Nelson Mandela humanismens förkämpe

0
1525
July 18, 2012 Fd sydafrikanska presidenten Nelson Mandela firar sin 94 födelsedg Qunu, Sydafrika. Nelson AP Photo/Schalk van Zuydam, File
July 18, 2012 Fd sydafrikanska presidenten Nelson Mandela firar sin 94 födelsedg Qunu, Sydafrika. Nelson AP Photo/Schalk van Zuydam, File

Nelson Mandela är intagen på sjukhus och all livsuppehållande teknik har satts in. Läget är kritiskt men stabilt. Världen väntar på budet och samtidigt vet vi att Nelson Mandela aldrig dör. Hans minne och gärning är evig. Han förändrade inte bara ett land utan en hel värld. Och hans ikon står sida vid sida med de legender som medverkat till en mer tolerant och kärleksfull värld.

Nelson Mandela föddes i Qunu, nära Umtata den 18 juli 1918. När hans far dog förbereddes Mandela för att bli hövding för sin lokala stam. Men Mandela fick aldrig möjlighet att fullfölja detta åtagande.

På universitetet blev Nelson Mandela alltmer medveten om grunderna för orättvisan i det sydafrikanska samhället. Majoriteten av svarta sydafrikaner hade få möjligheter att göra sin röst hörd och förändra samhället. Till besvikelse för sin familj, engagerade sig Mandela i politik och utmanade etablissemanget genom att organisera en studentstrejk.

Mandela utbildade sig till jurist och tog sin examen. År 1952 öppnade Mandela och vännen Oliver Tambo den första svarta advokatbyrån i Sydafrika. Det lokala juristämbetet Transvaal Law Society försökte stänga ned dem men det försöket stoppades av den sydafrikanska högsta domstolen. En stor seger för Mandela/Tambo.

1944 hjälpte Mandela till att grunda ANC: s ungdomsförbund. Mandela var den drivande kraften bakom åtgärder såsom Defiance Campaign 1952.

Under senare delen av 1950 talet omöjliggjorde den sydafrikanska statens repressiva åtgärder ANC och Mandela gick under jorden. Men han fångades in och åtalades tillsammans med flera andra för förräderi. De försvarade sig själva och frikändes. Mandela noterade i sin självbiografi att rättsväsendet var en av de minst repressiva delarna av den sydafrikanska staten och försökte följa rättsstatsprincipen.

Sharpeville massakern 1960 då 63 svarta mejades ned förändrade det politiska klimatet. Sydafrika blev alltmer isolerat på den internationella scenen och regeringen förbjöd ANC. Detta ledde till att Mandela förespråkade väpnad kamp genom Umkhonto we Sizwe (MK) ”Nationens spjut”.

Nationens spjut bekämpade apartheidregimen och hade som mål ett fritt och demokratiskt Sydafrika där svarta och vita kunde leva sida vid sida. Ledare för denna grupp var bland annat Nelson Mandela, Joe Slovo samt den senare mördade kommunistledaren Chris Hani.
Umkhonto we Sizwe blev terroriststämplat av Förenta Staterna.

Mandela arresterades 1962, dömdes till livstids fängelse och placerades i det ökända Robben Island fängelset. I sin självbiografi berättar Mandela hur han försökte göra det bästa av sin tid där. Han bidrog till att upprätthålla modet och livsviljan och kompromissade aldrig om sina politiska principer när han erbjöds frigivning (mot att göra avbön och erkänna sin skuld).

I detta skede blev Sverige betydelsefullt och Socialdemokraternas ledare Olof Palme drev en hård linje till stöd för ANC och Mandela. Sverige kom därmed att få stor betydelse för att den sydafrikanska staten isolerades på den internationella scenen. Detta drev fram förhandlingar med representanter för ANC.

Mandela framstod alltmer som den givne ledaren.  I takt med demoniseringen av de vita ledarna i Sydafrika fick isoleringen konsekvenser även för den inhemska vita befolkningen och alltfler protesterade mot segregeringen. Alltfler önskade en demokrati för alla. Motsättningarna ledde till kravaller och en svår inre kris. Under tiden pågick långdragna och sega förhandlingar med ANC och Mandela.

När Olof Palme mördades 1988 gick en chockvåg genom det sydafrikanska samhället. Landssorg bröt ut, även i Sydafrika, bland de svarta och vita på demokratins sida. Olof Palme and the liberation of Southern Africa by Oliver Tambo.

Slutligen frigavs Mandela 1990, vilket gav eko runt hela världen. Nu inleddes en process för att förändra den sydafrikanska konstitutionen.

Den 10 maj 1994 blev Nelson Mandela den första demokratiskt valda presidenten i Sydafrika, ett ämbete han uppehöll fram till juni 1999.  Han förespråkade försoning och framför allt förtroende för den vita afrikanska befolkningen.

Trots den inledande euforin att vinna valet stod ANC inför en svår utmaning att förbättra livet för den svarta befolkningen. Detta försvårades av hiv-epidemin, som fortsätter att orsaka allvarliga problem. Nelson Mandela förlorade sin äldste son i denna sjukdom och Mandela har arbetat hårt för att driva kampanj i denna fråga.

Efter att ha avgått från sitt uppdrag har Nelson Mandela fortsatt att vara en internationell gestalt av stora mått. Han är en av de få politiker som har nått längre än bara en politisk roll, han är allmänt beundrad och har fått många prestigefyllda utmärkelser.  1993 fick Nelson Mandela Nobels fredspris tillsammans med den förre vite sydafrikanske ledaren FW De Klerk.

Slutet närmar sig. Farväl Mandela! Tack för ditt liv, din inspiration och din förebild. Du humanismens vägledare och försoningens ansikte. En hel värld ärar dig och sörjer att vi går miste om en stor människa.

Börje Peratt

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.