandlat 40 000 patienter, många så kallat obotligt sjuka som blivit friska. Motståndarna menar att det är slump och Dan Larhammar VoF har varit drivande bakom att Enby förlorat sin läkarleg. Enby får därför inte längre skriva ut apotekens farmaceutiska medicin men kan fortfarande använda naturmedicin, en metod som är i princip ofarlig ändå förföljs han med de mest orimliga beskyllningar.

Vad som är avgörande för producenten/undertecknad bakom denna dokumentär är rätten till att forska och följa sin läkared att sätta patienten före andra intressen. Nya rön tycks dessutom visa att Erik Enby är på ett spår som vinner allt större acceptans. Nu senast USAs nationella Cancerinstitut som visar att exempelvis C-vitamin i höga doser har positiv effekt för en mängd sjukdomstillstånd.

”Vetenskap och beprövad erfarenhet” är ett bräckligt mantra och ett svenskt myndighetsspråk som ger utrymme för maktens godtycklighet. Alla läkare måste ständigt pröva nya vägar och medikamenter och upptäcker att det som fungerar i ett sammanhang inte säkert fungerar i ett annat.

Filmen har kunna komma igång tack vare finansiering via Crowdfunding där HK-väst och Siv Wernborg driver detta. Donera gärna för att ge produktionen bättre förutsättningar. Paypal genom HK.

Börje Peratt

Se 3 minuter trailer här: Youtubetrailer

Erik Enby dokumentär

Previous articleMarcello Truzzi
Next articleMaktspelet kring atombomben
Börje Peratt, filmare, författare, journalist, musikskapare, bildmakare och har verkat som producent på Sveriges Radio och regissör på Sveriges Television. Yrkesutbildad vid Dramatiska Institutet. Han har också producerat samhällsinformation och utbildningsfilmer inom medicin och sjukvård för landsting, sjukhus samt om doping för Riksidrottsförbundet, Olympiska kommittén och Dopingkommissionen. Peratt har en beteendevetenskaplig akademisk bakgrund med fil mag i pedagogik och fil kand i psykologi. Forskningsintresse- "Om medvetandets uppkomst".

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.