Andra världskrigets slut 1945 har olika datum 8 Maj är ett

0
3809
FredsdagenBerggren3
Andra världskriget startade med Tysklands angrepp på Polen den 1 september 1939. Enligt Sovjetunionen började dock det stora, “fosterländska” kriget först i juni 1941, då de själva anfölls av Nazityskland. Segerherrarna kom sedan också ha olika uppfattningar om datumet för fred 1945.
Aftonbladet 7 maj 1945
Aftonbladet 7 maj 1945

Den 7 maj 1945

Natten mot den 7 maj samlades tolv män från Tyskland, Frankrike, England, USA och Sovjet i ett litet hus i franska Reims. Där undertecknades Tysklands ovillkorliga kapitulation.

Kungsgatan 7 maj 1945
Kungsgatan 7 maj 1945

När budskapet nådde världen senare på dagen – Stockholm under tidig eftermiddag – firade människor genom att ösa ut innehållet i papperskorgar på gatorna som gigantisk konfetti.

8 maj

Stalin var rasande över att kapitulationen undertecknats i Reims och inför obetydligt sovjetiskt befäl. Han deklarerade att kapitulationen bara var preliminär och den riktiga undertecknades i det sovjetiska högkvarteret i Berlin den 8 maj. Det är också den officiella fredsdagen i väst.

9 maj

Kapitulationen i Berlin var sen på kvällen och klockan passerade tolvslaget i Moskva. Det blev den 9 maj. Det var också tidigt den 9 maj som Stalin via radio proklamerade freden: ’’Den flera år långa kampen har slutat i seger. Ert mod har besegrat nazisterna. Kriget är över.’’ I öst betraktar man också den 9 maj som den regel-rätta fredsdagen.

Den 15 augusti

Kriget mot Japan fortsatte fram till den 15 augusti då kejsar Hirohito kapitulerade.

Den 2 september

Den 2 september 1945 undertecknade Japan officiellt kapitulationen ombord på USS Missouri i Tokyobukten och andra världskriget var definitivt slut. I USA är det den verkliga ”seger över Japan”-dagen.

Kalla kriget

Bara någon vecka efter det Sovjet firade världsfredens dag 9 maj 1945, började Stalin bygga östblocket. Churchill fällde något senare det berömda citatet om en järnridå som har sänkts i Europa”. Därmed inleddes det kalla kriget.

Från Stettin vid Östersjön till Trieste vid Adriatiska havet har en järnridå sänkts tvärs över kontinenten… (Winston Churchill 5th March 1946)

Börje Peratt

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.