Andra världskrigets slut 1945 har olika datum 8 Maj är ett

0
2200
FredsdagenBerggren3
Andra världskriget startade med Tysklands angrepp på Polen den 1 september 1939. Enligt Sovjetunionen började dock det stora, “fosterländska” kriget först i juni 1941, då de själva anfölls av Nazityskland. Segerherrarna kom sedan också ha olika uppfattningar om datumet för fred 1945.
Aftonbladet 7 maj 1945
Aftonbladet 7 maj 1945

Den 7 maj 1945

Natten mot den 7 maj samlades tolv män från Tyskland, Frankrike, England, USA och Sovjet i ett litet hus i franska Reims. Där undertecknades Tysklands ovillkorliga kapitulation.

Kungsgatan 7 maj 1945
Kungsgatan 7 maj 1945

När budskapet nådde världen senare på dagen – Stockholm under tidig eftermiddag – firade människor genom att ösa ut innehållet i papperskorgar på gatorna som gigantisk konfetti.

8 maj

Stalin var rasande över att kapitulationen undertecknats i Reims och inför obetydligt sovjetiskt befäl. Han deklarerade att kapitulationen bara var preliminär och den riktiga undertecknades i det sovjetiska högkvarteret i Berlin den 8 maj. Det är också den officiella fredsdagen i väst.

9 maj

Kapitulationen i Berlin var sen på kvällen och klockan passerade tolvslaget i Moskva. Det blev den 9 maj. Det var också tidigt den 9 maj som Stalin via radio proklamerade freden: ’’Den flera år långa kampen har slutat i seger. Ert mod har besegrat nazisterna. Kriget är över.’’ I öst betraktar man också den 9 maj som den regel-rätta fredsdagen.

Den 15 augusti

Kriget mot Japan fortsatte fram till den 15 augusti då kejsar Hirohito kapitulerade.

Den 2 september

Den 2 september 1945 undertecknade Japan officiellt kapitulationen ombord på USS Missouri i Tokyobukten och andra världskriget var definitivt slut. I USA är det den verkliga ”seger över Japan”-dagen.

Kalla kriget

Bara någon vecka efter det Sovjet firade världsfredens dag 9 maj 1945, började Stalin bygga östblocket. Churchill fällde något senare det berömda citatet om en järnridå som har sänkts i Europa”. Därmed inleddes det kalla kriget.

Från Stettin vid Östersjön till Trieste vid Adriatiska havet har en järnridå sänkts tvärs över kontinenten… (Winston Churchill 5th March 1946)

Börje Peratt

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.